Hrvaški gasilci imajo to poletje veliko dela. Foto: EPA
Hrvaški gasilci imajo to poletje veliko dela. Foto: EPA
Požar pri Dubrovniku se umirja

Burja je raznesla požar proti vzhodu v smeri naselij Plat, Soline, Mlini in Zvekovica in proti zahodu v smeri naselij Grabovac, Martinovići, Makošami in Buići. Kot zatrjuje tamkajšnji poveljnik gasilske enote, je lahko ta požar izjemno nevaren, če jim ga ne bo uspelo omejiti.

Nesposobni bošnjaški gasilci?
Hrvaški premier Ivo Sanader je napovedal preiskavo o tem, ali je Bosna in Hercegovina sploh sposobna organizirati učinkovito gasilsko zaščito. Dokaj oster ton je omilil z besedami, da gre seveda za prijateljsko državo in da bodo hrvaške oblasti šele na podlagi ugotovitev preiskave razmislile o nadaljnjih potezah.

Na 15-kilometrskem pasu je trenutno nameščenih okrog 500 gasilcev in 100 vozil, pred ognjenimi zublji pa so rešili že okrog 30 vasi dubrovniškega zaledja.

V pripravah na evakuacijo
Zaradi ognja, ki je ogrožal obrobje mesta, so pred tem celo razglasili splošno nevarnost in pripravili vse potrebno za morebitno evakuacijo ljudi. Vsem, ki so bili ogroženi, je bilo na voljo zatočišče v trdnjavi Revelin v starem delu mesta. Ogenj se je tudi zdaj, kakor prejšnji konec tedna razširil iz BiH-a. Veliko nevarnost pri gašenju predstavljajo tudi zemeljske mine, ki so ostale še iz vojne.

Po besedah županje so bili turisti najmanj ogroženi, saj so nastanjeni v hotelih, ki se večinoma nahajajo na obali, kjer ni pretila nevarnost ognjenih zubljev. Požar se je približal naseljema Sveti Jakov in Zlatni Potok na gričih nad centrom Dubrovnika ter jadranski magistrali, ki je bila zaradi tega na nekaterih delih zaprta.

Zaprto letališče
Zaradi požara je bilo zaprto tudi letališče Čilipi. V požaru so bile uničene štiri zapuščene hiše, pri delu pa se je poškodovalo 23 gasilcev. Gasilcem so sicer na pomoč pri gašenju priskočili tudi meščani. Na območje naj bi prišlo 250 novoh gasilcev in 50 vozil. Po podatkih Evropske komisije je letos v južni Evropi zgorelo že 3.376 kvadratnih kilometrov gozdov, kar je skoraj toliko kot lani.

C. R.

Požar pri Dubrovniku se umirja