Foto: BoBo
Foto: BoBo

Kandidate za predsednika republike lahko predlagajo poslanci, politične stranke in volivci. Če se kandidat za predsedniško funkcijo poteguje s podporo poslancev, potrebuje deset njihovih podpisov, če na volitvah nastopi s podporo volivcev, pa najmanj 5000 podpisov volilnih upravičencev.

Vlaganje kandidatur bo mogoče do 28. septembra. Še pet dni po tem, do 3. oktobra, pa lahko kandidati soglasje h kandidaturi umaknejo. DVK bo po opravljenem preizkusu zakonitosti kandidatur z žrebom določil tudi vrstni red. Seznam kandidatur bo javno objavljen do 7. oktobra.

Uradna volilna kampanja pred predsedniškimi volitvami bo stekla 22. septembra in bo trajala do 21. oktobra do polnoči, ko bo nastopil volilni molk.

Morebiten drugi krog volitev predsednika republike bo 13. novembra.

Roki za volivce

Predčasno glasovanje bo na posebnih voliščih potekalo 18., 19. in 20. oktobra med 7. in 19. uro. Volivci, ki bodo na dan glasovanja začasno v tujini, morajo DVK-ju do 22. septembra sporočiti, da želijo glasovati po pošti ali na diplomatskem, konzularnem predstavništvu. Tudi oskrbovanci domov za starejše in volivci, ki so v bolnišnicah ali zaporu, lahko okrajni volilni komisiji do 12. oktobra sporočijo, da želijo glasovati po pošti. Na enak način lahko glasujejo tudi invalidi.

Tri dni pred začetkom glasovanja, torej najpozneje 19. oktobra, pa bodo morali okrajnim volilnim komisijam sporočiti svojo željo tisti volivci, ki bi želeli glasovati na volišču v drugem okraju, ker bodo na dan glasovanja zunaj okraja svojega stalnega prebivališča. Enako velja za tiste volivce, ki se zaradi bolezni ne bodo mogli osebno zglasiti na volišču in bi želeli glasovati na svojem domu. Da želijo glasovati na volišču v Sloveniji, morajo do tega dne sporočiti tudi tisti volivci, ki nimajo stalnega prebivališča v Sloveniji.

Volišče na veleposlaništvu v Moskvi za zdaj ostaja, poštne storitve v Rusiji pa ne delujejo.

DVK bo volivcem, ki bodo glasovali po pošti v tujini (tako izseljencem kot zdomcem) poslala uradno prazno glasovnico, da se izogne morebitnim zapletom oziroma poznemu pošiljanju volilnih gradiv v tujino. DVK bo volilno gradivo za izseljence Pošti Slovenije predal najpozneje 45 dni pred dnem glasovanja, za zdomce pa najpozneje v treh delovnih dneh po prejetju njihovega obvestila oziroma vloge, da želijo glasovati po pošti iz tujine.

Rokovnik opravil za predsedniške volitve