Premier Janša je napovedal v prihodnost zazrt pogled Slovenije, ki mora preseči stare spore in napredovati v družbo najbolj razvitih. Foto: RTV SLO
Premier Janša je napovedal v prihodnost zazrt pogled Slovenije, ki mora preseči stare spore in napredovati v družbo najbolj razvitih. Foto: RTV SLO
Ajman Al Zavahiri
Ajman Al Zavahiri je napovedal krvavo maščevanje za smrt brata iz Iraka. Foto: Reuters
Za gostitelje SP-ja Nemce se zdi, kot da že proslavljajo zmago svoje reprezentance v finalu. Foto: EPA
Milan Dekleva
Eden izmed urednikov na RTV Slovenija Milan Dekleva je osvojil ugledno nagrado. Foto: RTV SLO

Premier Janez Janša je na osrednji slovesnosti na Trgu republike v Ljubljani poudaril dosežke države in nujo po samozavesti, ki nas bo vodila med najbolj razvite narode. Zavzel se je tudi za preseganje delitev med Slovenci.

Knjiga o meji s Hrvaško
MZZ je predstavil Belo knjigo z zbranimi zgodovinskimi dokumenti, ki dokazujejo pravo mejo s Hrvaško, in tako razburkal odnose z Zagrebom. Južna soseda bo nanjo odgovorila jeseni s svojo modro knjigo. Novim škofijam se je pridružila tudi Murska Sobota. Žalostila je črna kronika: na cestah so spet umirali motoristi in v gorah plezalci, zgodili sta se dve družinski tragediji. Grozi tudi podnebje: ozon je večkrat nad kritično mejo.

V preteklem tednu se je nadaljevala razprava o nakupu oklepnikov. Mors je objavil dokumentacijo o boljši zmogljivosti finske Patrie. Medtem je bil že sklenjen dogovor o ustanovitvi podjetja, ki bo oklepnike izdelovalo. Med partnerji je Gorenje. Poslanci so mlade, ki se veselijo počitnic, razburili z vnovičnim uvajanjem hore legalis, ki želi preprečevati pijančevanja mladih do 16 let. S spremembami členov ustave je DZ tlakoval tudi pot ustanavljanju pokrajin. Na razpisu za operacijske mize so se pojavili sami stari obrazi, več optimizma pa je pri socialnih partnerjih, ki so se dogovorili o kolektivni pogodbi za dvig plač v gospodarstvu. Na prvem med domačimi lepotnimi tekmovanji, tekmovanju za miss Slovenije, je zmagala znanka lepotnih tekmovanj Iris Mulej.

Ljudi se še naprej drži v strahu
Po svetu se je krepil strah pred terorističnimi napadi. Potrjeno je, da je Al Kaida hotela uničiti britansko letališče Heathrow. Drugi človek te teroristične organizacije je napovedal maščevanje za smrt vodje iraške celice Al Zarkavija. Ameriški protiraketni ščit je bil aktiviran zaradi severnokorejske grožnje, FBI pa je v Miamiju prijel načrtovalce napada na Chicago. V Iraku tožilstvo za nekdanjega diktatorja Huseina zahteva smrtno kazen.

Balkanu gre bolje. Ker je BiH postal normalna država, bo misija mednarodne skupnosti prihodnje leto ukinjena, saj ne bo več potrebe po njej. Misija je imela veliko pristojnosti na področju zakonodajalstva in je lahko celo odstavljala uradnike ter tako skrbela za ureditev razmer. Črna gora pa je po številnih priznanjih državnosti dobila podporo Varnostnega sveta ZN-a in je na poti k vključitvi v Združene narode.

Ples nogometašev se nadaljuje
Ljubitelji nogometa s tekmami osmine finala uživajo v prihajajočih poslasticah. Med najbolj razburjenimi so gostitelji, ki po uspehih elfa že napovedujejo "pohod na Berlin" na finale SP-ja. Rdečih kartonov je na letošnjem SP-ju sicer precej več kot prej. Športno javnost je presenetila tudi napoved enega najboljših tenisačev Andreja Agassija, da se poslavlja.

V štajerski prestolnici se je začel festival Lent, ki bo skrbel za pestro kulturno-družabno dogajanje Maribora. Upravljanje blejskega gradu je po več letih dogovarjanj od ministrstva prevzel Zavod za kulturo Bled. Kresnika za najboljši roman pa je za Zmagoslavje podgan prejel Milan Dekleva.