Na najbolj množičnem jadralnem tekmovanju s skupinskim startom na svetu je Arca premagala branilko naslova, slovensko Way of Life. Foto: Reuters
Na najbolj množičnem jadralnem tekmovanju s skupinskim startom na svetu je Arca premagala branilko naslova, slovensko Way of Life. Foto: Reuters

Slovenska jadrnica, ki je izvrstno začela nastop, je imela v Tržaškem zalivu veliko smole. Po zelo močni burji je bila najhitrejša na prvih dveh bojah, potem pa je prišlo na njej do okvare. Posadki je uspelo, da se jadrnica ni prevrnila in jo je nekako tudi popravila. Nato je plula proti vetru za Arco, ki je tudi prva prečkala ciljno črto.

"Pripona, ki drži glavno jadro na jambor, se je iztaknila in jadro se je znižalo. Zato smo se skorajda prevrnili. Komaj smo rešili barko. Še težje je bilo vse skupaj zaradi močnega sunka vetra z druge strani barke," je za STA okvaro opisal Gorazd Mauri, direktor ekipe EWOL, pod katero sodi Way of Life, ki je na Barcolani slavila pred dvema letoma, lani pa regate ni bilo.

Težave so bile zaradi močnega vetra, pihal je tudi s 40, 50 vozli, še večje: "Zagotovo smo stali na mestu kakih pet minut in je šla zmaga po vodi. Toda obenem je treba reči, da je danes zaradi takega močnega vetra vsaka jadrnica, ki je prečkala ciljno črto, zmagovalka. Nam pa je ne le uspelo, da se nismo prevrnili, ampak smo potem nadaljevali jadranje do drugega mesta."

Vinčec je ekipo pred okvaro popeljal do precejšnje prednosti. "Na prvi boji smo imeli veliko prednost. Izbrali smo pravo startno linijo in izvrstno začeli plov. Tudi v nadaljevanju je bilo super, vse do okvare, ki nam je prekrižala obrambo naslova," je dodal Mauri.

Regatni odbor je potrdil start ob 10.30, zaradi vremenskih napovedi, povečanja hitrosti burje po 12. uri, pa je iz tekmovanja izločil manjše jadrnice passere, meteor, IX in VIII. Prijavljenih je bilo sicer več kot 1600 jadrnic.

Vinčec po drugem mestu: Včasih se ti mora zgoditi okvara, da še bolj ceniš zmago
Barcolano krojila in precej skrajšala izjemno močna burja