V Ljubljani je do 6. ure zjutraj zapadlo okrog šest centimetrov novega snega, zimski službi pa je težave povzročalo predvsem sneženje v jutranji prometni konici. Foto: BoBo
V Ljubljani je do 6. ure zjutraj zapadlo okrog šest centimetrov novega snega, zimski službi pa je težave povzročalo predvsem sneženje v jutranji prometni konici. Foto: BoBo
Zaradi poledenelih in spolzkih pločnikov morajo biti previdni tudi pešci. Foto: BoBo
Vlaki imajo nekaj minut zamude. Foto: BoBo

Po Sloveniji je zapadlo več kot 10 centimetrov novega snega, največ v Pomurju. Vremenoslovci čez dan napovedujejo še krepitev burje, ki bo predvidoma najmočnejša v noči na petek.
Takrat bo po napovedih Arsa lahko dosegala hitrosti okoli 120 km/h. Oslabela bo v petek zjutraj.

V notranjosti Slovenije lahko po besedah vremenoslovca na agenciji za okolje Jureta Cedilnika zapade od pet do deset centimetrov snega, na vzhodu države do 15 centimetrov. Na Primorskem bo pihala zmerna do močna burja, na severovzhodu države pa severni veter.

Na območju Julijskih Alp je nevarnost snežnih plazov velika, vremenoslovci pričakujejo tudi spontano plazenje srednje velikih plazov nesprijetega snega s strmejših pobočij.

Prometno-informacijski center sporoča, da zaradi sneženja in burje že nastajajo težave v prometu. Promet je upočasnjen, nastajajo zastoji, zato za pot potrebujete dalj časa. Sneženje povzroča nekaj zamud v železniškem in avtobusnem prometu.

Razmere po državi
Na Koroškem je v sredo po dolinah zapadlo od 15 do 30 centimetrov novega snega. Na okoli 260 kilometrih koroških državnih cest je zimska služba podjetja VOC Celje v minuli noči porabila 140 ton soli in 90 kubičnih metrov gramoznega materiala.

Na Gorenjskem pa je ponoči predvsem na območju od Škofje Loke do Logatca znova zapadlo okrog deset centimetrov snega, drugod pa je bilo snežnih padavin manj. Snežna odeja je v povprečju visoka okrog 40 centimetrov, v Ratečah 68, na Voglu pa kar 145 centimetrov. Vsak dan znova imajo zimske službe veliko dela.

Na idrijsko - cerkljanskem območju je zapadlo že okoli 70 centimetrov snega. V zgornjem Posočju pa ponoči ni snežilo, ceste so splužene. V Bovcu imajo tako okrog pol metra snega.

Na Dolenjskem in v Beli krajini je čez noč v povprečju zapadlo pet centimetrov novega snega, snežna odeja pa je v povprečju debela dobrega pol metra.

Na Zgornještajerskem je v povprečju zapadlo od 15 do 25 centimetrov novega snega, v Mariboru nekoliko manj. Težave povzroča precej lahek sneg, ki se je kljub preventivnim posipom sprijel s cestiščem.

Na Celjskem je med sredinimi sneženjem zapadlo od pet do 25 centimetrov novega snega. Sneženje je skoraj ponehalo, večjih težav v prometu zaradi novozapadlega snega pa ni bilo.

V Pomurju je skupna snežna odeja visoka 39 centimetrov, po napovedih bo snežilo vse do petka zvečer in zapadlo med 10 in 15 centimetri snega. Na Cestnem podjetju Murska Sobota, ki čisti 420 kilometrov državnih in 230 kilometrov lokalnih cest v Pomurju, je bilo ponoči na delu 24 plužnih ekip in 60 delavcev, posipali so 220 ton soli in 60 kubičnih metrov posipnega materiala.

V petek bodo padavine ponehale
V petek bo dopoldne v vzhodni Sloveniji občasno še rahlo snežilo. Popoldne bodo padavine ponehale, od zahoda pa se bo počasi zjasnilo. Burja na Primorskem bo slabela.