Država bo vrtec plačala tudi otrokom, ki obiskujejo zasebne vrtce ali vrtce s koncesijo. Foto: MMC RTV SLO
Država bo vrtec plačala tudi otrokom, ki obiskujejo zasebne vrtce ali vrtce s koncesijo. Foto: MMC RTV SLO
Šole bodo letos učencem ponudile tudi subvencioniran topel obrok, ki pa ga bodo morali nekateri učenci, zaradi pomanjkanja prostora, pojesti kar v razredu. Foto: EPA
Novosti v šolstvu

Mojca Škrinjar, direktorica dirtektorata za vrtce in osnovno šolo, je dejala, da naj bi postopoma, do leta 2014, uvedli prepolovljeno ceno vrtca za vse otroke, kar bi zmanjšalo finančno breme staršev. S prvim septembrom pa bodo starši vrtec plačevali le za prvega otroka. Vsem mlajšim otrokom bo stroške kril državni proračun.

Vse več otrok v vrtcih
Država bo plačala vrtec tudi malčkom, ki obiskujejo vrtec s koncesijo ali zasebni vrtec. Ta si sicer sam določa ceno svojega predšolskega programa. Po podatkih ministrstva za šolstvo in šport je bilo v preteklem šolskem letu v predšolsko vzgojo vključenih 68 odstotkov otrok, kar je za 3,2 odstotka več kot leto prej.

Dva tuja jezika za osnovnošolce
Novosti čakajo tudi osnovnošolce, med njimi poskusna uvedba drugega tujega jezika v zadnji triadi osnovne šole. Letos se ga bodo učili sedmošolci iz 48 slovenskih šol, izbira jezika pa je prepuščena šolam, in sicer glede na zmožnosti, ki jih imajo.Po besedah ministra za šolstvo in šport Milana Zvera bosta najpogostejša jezika angleški in nemški, v nekaterih šolah pa se bodo učenci učili tudi španščine in francoščine.

Poleg tega je novost prihajajočega šolskega leta tudi možnost brezplačne izposoje učbenikov iz učbeniških skladov za vse učence osnovne šole, brezplačno varstvo za učence do vključno petega razreda osnovne šole in odprava splošnega učnega uspeha.

Zakon o štipendiranju: vsi niso zadovoljni
S prvim septembrom pa začne veljati tudi nov zakon o štipendiranju, glede katerega so mnenja ministrstva za delo, ki je za to pristojno, in študentske ter dijaške organizacije različna. Na ministrstvu pravijo, da novi zakon spodbuja kadrovske štipendije in podpira socialno šibke, medtem ko so študenti opozarjali, da so postopki za pridobitev štipendij nejasni in odpirajo številna vprašanja.

Predstavniki DOS-a in SOŠ-a so se zato sešli z državno sekretarko ministrstva za delo Romano Tomc, ki je dejala, da so uspeli rešiti skoraj vsa še odprta ključna vprašanja. Zoisove štipendije bo tako letos prejemalo 1.300 štipendistov, kar je 500 več kot lani, država pa bo štipendirala 37 tisoč dijakov in študentov. Ministrstvo je za državne štipendije letos namenilo 74,4 milijona evrov, za Zoisove pa 27,6 milijona evrov.

A. K. K.

Novosti v šolstvu