Italijanska mladina ni poučena o tem, kaj se je v resnici dogajalo med fašizmom, opozarja Pahor. Foto: BoBo
Italijanska mladina ni poučena o tem, kaj se je v resnici dogajalo med fašizmom, opozarja Pahor. Foto: BoBo

Pahor meni, da bi morali ob obisku v sredo govoriti tudi o zakonu o dnevu spomina na fojbe in eksodus. "Vsako leto se v Italiji 10. februarja spominjajo fojb in istrskih beguncev, vendar ne da bi omenjali vsega, kar je bilo zgodovinsko pred tem, to se pravi dobe fašizma v Furlaniji-Julijski krajini in zasedbe Ljubljane od leta 1941 do leta 1943. Torej nobenega zločina pred junijem 1945. Vse to je zamolčano," je Pahor v soboto dejal za spletni portal slomedia.it.

Italijanska javnost, predvsem italijanska mladina, kot pravi Pahor, ni poučena o tem, kaj se je v resnici dogajalo med fašizmom. "Mladina o času fašizma ne ve tako rekoč nič, razen nekaj zelo splošnega, kar se omenja v šoli," je povedal.

Ugotovitve komisije v predalu
Poleg tega zakon o dnevu spomina na fojbe in eksodus ne omenja ugotovitev v raziskovalnem delu, ki ga je izdala mešana slovensko-italijanska zgodovinsko-kulturna komisija, ki je preučila obdobje od leta 1880 do 1956, še opozarja Pahor. Kot je dejal, je italijanska vlada objavljene izsledke te komisije spravila v predal.

Po njegovi oceni bi Slovenija morala predlagati, da se italijanska oblast odloči, da to poročilo mešane komisije ponudi javnosti in šolam ali pa se ustanovi odbor za revizijo poročila.

Poročilo s "prenizkim" številom italijanskih žrtev
Pahor meni, da poročila v Italiji verjetno ne objavljajo, ker v njem piše, da je v fojbah pokopanih nekaj stotin ljudi. Komisija se sicer ni mogla odločiti za število. Po Pahorjevih besedah je Luciaono Violante (italijanski levičarski politik, op. a.) izjavil, da ne morejo objaviti, da jih je bilo manj kot 2.000. "Kljub temu, da je po fojbah poimenovanih tudi veliko ulic v različnih italijanskih mestih, slovenska oblast o tem doslej sploh ni razpravljala," je še dejal Pahor.