Slovenija je poslopje nasledila od nekdanjega SFRJ-ja. Foto: washington.veleposlanistvo.si
Slovenija je poslopje nasledila od nekdanjega SFRJ-ja. Foto: washington.veleposlanistvo.si
Dimitrij Rupel
Veleposlanišvo je slovesno odprl zunanji minister Dimitrij Rupel. Foto: EPA
Prenovljeno predstavništvo v ZDA

Otvoritve se je udeležilo več sto tujih diplomatov, nagovoril pa jih je slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel. Pred 16 leti smo bili del problema, vendar smo hitro postali rešitev, je dejal vodja slovenske diplomacije.

Predstavil je prioritete slovenskega predsedovanja EU-ju, pri čemer je napovedal, da bo posebno pozornost Slovenija namenila tudi utrjevanju zavezništva Unije in ZDA.

Pohvale na račun obnove
Slovenski veleposlanik v ZDA Samuel Žbogar pa je v nagovoru povedal, da je bilo poslopje slovenskega veleposlaništva v Washingtonu leta 2002 v slabem stanju, ki ga je primerjal s stanjem, v kakršnega se je zapletla nekdanja Jugoslavija v 80. in 90. letih. Hkrati pa je izrazil upanje, da zdaj preurejeno poslopje izraža novo Slovenijo, ki se želi ponašati s preglednostjo, prijateljstvom in mirom s samim seboj, sosedi in svetom.

Ameriška senatorka slovenskega rodu Amy Klobuchar pa je na otvoritvi menila, da gre za eno najlepših veleposlaništev, in dodala, da je izmed štirih senatorjev s slovenskimi koreninami edina, ki ima slovenski priimek.

Gostje so si lahko ogledali razstavo z naslovom Move Moment, ki vsebuje 24 del sodobnih slovenskih umetnikov. Ob tem se je Žbogar zahvalil Bogdanu Gromu iz New Jerseyja, po rodu iz Trsta, ki je za obnovljeno poslopje daroval enega svojih kipov z imenom Straža.

Obnova veleposlaništva je trajala eno leto, stala pa je slabe tri milijone evrov, ministrstvo pa jo je plačalo s prodajo starega, precej manjšega veleposlaništva na aveniji New Hampshire.

Prenovljeno predstavništvo v ZDA