Foto: Policija
Foto: Policija

Že aprila so na avtocestno policijo premestili prvega koprskega kriminalista Deana Juriča, zdaj pa želijo tudi s spreminjanjem dozdajšnjih formalnih pogojev – spremembo sistemizacije in zahtevanih pogojev – na to mesto postaviti svojega kandidata.

Če je še do pred kratkim veljalo, da mora prvi koprski kriminalist znati italijansko, pa zdaj, kar so potrdili tudi na generalni policijski upravi, spreminjajo akt o sistematizaciji delovnih mest, ki bo omogočal zasedbo tega delovnega mesta tudi brez izpolnjevanja tega pogoja.

Sorodna novica Intenzivno kadrovanje na vrhu policije, sočasno pa pomanjkanje kadrov za avtocestno enoto

Kot so zapisali na GPU-ju, želijo s tem pri položajnih delovnih mestih doseči nabor čim večjega števila kompetentnih kandidatov. Zagotavljajo pa, da v vsakem primeru ohranjajo število delovnih mest s pogojem znanja italijanskega jezika. A kot pravijo poznavalci, gre pri spreminjanju pogojev predvsem za prilagajanje favoritom vodstva policije. Generalni direktor policije Anton Olaj naj bi na čelo koprskih kriminalistov želel postaviti Primoža Ogrinca, ki ne izpolnjuje dozdajšnjih pogojev, zato tudi spremembe.

Iskanje Olajevega namestnika

Olaj medtem pospešeno išče menjavo še za drugega svojega namestnika. Po tem, ko je pred šestimi dnevi zamenjal svojega namestnika Tomaža Pečjaka z vodjo policijske akademije Danijelom Žibertom, je na izhodnih vratih tudi drugi namestnik Stanislav Vrečar, ki je prav tako kot Pečjak nezadovoljen z Olajevim vodenjem policije. Sodu pa naj bi izbila dno Olajeva odreditev nadzora nad delom ljubljanske policijske uprave na protestih 25. junija, ko so policisti odstranili skupino rumenih jopičev. Po mojih informacijah naj bi se Vrečar že dogovoril, da bo namesto Žiberta, ki je v četrtek kot rečeno, postal novi namestnik, prevzel policijsko akademijo.

Poročilo o nadzoru je zdaj pripravljeno, javnosti bo predstavljeno v petek na novinarski konferenci.

Poročilo bo kmalu objavljeno

Olaj se je na Twitterju v nedeljo pohvalil, da ima poročilo, zato je bilo v medijih pričakovano, da bo vsebina že javna. A zdaj bo treba čakati do petka. Kot pravijo na policiji, čakajo na odziv Policijske uprave Ljubljana. A kot kaže, očitno nadzor ni odkril nič posebnega – če bi, bi glede na dozdajšnjo prakso že kaj priletelo v javnost.

Sorodna novica Policijska revizija dela NPU-ja naj ne bi razkrila "nič dramatičnega"

Da bi ob tem vrh policije in ministrstva ob vseh očitkih le ohranili obraz in pokazali na kako nepravilnost, pa naj bi notranji minister Aleš Hojs že jutri (sreda) predstavil poročilo o nadzoru nad NPU-jem. Spomnimo, da je Hojs nadzor zaradi nekaterih zavrženih ovadb že lani naročil takratnemu vršilcu dolžnosti vodje policije Andreju Juriču. Nadzor, ki ga je podpisal Uroš Lepoša, pa napak ni odkril. Lepošo je, tudi zaradi poročila, zamenjala Petra Grah Lazar, ki pa zaradi odločitve upravnega sodišča glede nezakonite razrešitve Darka Muženiča ne more postati direktorica s polnimi pooblastili.