Sašo Rajsar je bil z dvema zadetkoma junak jeseniškega kolektiva na 3. tekmi finala državnega prvenstva. Foto: www.alesfevzer.com
Sašo Rajsar je bil z dvema zadetkoma junak jeseniškega kolektiva na 3. tekmi finala državnega prvenstva. Foto: www.alesfevzer.com

Železarji so v tej finalni seriji v Ljubljani slavili še drugič. Svoje delo so opravili z odliko, že v uvodni tretjini so si priigrali odločilno prednost, na prvi odmor so krenili s prednostjo treh zadetkov. Ljubljančanom nikakor ni uspelo streti jeseniške obrambe, preveč je bilo napak v napadu, delo so si oteževali tudi s (pre)številnimi izključitvami.

Zelo se je poznalo, da imajo zmaji veliko poškodovanih igralcev. Gal Koren, Mark Čepon, Miha Zajc in Miha Logar so že končali sezono. Glavna okreritev Marc-Olivier Vallerand močno stiska zobe, tudi Anže Ropret je daleč od 100-odstotne pripravljenosti. Jeseničani (manjkala sta kapetan Andrej Tavželj in Gašper Seršen) so delovali precej bolj sveže, so polni energije in imajo sijajnega vratarja. Žan Us je ubranil vseh 32 strelov.

Žan Us je zaklenil vrata v Hali Tivoli. Foto: www.alesfevzer.com
Žan Us je zaklenil vrata v Hali Tivoli. Foto: www.alesfevzer.com

Finale državnega prvenstva se nadaljuje že v petek zvečer, ko lahko Jeseničani v Podmežakli osvojijo 37. naslov državnih prvakov, 14. v samostojni Sloveniji.

Črne (tri) minute Olimpije
Jeseničani so tekmo začeli agresivneje, a prvi so do power playa prišli gostitelji, potem ko je bil zaradi spotikanja za dve minuti izključen Blaž Tomaževič. Zmaji igre z igralcem več niso izkoristili, še najlepšo priložnost so zapravili nekaj minut pozneje, ko sta iz protinapada zapretila Juuso Pulli in Tadej Čimžar, a je ostalo pri začetnem izidu. Nato pa je za zeleni kolektiv izpod Rožnika sledila hladna prha: Jeseničani so izkoristili tri power playe in povedli s 3:0! Najprej je v 13. minuti po izključitvi Aleša Mušiča v polno ob Luki Zorku zadel Sašo Rajser. Jezikavi Pulli je bil nato izključen za 2+2 minuti, kar so železarji hitro pretvorili v dva zadetka. Najprej je v 15. minuti pred vrata z leve strani vdrsal Erik Svetina in mojstrsko na lovilko premagal vratarja Paava Holso, minuto pozneje je na 3:0 iz neposredne bližine s strelom v prazno mrežo po podaji Jake Šturma zadel Rajser.

Na vseh dozdajšnjih tekmah finalne serije so bili boljši gostje. Prednost domačega ledu se v prazni dvorani res ne pozna. Foto: www.alesfevzer.com
Na vseh dozdajšnjih tekmah finalne serije so bili boljši gostje. Prednost domačega ledu se v prazni dvorani res ne pozna. Foto: www.alesfevzer.com

Zmaji podjetnejši, a neuspešni
V drugi tretjini sta mreži obmirovali. Nekoliko podjetnejši so bili hokejisti Olimpije, v uvodnih minutah je gostujočemu vratarju Žanu Usu zapretil Nejc Brus, kmalu zatem je Čimžar sprožil krepko čez gol. Sledila je velika napaka gostiteljev, zaradi napačne menjave oziroma šestih igralcev na ledu je moral na kazensko klop Žiga Pešut. Jeseničani power playa tokrat niso izkoristili, še najbolj je zapretil Jaka Sodja s strelom iz zapestja, ki je zletel mimo gola. Sledila je nova kazen dveh minut za zmaje, tokrat se je moral zaradi grobosti dve minuti hladiti Marc-Oliver Vallerand, a so se tudi tokrat Ljubljančani ubranili. Drugi power play na tekmi se jim je ponudil po izključitvi Patrika Rajsarja, vendar brez uspeha. Prikradle so se napake pri organiziranju napada, Anže Ropret je sicer nevarno streljal, Žiga Pance je zgrešil plošček ob prazni mreži, vendar je jeseniška obramba zdržala in drugo tretjino zaključila s prednostjo iz prve tretjine, +3.

Tri črne minute potopile Olimpijo v Tivoliju

Glavič potrdil zmago železarjev
Že v uvodu zadnje tretjine se je Olimpiji ponudila nova priložnost za zmanjšanje zaostanka ob igri z igralcem več, vendar se je zgodba iz prvih dveh tretjin ponovila: preveč je bilo zgrešenih strelov in netočnih podaj. Pravzaprav si zmaji sploh niso priigrali prave priložnosti. Na drugi strani je bil še naprej nevaren Sašo Rajsar, ki je v eni izmed akcij s samostojnim prodorom pridrsal pred Holso, vendar je finski čuvaj mreže dvoboj dobil. Ljubljančanom ni ostalo drugega, kot da v zaključku tekme zaigrajo brez vratarja, kar se jim je hitro maščevalo. Aleksandar Magovac je izgubil plošček, do njega se je dokopal Gašper Glavič in hladnokrvno zadel mrežo za vodstvo s 4:0. Železarji so razmeroma mirno pripeljali tekmo do konca in se razveselili druge zmage v finalni seriji. Razmerje v strelih na vrata je bilo 32:25 za Olimpijo, ki pa ni zadela niti enkrat. Naslov državnega prvaka lahko v Podmežakli osvojijo že ta petek.

Jeseničani premagali razglašeno Olimpijo
Sorodna novica Dva različna hokejska prvaka le še v Luksemburgu

Finale, tretja tekma:
SŽ OLIMPIJA - SIJ ACRONI JESENICE 1:2
0:4 (0:3, 0:0, 0:1)
S. Rajsar 13., 16., Svetina 15., Glavič 56.

Četrta tekma, petek ob 20.00:
SIJ ACRONI JESENICE - SŽ OLIMPIJA
Prenos na TV Slovenija 2/MMC-ju.

Izid v zmagah je v krepkem tisku. Igrajo na tri zmage.

Vse tekme na TV Slovenija 2

Četrta tekma bo v petek na Jesenicah, morebitna peta pa v ponedeljek v Ljubljani. Prenosi vseh tekem se bodo ob 19.55 začeli na TV Slovenija 2.


Razplet 1. tekme:

Sorodna novica Jeseničani z učinkovito igro in razpoloženim Usom zavladali v Tivoliju

Razplet 2. tekme:

Sorodna novica Olimpija s Hölsäjem v vratih prikazala pravi obraz in izenačila na 1:1