V Oklahomi in Missouriju je bil vihar glavni vzrok za več kot 300 prometnih nesreč. Foto: EPA
V Oklahomi in Missouriju je bil vihar glavni vzrok za več kot 300 prometnih nesreč. Foto: EPA
Satelitska slika
Sodeč po satelitski sliki bo sever Evrope kmalu zajela fronta slabega vremena. Foto: EPA

Več sto tisoč Američanov je zaradi vremenskih nevšečnosti ostalo brez elektrike, ogrožen je tudi sadni pridelek v Kaliforniji, ki v blagajno te zvezne države prinese okoli milijardo dolarjev.

V Oklahomi izredne razmere
Največ škode je povzročil vihar z ledeno točo v osrednjih ZDA, še posebej v Oklahomi in Missouriju, kjer je moral predsednik George Bush razglasiti izredne razmere. Sunki vetra so potrgali električno napeljavo in podirali drevesa, na cestah pa se je zgodilo več kot 300 prometnih nesreč.

Vihar se zdaj počasi umirja, zato pa se je fronta pomaknila na severovzhod, kjer snežni zameti povzročajo prometni kaos. Po napovedih vremenoslovcev se bodo slabe razmere še nadaljevale.

Severni Evropi grozi vremenska ujma
V četrtek pričakujejo viharje z močnim vetrom tudi v Evropi. Nevihtam v Angliji in na Irskem bo sledil padec temperatur, ki bi končno lahko v Evropo prinesel sneg. Pred močnim vetrom svarijo tudi nemške oblasti in pozivajo ljudi, naj v četrtek ostanejo doma.

Na Češkem, Nizozemskem in Rusiji pričakujejo, da bi sunki vetra lahko dosegli tudi do 145 kilometrov na uro, v Belgiji pa bodo zaprli nekatere mestne parke, saj se bojijo lomljenja vej.