Urejanje mokrišča ob kolesarski stezi. Foto: Občina Zagorje ob Savi/Sašo Taškar
Urejanje mokrišča ob kolesarski stezi. Foto: Občina Zagorje ob Savi/Sašo Taškar

V svetu in tudi po Sloveniji mokrišča zaradi posegov človeka v okolje množično izginjajo. Njihova ohranitev je pomembna za ohranitev biotske raznolikosti, saj imajo v njih zatočišče vrste, ki so pomemben člen naravnega kroga.

Mlaka na Izlakah je namenjen predvsem dvoživkam, ki v spomladanskem času v vodo odlagajo mrest.

Vse dvoživke, ki jih najdemo v Sloveniji, spadajo na rdeči seznam ogroženih živalskih vrst.

V mlaki se lahko dvoživke množijo brez živalske grožnje. Foto: Občina Zagorje ob Savi/Sašo Taškar
V mlaki se lahko dvoživke množijo brez živalske grožnje. Foto: Občina Zagorje ob Savi/Sašo Taškar

Mlaka na Izlakah je precej velika

Mlaka na Izlakah je z 250 kvadratnimi metri ena večjih v Zasavju.

"To je relativno velika površina. Mokrišča, ki jih dvoživke potrebujejo, so lahko velika samo nekaj kvadratnih metrov. Spodbujamo obnavljanje mlak, da povečamo biotsko pestrost," je za Radio Slovenija povedala magistra bioloških in biotehniških znanosti Tina Mlekuž.

Raziskovalce presenetili pupki v mlaki

STA je pred dnevi poročal, da v mlaki domujejo številne vodne in vlagoljubne rastline, kot so kalužnica, šaš in zimska preslica, pa tudi kačji pastirji, metulji in dvoživke, na katere se projekt osredinja.

"Po prvih raziskavah je mlaka pomembna za rjave žabe, sekulje in rosnice. Bili smo presenečeni, da smo našli tudi veliko pupkov, navadnega in planinskega. Našli smo tudi močerade in nekaj krastač," je povedala Tina Mlekuž.

Mlaka kot učilnica na prostem

Obnova mlake je bila zahtevna, saj so morali živali in mrest izloviti in jih po odstranjevanju kosovnih odpadkov in utrjevanju poti vrniti v naravni prostor.

Občina Zagorje ob Savi želi prihodnje leto mlaki dodati podest, utrjeno stezo in orodja za izobraževanje, saj bosta območje kot učilnico v naravi uporabljala tudi bližnji šola in vrtec.