Guzej je ob imenovanju priznal, da se na razmere na RTV-ju ne spozna najbolj. Foto: RTV SLO
Guzej je ob imenovanju priznal, da se na razmere na RTV-ju ne spozna najbolj. Foto: RTV SLO
Janez Drobnič v trenutku, ko je odrinil novinarkino roko.
Drobničev odziv je vzbudil veliko medijske pozornosti. Foto: RTV SLO
Evri in tolarji
Do novega leta je čas na privajanje k novemu zapisu cen. Foto: RTV SLO
George Bush (levo) in pakistanski predsednik Pervez Mušaraf
Bush je na azijski turneji krepil odnose z zavezniki. Foto: EPA
Dan Brown
Brown se mora otepati obtožb, da zgodba iz uspešnice ni povsem njegova. Foto: Reuters

Na pustni torek je RTV Slovenija po dolgih mesecih le dobila novega generalnega direktorja s polnimi pooblastili. To je po glasovanju v programskem svetu postal dosedanji direktor Avta Celje Anton Guzej, ki meni, da je zmagal zaradi nestrankarske pripadnosti in ker ni doma z Ljubljane.

Na dvodnevnem obisku pri nas se je mudil predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, ki je državo v oddaji TV Slovenija postavil za zgled vsej regiji, odgovarjal pa je tudi na bolj in manj prijetna vprašanja poslancev.

Drobnič se je opravičil za grobost
Le redko kdaj živci politikom tako popustijo, kot so popustili ministru za delo Janezu Drobniču, ki je ob vprašanju novinarke TV Slovenija, ali ga namerava premier Janez Janša zares odstaviti, grobo odrinil mikrofon. Za dejanje se je kasneje opravičil, okrcal pa ga je tudi sam Janša.

Slednji se je znašel na spolzkem terenu zaradi vse večjega nasprotovanja predvideni vojaški paradi ob 15. obletnici osamosvojitve Slovenije v javnosti. Paradi ostro nasprotuje tudi predsednik države Janez Drnovšek, ki je iz svojega urada brez pravih pojasnil odpustil še tri tesne sodelavce, obenem pa zagnal spletno stran svojega gibanja.

Potem ko je skoraj 700 policistov ujelo domnevnega morilca z Janč Silva Pluta, so ga v preiskovalnem zaporu najprej hudo pretepli sojetniki, nato je poskušal narediti samomor. Ker je analiza pokazala, da je bila Plutova nastanitev v skupinsko celico neustrezna, odhaja direktorica zapora v Ljubljani Irena Križnik v pokoj.

Uvedba evra korak bližje
Deset mesecev pred uvedbo skupne evropske valute so začela veljati določila zakona o dvojnem označevanju cen, po katerem morajo biti ob določenih izjemah cene vseh izdelkov in storitev v državi označene tudi v evrih. Zaradi propadlega posla z Auroro Airlines po le nekaj mesecih na čelu Adrie Airways odhaja Iztok Malačič.

Ptičja gripa, ki se nezadržno širi po Evropi, je še korak bližje človeku. V Nemčiji se je namreč z njo okužila domača mačka. Medtem so v Sloveniji našli še nekaj poginulih ptic, ki so bile okužene z virusom H5N1.

Na čelu kosovske vlade zločinec?
Novi kosovski premier je po odstopu Bajrama Kosumija postal Agim Čeku, ki ga imajo Srbi za vojnega zločinca. Črnogorska skupščina je sprejela odločitev, da bo referendum o neodvisnosti izveden 21. maja.

Nič novega na Bližnjem vzhodu, bi lahko rekli. Sektaško nasilje v Iraku po napadu na šiitsko mošejo v Samari je terjalo skoraj 400 življenj, Hamas pa kljub pritiskom Palestincem naklonjene Moskve noče priznati Izraela kot države. Medtem ko ameriški predsednik George Bush, ki mu raziskave javnega mnenja doma ne kažejo nič dobrega, utrjuje vezi z Indijo in s Pakistanom, se saga o iranskem jedrskem programu nadaljuje brez večjih sprememb.

Slovo Jureta Koširja
Potem ko se ni uvrstil v smučarsko reprezentanco na pravkar končanih olimpijskih igrah v Torinu, je Jure Košir sklenil končati svojo bogato kariero. Druga osmoljenka olimpijade, tekačica Petra Majdič, je na prestižnem 45-kilometrskem maratonu v švedski Mori osvojila tretje mesto. Čudeža ni bilo – rokometaši Ciudad Reala so tudi v gosteh nadigrali Celje Pivovarno Laško in mu zaloputnili vrata v polfinale Lige prvakov.

Svetlolaske ogrožene
Avtor zloglasne Da Vincijeve šifre Dan Brown se je znašel na sodišču zaradi domnevnega plagiatorstva. Na predvečer podelitve oskarjev so podelili malce manj prestižne maline. Med "zmagovalci" sta tudi Tom Cruise in Katie Holmes. Moškim se ne obeta nič dobrega, saj naj bi naravne plavolaske čez dobrih dvesto let izumrle.