Tudi po smrti Milošević še vedno deli srbsko družbo. Foto: EPA
Tudi po smrti Milošević še vedno deli srbsko družbo. Foto: EPA
Evro bo od januarja tudi naš denar. Foto: EPA
Angela Merkel in Janez Janša
Prvo uradno srečanje Merklove s slovenskim premierjem je minilo v duhu potrjevanja odličnih odnosov med državama. Foto: EPA
Učinkovitost madžarskega cepiva še ni potrjena. Foto: EPA
Brankovičeva dosega vrhunske izide po koncu olimpijskih iger. Foto: EPA
Računalniki Apple
Macintoshi z navadnimi Windowsi - nemogoče je postalo resničnost. Foto: EPA

Njegova smrt še ostaja zavita v tančico skrivnosti, saj mnogi trdijo, da ni umrl naravne smrti, česar pa preiskave niso potrdile.

Doma je teden minil v znamenju športa. Planiški praznik se je končal po slovenskem okusu. Z 223 metri si je Robert Kranjec priskočil bron in 7. stopničke v karieri. Pod Poncami so organizatorji našteli več tisoč gledalcev, vendar rekordnega obiska ni bilo. Med najbolj branimi novicami preteklega tedna je bil tudi napad podivjanih psov na Tržičana. Nič hudega sluteči sprehajalec je zunaj smrtne nevarnosti.

Uspešno na poti proti evru
EU bo o pripravljenosti Slovenije za prevzem skupne valute poročal 16. maja, opozarja pa na ohranjanje stabilnosti in uvedbo reforme, je poudaril komisar Joaquin Almunia ob obisku Slovenije. Minister Andrej Bajuk je dodal, da so prevzemu evra podrejeni vsi drugi reformni načrti. Če bo šlo vse gladko, bo uradno menjalno razmerje med evrom in tolarjem znano 11. julija.

Zapleta se pri lastninjenju NLB-ja, saj so v vladi neenotni glede prodaje nadaljnjih deležev Belgijcem. Namiguje se celo na odstop ministra za razvoj Jožeta P. Damijana, ki se ne strinja z Bajukovo vizijo prihodnosti največje slovenske banke. Istrabenz preseneča z napovedjo prevzema Droge Kolinske, manj presenetljiva pa je menjava vrha Telekoma. Njegovo vodenje je prevzel Bojan Dremelj, ki ima obilo izkušenj s prodajo telekomunikacijskega podjetja tujcem (Simobil).

Janša na obisku v Berlinu
Premier Janez Janša, ki strankam ponuja partnerstvo za razvoj, je utrjeval dobre odnose z Nemčijo, saj je obiskal kanclerko Angelo Merkel. Oba sta se zavzela za uresničevanje lizbonske strategije. Predsednik Janez Drnovšek se je vendarle odločil za obisk nemirnega Darfurja. Tja bo odšel 29. marca. Šolarji se bodo potili ob preizkusu biologije, ki bo tretji predmet pri nacionalnem preverjanju znanja v osnovni šoli.

V Franciji je proti reformam spornega zakona o zaposlovanju mladih protestiralo okoli 1,4 milijona ljudi. Mladim so se na ulicah pridružili sindikalisti, učitelji in drugi, ki nasprotujejo določilom, ki delodajalcem dajejo bistveno bolj proste roke pri odpuščanju mladih.

Boj proti ptičji gripi
Bolj optimistične novice prihajajo iz Madžarske, kjer trdijo, da so razvili cepivo proti ptičji gripi, in BiH-a, kjer so se entitete zedinile o nujno potrebnih ustavnih spremembah, ki bi prenovile državo. V Belorusiji so bile predsedniške volitve, kjer naj bi po pričakovanjih slavil samodržec Aleksander Lukašenko. Zmaga je bila pričakovana, saj Belorusija slovi kot zadnja diktatura v Evropi, v kateri je opozicija ustrahovana in nadzorovana.

Na Bližnjem vzhodu ni bilo mirno, saj je izraelska vojska s pomočjo tankov in pušk prijela terorista Ahmeda Sadata, kar je vzbudilo obsodbe takega ravnanja na palestinskih ozemljih. V Iraku je prvič zasedal parlament v novi sestavi, vendar je šlo le za formalno sejo, saj še ni dogovora o sestavi prihodnje vlade. Irak se vedno bolj pogreza v močvirje nasilja in uličnih pobojev, vodstvo države pa že naravnost govori o začetku divjanja državljanske vojne.

Odlična Brankovičeva
Poleg Planice je zanimanje športne javnosti pritegnilo odlično 3. mesto biatlonke Tadeje Brankovič na preizkušnji v Kontiolahtiju. Razveselile so rokometašice Krima, ki jim je z uvrstitvijo v polfinale Lige prvakinj uspel velik podvig, saj so nadomestile 7 golov zaostanka. Janica Kostelić je spet dokazala, da je razred zase. Zagotovila si je tretjo skupno zmago v svetovnem pokalu.

Televizija Slovenija je prejela pet viktorjev: za najboljšo otroško ali mladinsko tv-oddajo (Knjiga mene briga), najboljšo dokumentarno tv-oddajo (Photo: Joco Žnidaršič), najboljšega voditelja informativne (Marcel Štefančič jr.), najboljšega voditelja zabavne tv-oddaje (Sašo Hribar) in najboljšo zabavno oddajo (Tistega lepega popoldneva).

Maci s "sovražnim" sistemom
Začel se je Teden slovenske drame, v Hollywoodu pa so izbrali najbolj seksi prizor iz filmov (šeškanje v Tajnici). O pravem podvigu poročajo iz računalniškega sveta. Hekerji so Windows XP-je brez pomoči emulatorjev uspešno namestili na Maca, kar je včasih veljalo za popolno znanstveno fantastiko.