Berglund je sicer 1. septembra 2008 v oddaji Resnica o Patrii zatrdil:
Berglund je sicer 1. septembra 2008 v oddaji Resnica o Patrii zatrdil: "V Patrijinih dokumentih je med prejemniki podkupnin omenjena tudi oseba "J". J naj bi potreboval denar za pokojnino. Slovenski obrambni minister Erjavec ni "J", čeprav je uradno on sprejel odločitev za oklepnike Patrie. Po naših podatkih obrambni minister ni prejel nobene podkupnine." Foto: MMC RTV SLO

J se bo upokojil v od 15 do 20 mesecih in je zaskrbljen glede pokojnine.

Wolfgang Riedl v elektronskem sporočilu Reiju Niittynenu
Riedlovo elektronsko sporočilo Niittynenu. Foto: Aleksander Kolednik

Na podlagi dopisa avstrijskega posrednika Patrie Wolfganga Riedla kolegu Reiju Niittynenu, poslanega 19. januarja 2005, je jasno razvidno, od kod Finskemu novinarju Magnusu Berglundu ideja, da naj bi oseba "J", ki je po njegovem prepričanju predsednik SDS-a Janez Janša, potrebovala denar za pokojnino.

Oddajo Resnica o Patrii si lahko ogledate tukaj.

Omenjeni dopisi, ki so potekali na relaciji med Riedlom in Niittynenom, vsebujejo "subject" (predmet) C + S. Iz celotnega dopisa v nadaljevanju je razvidno, da C v tem primeru pomeni Croatia (Hrvaška), S pa Slovenija. Vse, kar je zapisano pod oznako C, se tako nanaša na posel na Hrvaškem. In vse, kar je zapisano pod oznako S, se nanaša na posle v Sloveniji.

S kom se je dejansko srečal Wolf?
Oseba "J" je tako omenjena v prvem delu dokumenta pod oznako C, in sicer kot "Mr. J, the Director of DDV", kar se nanaša na Bartola Jerkovića, direktorja hrvaškega podjetja Đuro Đaković specialna vozila, kjer zdaj izdelujejo oklepnike patria za hrvaški trg. Poleg tega je Riedl Niittynena v dopisu obvestil, da se bo J, torej Jerković, upokojil v 15 do 20 mesecih in je zaskrbljen glede pokojnine.

Janša je omenjen v drugem delu dokumenta pod S in ima oznako "PM", in sicer "the present PM, who was MoD in 1992 to 1995", torej "trenutni predsednik vlade, ki je bil minister za obrambo med letoma 1992 in 1995". Kratica WW pa se nanaša na poslovneža Walterja Wolfa.

"Oddaja 'Resnica o Patrii' se je tako spremenila v oddajo 'Laž o Patrii'. Dejstvo je, da januarja 2005 predsednik vlade Janez Janša ni razmišljal o skorajšnji upokojitvi in da Slovenska demokratska stranka nikoli ni dobila nikakršnega denarja od Patrie," so v sporočilu za javnost zapisali v SDS-u. Dodali so še, da se laž o Patrii, izvožena in nato uvožena iz Finske, ki je z 'velikim pokom' pomagala k nepošteni zmagi levega trojčka na volitvah leta 2008, danes sesuva v prah.

V zaseženih dokumentih, ki jih imamo, je veliko zapisov, ki so evidentno napačni, npr. kdaj je kdo opravljal kakšno funkcijo. Iz dokumenta je tako jasno razvidno, da je Riedl pisal o stvareh, ki jih ni poznal. "WW se bo danes srečal s tajnikom vladajoče stranke, ki je bil v drugi polovici devetdesetih minister za obrambo," je med drugim zapisano. Leta 2005 je bil tajnik SDS-a, takrat vladajoče stranke, Dušan Strnad, ki pa nikoli ni bil minister za obrambo. Vprašanje torej ostaja, s kom dejansko naj bi se srečal Wolf.

Dokument objavljamo v originalu, v prevodu pa se glasi:

Dragi Reijo,

pred tvojim obiskom ti želim poročati o izidu včerajšnjega sestanka WW z gospodom J, direktorjem DDV-ja:
C:
1- direktor je obvestil WW-ja, da ima skupno pet prosilcev
2- GDLS pritiska kot hudič preko raznoraznih političnih in komercialnih kanalov
3- J se bo upokojil v od 15 do 20 mesecih in je zaskrbljen glede pokojnine
4- Verjame, da bo njegovo mnenje in priporočilo pomembno za pogodbo
5- WW-ju je obljubil, da nas bo podpiral, če bodo dogovori mogoči
6- Omenil je, da je ena redkih večjih tehničnih skrbi šibkost amfibijskega pogonskega sistema in da je to tudi skrb Paulijevih strank, s katerimi je govoril
7- WW verjame, da bi s podporo starih prijateljev, skupaj s svojimi močnimi političnimi zvezami, lahko pridobil posel za P. Rad bi delal skupaj z menoj kot v devetdesetih, ko sva bila skupaj zelo uspešna.

S:
1-WW se bo danes srečal s tajnikom vladajoče stranke, ki je bil v drugi polovici devetdesetih minister za obrambo
2- WW se bo prav tako sestal z dobrim prijateljem, aktualnim predsednikom vlade, ki je bil minister za obrambo med letoma 1992 in 1995
3- Zato bo lahko tudi naredil oceno S-a v četrtek, ko boš tukaj

Razlog, zakaj si tako želi pomagati P-ju, je v tem, da resnično sovraži gospoda Mz-a.

Imamo minus štiri stopinje in sneg. Se vidiva jutri, prijeten polet.

Lep pozdrav,

Wolfgang

Berglund leta 2008: J je Janez Janša
Berglund je sicer 1. septembra 2008 v oddaji Resnica o Patrii zatrdil: "V Patrijinih dokumentih je med prejemniki podkupnin omenjena tudi oseba "J". J naj bi potreboval denar za pokojnino. Slovenski obrambni minister Erjavec ni "J", čeprav je uradno on sprejel odločitev za oklepnike Patrie. Po naših podatkih obrambni minister ni prejel nobene podkupnine."

Dokumente o zadevi Patria so objavila tudi spletni portal tednika Mladina, tednika Reporter in politik.si.

V nadaljevanju pa je še dodal: "V dokumentih ena oseba nastopa le kot "J". Naloga Walterja Wolfa je bila dostaviti denar J-ju. J je Janez Janša, slovenski premier. V prvi polovici leta 2008 je predsedoval Svetu EU-ja. Tudi premierjeva stranka je imela koristi od pogodbe s Patrio. Z drugimi besedami - Patria, ki je v državni lasti, je podkupila slovenskega premierja."

J se bo upokojil v od 15 do 20 mesecih in je zaskrbljen glede pokojnine.

Wolfgang Riedl v elektronskem sporočilu Reiju Niittynenu