Policija je za organizatorje protestov označila že TRS, Uroša Lubeja in Sviz ter Branimirja Štruklja. Foto: BoBo
Policija je za organizatorje protestov označila že TRS, Uroša Lubeja in Sviz ter Branimirja Štruklja. Foto: BoBo

Iz Sindikata vzgoje in izobraževanja so sporočili, da sta tako sindikat kot pravna oseba kot tudi Branimir Štrukelj v funkciji odgovorne osebe sindikata na svoj naslov prejela dopis Policijske uprave Ljubljana center. Policija je namreč poslala, kot piše v primeru dopisa Štruklju, "obvestilo kršitelju, odgovorni osebi, da se izjavi o dejstvih in okoliščinah prekrška".

Svizu in njegovemu glavnemu tajniku policija očita pozive k udeležbi na demonstracijah 21. decembra lani, torej na t. i. prvi vseslovenski vstaji. Štruklju konkretno policija očita, da je kot odgovorna oseba sindikata 20. 12. na spletni strani sindikata objavil poziv članom, naj se udeležijo protestov naslednjega dne. Poleg tega je, so zapisali na policiji, na spletni strani sindikata razvidno, da so se v sindikatu na seji 18. 12. soglasno odločili, da se člani sindikata udeležijo protestov.

Iz teh ugotovitev policija sklepa, da sta tako Štrukelj kot Sviz organizatorja, ki protestov nista ustrezno prijavila. V Svizu niso presenečeni nad tokratnim obvestilom, so zapisali, saj je minister za notranje zadeve Vinko Gorenak po njihovih besedah že pred takratnimi demonstracijami kot organizatorje protestov označil tudi Sviz in napovedal odškodninsko odgovornost organizatorjev.

Kot navajajo v Svizu, v policijskem dopisu piše, da iz poziva sindikata njegovim članicam in članom k udeležbi na demonstracijah, "izhaja, da ste eden izmed organizatorjev izvedenega neprijavljenega shoda". V Svizu se branijo, češ da ne morejo biti organizatorji, saj so vabilo k udeležbi objavili le dan pred protesti, njihov datum pa je bil znan že nekaj tednov prej.

Sviz: Kaj pa Janševo pozivanje?
Sviz je v svojem odzivu na dopis izrazil pričakovanje, "da bo minister Gorenak pred vsemi ostalimi najprej ovadil aktualnega predsednika vlade, ki je javno pozival mlade, naj se vsaj enkrat na teden srečajo pred parlamentom, še pred tem pa celotno ljudstvo na slovenske ulice in trge."

V Sindikatu vzgoje in izobraževanja so še izpostavili, da so v obvestilu policije označeni za društvo, kar ne drži, in dodali, da se bodo na "neutemeljeno obtožbo MNZ-ja o organiziranju neprijavljenega shoda odzvali v zakonsko določenem roku".