Sneženje je zgodaj zjutraj najprej zajelo Štajersko, nato pa se je hitro premaknilo proti osrednji Sloveniji in nato tudi proti Notranjski in delu Primorske. V notranjosti Slovenije je v dobrih šestih urah zapadlo od 15 do 30 centimetrov snega, so sporočili z Agencije RS za okolje (Arso).

Po podatkih Arsa je v nižinah do 14. ure najdebelejša snežna odeja zapadla na Brniku. Vremenska postaja na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana je namreč izmerila 38 centimetrov snega. V prestolnici je medtem zapadlo 28 centimetrov snega, v Novem mestu 22, v Mariboru pa 10 centimetrov.

Na Primorskem piha tudi močna burja, ki bo vztrajala do sredine noči na soboto, najhujši sunki bodo po napovedih vremenoslovcev presegali 100 km/h. Na prehodu iz Notranjske v Primorsko lahko burja dela snežene zamete, zato je Arso izdal tudi oranžno opozorilo.

Foto: Arso/Twitter
Foto: Arso/Twitter

Po obilnem sneženju nas čakata dva idilična zimska dneva

Vremenske razmere so se popoldne umirjale, do večera pa je sneženje povsod ponehalo. Ponoči se bo zjasnilo, nato pa nas čakata dva idilična, hladna zimska dneva. Tako sobota kot nedelja bosta sončni, nekaj več verjetnosti za jutranjo meglo v kotlinah je v nedeljo. "Sploh v krajih s snežno odejo bo zjutraj tudi do –10 stopinj Celzija, čez dan pa kakšno stopinjo nad ničlo," je napovedala Kozjek Mihelec.

Napoved vremenoslovca Braneta Gregorčiča

"Snežna odeja se bo obdržala verjetno kakšen teden dni. Glede na pričakovane nizke temperature v naslednjih nočeh bo malo pomrznila, tako snega ne bo prav hitro pobralo. Lahko pa, da se bo v prihodnjih dneh višina snežne odeje zmanjševala, a pred koncem prihodnjega tedna je marsikje ne bo pobralo. Zaradi nizkih temperatur se tudi drevesa, ki so zdaj pravljično zasnežena, še ne bodo hitro otresla snega. Najhladneje bo do ponedeljka, potem bo mraz popuščal."

Izločili številna tovorna vozila

Zaradi obilnega sneženja, ki je večji del države zajelo v času jutranje prometne konice, je bil marsikje oviran promet. Popoldne so se razmere umirile. Na cestah so sicer še vedno plužne in posipne skupine, promet pa poteka počasneje.

Sneženje je od jutra precej težav povzročalo predvsem v prometu na avtocestah, zgodilo se je več prometnih nesreč ter zdrsov tovornih vozil. Na Primorskem je razmere dodatno oteževala močna burja.

Stanje na cestah

Podrobnejše informacije o stanju v prometu lahko preverite tukaj.

Dars je dopoldne skupaj s policijo na celotnem avtocestnem omrežju začel izločati tovornjake, težje od 7,5 tone. Na 11 točkah so iz prometa izločili številna tovorna vozila, pri čemer so na dveh točkah izločali po zdrsih vozil, na drugih pa preventivno, je za Prvi dnevnik Televizije Slovenija pojasnil koordinator Darsove zimske službe Zvonko Hribernik. "Mislim, da takšnega števila izločanj v dosedanji zgodovini še ni bilo," je poudaril.

Sneg ohromil promet, zdrsnilo veliko tovornjakov
Snežna odeja na Gorenjskem. Foto: Z. M.
Snežna odeja na Gorenjskem. Foto: Z. M.

Zamude tudi v železniškem prometu

Zaradi snežnih razmer so nastajale zamude tudi v železniškem prometu, so na družbenem omrežju Facebook sporočili pri Slovenskih železnicah. Okrog opoldneva je bila sicer proga med Zidanim Mostom in Hrastnikom zaprta zaradi izjemnih vremenskih razmer, a je železniški promet od 13.35 znova vzpostavljen na obeh tirih.

Brez elektrike več tisoč odjemalcev

Sneženje je povzročalo težave tudi pri oskrbi z električno energijo. Po poročanju Televizije Slovenija je bilo v občini Brežice zaradi podrtih dreves poškodovanih več daljnovodov, brez elektrike je ostalo približno 1000 odjemalcev. Na območju Elektra Celje pa je bilo brez elektrike 11.000 odjemalcev.

Na območju Elektra Ljubljana, ki skrbi za električno omrežje v osrednjem in jugovzhodnem delu države, je bilo brez elektrike približno 5000 odjemalcev.

Snežne razmere in težave po Sloveniji