Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Petkovi protestniki so tokrat večinoma kolesarili. Ob 19. uri se niso zbrali na vnaprej določenem mestu, temveč so se počasi "iskali" po središču Ljubljane. Kaj kmalu so napolnili za avtomobilski promet zaprti del Slovenske ceste in za nekaj časa ohromili tudi avtobusni promet. Med kolesarji sicer ni bilo opaziti niti enega brez maske, poskušali so se tudi držati medsebojne razdalje, čeprav je ob vse večji množici to postajalo vse zahtevnejše. Aktivist Jaša Jenull je po zvočniku sporočal, da protestniki niso zdravstveno tveganje in nikogar ne ogrožajo, temveč da "vse nas ogroža vlada".

Facebookova skupina, ki je pozvala h kolesarskemu protestu, je predhodno vse udeležence prosila, naj nosijo maske, držijo varnostno razdaljo dveh metrov, se ne ustavljajo ali zadržujejo v skupinah ter se izogibajo policistom. Sodeč po videnem je velika večina poziv upoštevala.

Na prizorišču je bilo precej policistov, tako običajnih kot tistih v protiizgredni opremi in na konjih. A v prvem delu protesta ni bilo opaziti posredovanj, tako da je vsaj ta del minil v precej manj napetem vzdušju kot shod prejšnji petek. TV Slovenija sicer poroča, da se je medtem zgodil en manjši incident, "slišati je bilo krik", nakar so policisti s ceste odstranili nekaj ljudi.

Večina protestnikov je nadaljevala kolesarjenje po ulicah. Del protestnikov pa je kljub pozivu omenjene skupine, naj tega ne stori, odšel na Trg republike. Tam pa je policija izvedla številne postopke, glede na videno je pretežno popisovala.

Eden izmed udeležencev – znan glasbenik – je novinarju zgrabil kamero in mu jo izruval iz rok. Posredovala je policija.

Policisti o ugotovljenih kršitvah

Po besedah policije se je na protestu zbralo nekaj sto protestnikov. Pri varovanju shoda so policisti ugotovili 33 kršitev odloka o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih, dve kršitvi zakona o varstvu javnega reda in miru, kršitev po zakonu o javnih zbiranjih, zasegli so tudi pirotehniko in hladno orožje.

Protestniki kljub prepovedi zbiranja spet na kolesih

Protestniki: 1500 nas je bilo

Po izvedenem protestu je Facebookova skupina Protestna ljudska skupščina sporočila, da se jih je zbralo okoli 1500. Na "miroljuben in zdravstveno odgovoren način" so izrazili svoje nestrinjanje z "naraščajočo avtoritarnostjo vladavine Janeza Janše in njegovih oportunističnih pomagačev".

Ocenili so, da so na dozdajšnjih 26 protestih dokazali, da skrbijo za zdravje udeležencev in tudi za zdravje demokratične družbe.

"Ne NIJZ ne vlada nista zaznala enega samega primera okužbe na 25 zaporednih petkovih protestih. Če je tovrstno razpršeno kolesarjenje potencialno tveganje, bi bilo po tej logiki nujno že zdavnaj zapreti vse nakupovalne centre, pa tudi vsa mestna središča," so dodali.

Napovedali so še, da s protesti ne bodo odnehali. Zahtevajo odhod SMC-ja, DeSUS-a iz koalicije ali odstop vlade.

Protest vladnemu odloku navkljub

Protest so izvedli kljub splošni prepovedi zbiranja, ki jo zahteva vladni odlok. Vlada je namreč zaradi hitrega širjenja novega koronavirusa (v zadnjih dneh po več kot 700 primerov na dan) določila, da je v t. i. rdečih statističnih regijah prepovedana organizacija prireditev, dogodkov, pa tudi zbiranja, pa naj bodo javna ali zasebna.

Sorodna novica Napeto ozračje na Trgu republike, protestniki ukrepanje policije označili za represijo

Prejšnji petek bolj napeto vzdušje

Protestniki so se zbrali tudi prejšnji petek kljub pozivu notranjega ministra Aleša Hojsa, naj se shodu odpovejo zaradi zaostrenih epidemioloških razmer. Policija je tam zoper več protestnikov uporabila silo. Zaradi ravnanja policije je v preteklem tednu več organizacij, gibanj in iniciativ objavilo protestno pismo, zatrjujoč, da je bila uporabljena čezmerna sila. Predstavniki protestnikov pa so pri varuhu človekovih pravic zaradi domnevnih prekoračitev sile podali zahtevo za preiskavo. Policija je trditve zavrnila in dejala, da so možje postave "kljub žalitvam" ostali profesionalni. Zdravstveni inšpektorat pa je sporočil, da zaradi protestov pretekli teden ni oglobil nikogar.

Obsodbe incidenta na protestu

Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) ostro obsoja napad Zlatana Čordića - Zlatka na snemalca novinarske ekipe Nova24TV. Čordić je na petkovem protestu napadel snemalca in mu odvzel kamero, pri tem pa tudi zahteval izbris posnetkov. Le prisebnosti policije se gre zahvaliti, da je snemalec dobil kamero nazaj in da ni bila poškodovana, piše v sporočilu za javnost ZNP-ja. Vsakršni napadi na novinarje, ki opravljajo svoje delo, so nedopustni, pa naj bodo fizični ali verbalni, opozarja med drugim Združenje novinarjev in publicistov.

Notranji minister Aleš Hojs je na spletnem družbenem omrežju Twitter zapisal, da mora policija zaradi omenjenega incidenta po uradni dolžnosti pričeti kazenski postopek zoper Čordića. "Kazni zaradi kršenja javnega reda in miru in odloka o zbiranju so le del procesiranja primitivnega nasilneža. Protestniki odkrivajo svoj pravi obraz," je dodal.

Direktor Nove24TV Boris Tomašič pa je na Twitterju navedel, da bo medijska hiša Čordića kazensko ovadila.

Incident na protivladnem protestu