Pripnite otroka med vožnjo v avtomobilu, tudi na kratkih razdaljah. Foto: AMZS
Pripnite otroka med vožnjo v avtomobilu, tudi na kratkih razdaljah. Foto: AMZS

Med akcijo bodo policisti po vsej Sloveniji poostreno nadzorovali uporabo varnostnih pasov ter ustreznega zadrževalnega sistema, posebej se bodo osredotočili na javni prevoz potnikov v avtobusih. Pri nadzoru bodo policisti ugotavljali tudi uporabo naprav in opreme, ki ovirajo vidno ali slušno zaznavanje med vožnjo.

V lanskem letu so policisti ugotovili 30.190 kršitev neuporabe varnostnih pasov, v letu 2022 pa 40.868. Ob tem so lani našteli 4.034 kršitev, pri katerih ni bilo ustrezno poskrbljeno za otroke med vožnjo.

Agencija za varnost prometa in policija zato pozivata vse voznike, naj vedno in brez izgovorov poskrbijo za dosledno pripetost vseh potnikov na vsaki, tudi najkrajši poti. Pri najhujših posledicah prometnih nesreč vedno znova ugotavljajo, da bi bile lahko posledice bistveno blažje, če bi vozniki in potniki v vozilu uporabljali varnostni pas.

Pripeti vozniki in potniki v vozilu ob trku namreč ostanejo na svojem sedežu, s tem se zmanjša gibanje telesa naprej in tako se preprečuje trk z notranjostjo vozila. Varnostni pas oziroma zadrževalni sistem prevzame velik del energije in jo porazdeli na različne dele telesa, kar zmanjša posledice trka na posamezni del telesa.