Avtocesta pri Ajdovščini. Foto: BoBo
Avtocesta pri Ajdovščini. Foto: BoBo

Območje na stiku Vipavske doline in Krasa bo predvidoma do konca maja 2025 komunalno urejeno. Na parcelah je predvidena gradnja eno- ali dvodružinskih stanovanjskih stavb. Na skoraj dveh hektarih bo na voljo 22 nepremičnin v velikosti od 420 do 800 kvadratnih metrov. Izklicne cene brez davka za posamezne parcele se gibljejo med 17.000 in 29.000 evri. Glede na pomanjkanje zazidljivih gradbenih parcel za individualno stanovanjsko gradnjo na ajdovski občini pričakujejo, da bo zanimanje za dražbo veliko.

Podrobnosti o dražbi in pogojih za sodelovanje na njej so zapisane v razpisni dokumentaciji javne dražbe za prodajo nepremičnin v lasti Občine Ajdovščina, ki je objavljena na spletni strani občine.

Parcele so namenjene izključno za stanovanjsko gradnjo, svoj namen bo v prodajnih pogodbah ajdovska občina zavarovala z ustanovitvijo odkupne pravice za nedoločen čas. Uveljavila jo bo, če kupci v 12 mesecih od dneva pridobitve lastninske pravice oziroma od dneva, ko bo občina pridobila gradbeno dovoljenje za komunalno infrastrukturo, ne pridobi gradbenega dovoljenja, v 24 mesecih ne začne gradnje in v 48 mesecih ne pridobi uporabnega dovoljenja.

Novo stanovanjsko naselje Strane s 109 stanovanji, vinoteko, informacijsko pisarno, ekološko tržnico in večnamenskim objektom z restavracijo, dvoranami, centrom dobrega počutja in prenočišči je leta 2007 že načrtovala družba Planina Progres. Ta odločitev je med domačini na Planini povzročila veliko razburjenja, ustanovili so celo civilno iniciativo, a na koncu projekt ni bil udejanjen, saj je omenjeno podjetje zaradi krize v gradbeništvu propadlo.

Stavbno zemljišče je nato pred štirimi leti za 300.000 evrov na dražbi kupila občina in ga namenila gradnji individualnih stanovanjskih hiš. Po leta 2021 dopolnjenem občinskem podrobnem prostorskem načrtu naj bi na tem območju zgradili 23 visokopritličnih in enonadstropnih stavb.