Tina Maze si je prismučala tretje mesto v veleslalomskem seštevku svetovnega pokala. Foto: EPA
Tina Maze si je prismučala tretje mesto v veleslalomskem seštevku svetovnega pokala. Foto: EPA
Bor Nekrep
Zdravniška zbornica je presodila, da je prišlo v primeru Nekrep do zmotne presoje. Foto: MMC RTV SLO
V Nemčiji se je po strašljivem pokolu razvila razprava o nošenju orožja. Foto: EPA
Utrip, 14. 3. 2009

Hrvaška je v ponedeljek sprejela pobudo o reševanju spora s Slovenijo z mediacijo, ki pa naj bi bila po njihovem mnenju le stopnica na poti do reševanja spora v Haagu. Slovenski zunanji minister Samuel Žbogar je hrvaško odločitev komentiral kot pozitiven korak naprej, a premajhen, saj zožuje možnost začetka mediacije.

Evropski komisar za širitev Olli Rehn je pozdravil hrvaško namero in izrazil prepričanje, da lahko Hrvaška kljub vsemu konča pogajanja do konca leta, poročevalec o Hrvaški Hannes Swoboda pa je medtem prepričan, da lahko mejni spor odloži hrvaški vstop v EU do leta 2012. Diplomati nekaterih članic EU-ja so v petek izrazili pričakovanje, da bo prihodnji teden odpravljena zapora hrvaških pristopnih pogajanj z Unijo in sprejet dogovor o načinu mediacije.

Nemčija zavita v črnino
Winnenden na jugozahodu Nemčije je v sredo prizadela tragedija, ko je mladenič v črni vojaški opremi ustrelil 15 ljudi. 17-letni Tim Kretschmer je na svoji nekdanji šoli, ki jo obiskuje približno 1.000 šolarjev, streljal vsepovprek, nato pa pobegnil proti središču mesta. Na šoli je napadalec ubil devet dijakov, starih 16 in 17 let, tri učitelje in še enega človeka pred bližnjo bolnišnico, ubita pa sta bila tudi dva mimoidoča. Mladenič si je nato sodil sam.

Primer Nekrep: zmotna presoja
Zdravniška zbornica Slovenije je natanko leto dni po Borovem sprejemu v mariborsko bolnišnico podala poročilo v primeru Nekrep: prišlo je do zmotne presoje. Tožilec zdravniške zbornice naj bi po neuradnih podatkih vložil obtožnici proti zdravnikoma, ki sta zdravila umrlega Bora Nekrepa, tuja strokovnjaka, ki sta sodelovala pri pregledu dokumentacije, pa sta ugotovila, da mariborski zdravniki niso ukrepali, kot bi morali.

Policija se je odločila, da bo preverila informacije o domnevnih nepravilnostih glede uporabe službenega vozila MZZ-ja, ki naj bi ga Marjetica Rupel uporabljala za nakupe. Nekdanji zunanji minister Rupel je zato notranji ministrici Katarini Kresal poslal pismo, v katerem je zapisal, da je obnova policijske preiskave zoper njega in njegovo ženo nedopustna, kar pa je Kresalova že zavrnila.

Poimenovanje po Titu ostaja?
SDS je sredi tedna objavil poziv, naj Titove spomenike umaknejo v muzeje, ulice in trge, ki nosijo njegovo ime, pa preimenujejo. Predlog ni naletel na odobravanje ne med političnimi strankami in ne v občinah, kjer imajo trge ali ulice poimenovane po Titu.

Svet Onkološkega inštituta Ljubljana je med šestimi kandidati za generalno direktorico izbral dozdajšnjo vršilko dolžnosti Ano Žličar, ki je prejela 10 od 14 glasov. Prometni minister Patrick Vlačič je po negativnem revizijskem poročilu Računskega sodišča odločil, da bo zamenjal nadzorni svet Darsa.

Kriza vse bolj kaže svoje zobe
Svetovna gospodarska in finančna kriza se iz dneva v dan poglablja. Končno sta tudi Svetovna banka in Mednarodni denarni sklad priznala, da svet pospešeno drsi v prvo svetovno recesijo po letu 1945. Finančni ministri skupine G-20 so na zasedanju v Veliki Britaniji zato napovedali vztrajna prizadevanja za rešitev svetovne gospodarske krize.

Na Severnem Irskem se je zgodil nov umor. V kraju Craigavon, 40 kilometrov jugozahodno od Belfasta, je bil med patruljiranjem ubit policist. Odgovornosti za napad je prevzela Ira kontinuitete, ena od številnih odpadniških republikanskih paravojaških skupin Irske republikanske armade (Ire), ki nasprotuje mirovnemi procesu.

Mazejeva in Majdičeva polepšali soboto
Tina Maze je na zadnji veleslalomski tekmi sezone v Äreju z dvema odličnima vožnjama premagala vse tekmice in z osmo zmago izenačila dosežek Bojana Križaja. Prismučala si je tudi bronasto odličje v veleslalomskem seštevku, skupno pa je bila odlična šesta. Tudi Petra Majdič je z življenjsko predstavo dobila 30-kilometrsko tekmo v klasični tehniki v Trondheimu in naredila ogromen korak k osvojitvi velikega kristalnega globusa.

V Cankarjevem domu se je začel festival Viva Mehika, kjer bodo odmevali mehiški ritmi in se bodo občudovale mehiške umetnine. Festival, ki bo svoja vrata zaprl konec junija, je dobil svojo podobo tudi na MMC-jevem portalu.

Glavnega viktorja odnesla Jeklinova
Vrhunec zabavne scene v Sloveniji se je odvil v soboto, ko so v Cankarjevem domu podelili viktorje. Viktorja za življenjsko delo je dobila dolgoletna urednica Jane in Lady Bernarda Jeklin, kipec za posebne dosežke pa so odnesli ustvarjalci oddaje Svet in gledališki režiser Tomaž Pandur.

B. T.

Utrip, 14. 3. 2009