V Montrealu, največjem mestu province Quebec, je zaradi vročinskega vala leta 2010 umrlo sto ljudi. Foto: Reuters
V Montrealu, največjem mestu province Quebec, je zaradi vročinskega vala leta 2010 umrlo sto ljudi. Foto: Reuters
Vročinski val v Kanadi, več mrtvih

Rekordno visoke temperature ozračja so po navedbah pristojnih organov sejale smrt v "zelo ranljivem delu prebivalstva, to so starejši ljudje ali bolniki s kroničnimi in duševnimi boleznimi". Zdravstvene oblasti so sporočile, da je večina žrtev starih med 50 in 80 leti.

Psihiater iz urada za javno zdravje David Kaiser je pojasnil, da je večina žrtev živela sama in niso imeli dostopa do hladilnih naprav. Povečalo se je tudi število klicev za nujno medicinsko pomoč, in sicer kar 1.200 na dan, kar je za 30 odstotkov več kot na najbolj zaseden dan.

Na terenu so posebej izurjene ekipe, ki jih sestavljajo zdravstveni delavci, gasilci in policisti, in preverjajo najbolj ranljive prebivalce. Po navedbah oblasti so v zadnjih dneh obiskali 34.000 ljudi.

Konec tedna se bo vreme stabiliziralo
Pristojne oblasti so razglasile opozorilo pred vročinskim valom na jugu Quebeca, ki vključuje tudi Montreal, pa v Ontariu, v Novi Škotski in Novem Brunswicku. Po napovedih vremenoslovcev naj bi se temperatura ozračja nekoliko znižala ob prihajajočem koncu tedna.

Temperature v Montrealu so se v sredo povzpele na sicer ne previsokih 34 stopinj Celzija, je pa bil indeks vlažnosti (humidex) 40; humidex je indeks kanadskih meteorologov za opis, kako vroče vreme občuti povprečen človek ob upoštevanju kombinacije učinka toplote in vlažnosti. Ta enota deluje na osnovi rosišča, če je temperatura zraka 30 stopinj Celzija, izračunani indeks vlažnosti 40 kaže na raven nelagodja (in ne temperaturo 40 stopinj Celzija). Indeks 30 pomeni "nekaj nelagodja", indeks 40 "veliko nelagodja", nad 45 pa je "nevarno nelagodje". Povprečne julijske temperature v Ontariu so sicer okoli 22 stopinj Celzija.

Vročinski val v Kanadi, več mrtvih