Nadškof Stanislav Zore je izrazil pričakovanje, da vlada ne bo poslabšala položaja otrok v zasebnih šolah. Foto: BoBo
Nadškof Stanislav Zore je izrazil pričakovanje, da vlada ne bo poslabšala položaja otrok v zasebnih šolah. Foto: BoBo

Kot so sporočili iz Slovenske škofovske konference (SŠK), je nadškof Zore na skoraj enournem srečanju premierju Šarcu čestital ob lanski izvolitvi za predsednika vlade in izrazil pričakovanje, da bo vlada po več kot petnajstih letih pristopila k sklepanju novih delnih mednarodnih sporazumov s Svetim sedežem.

"S tem bi Katoliška cerkev v Sloveniji na evropsko primerljiv način celovito uredila svoje delovanje na področju duhovne, izobraževalne, kulturne in socialne dejavnosti," so zapisali. Leta 2001 sta namreč Slovenija in Sveti sedež podpisala krovni sporazum o pravnih vprašanjih, ki naj bi mu sledilo več delnih sporazumov za posamezna področja.

Zore in Šarec sta si izmenjala tudi stališča do predloga novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, ki spreminja način financiranja zasebnih osnovnih šol, in napovedane novele zakona o vrtcih, ki bi občinam dovolila znižanje sofinanciranja zasebnih vrtcev.

Ljubljanski nadškof je "izpostavil pričakovanje, da vlada ne bo poslabšala položaja otrok v zasebnih šolah in da bo v okviru priprave zakonodaje s področja obdavčitve nepremičnin upoštevala posebnost objektov, namenjenih za versko dejavnost", so zapisali pri SŠK-ju.

Premier Šarec pa je Zoreta seznanil z nekaterimi aktualnimi političnimi razmerami v Sloveniji in svojim pogledom na proces sprave. Zore je srečanje sklenil z željo, da bodo odnosi med Cerkvijo in vlado še naprej korektni in konstruktivni v korist vseh prebivalcev Slovenije, so še sporočili.