Povratnik po dopinški kazni Žiga Jeglič je bil z dvema goloma in tremi podajami najbolje razpoložen ris na reprezentančnem turnirju na Bledu. Foto: www.alesfevzer.com
Povratnik po dopinški kazni Žiga Jeglič je bil z dvema goloma in tremi podajami najbolje razpoložen ris na reprezentančnem turnirju na Bledu. Foto: www.alesfevzer.com

V četrtek je izbrana vrsta Iva Jana suvereno premagala Madžarsko s 4:1, v petek pa so risi ugnali Italijo z 2:1, kar je bilo že dovolj za osvojitev domačega EIHC-turnirja.

Pri Sloveniji je proti Belorusiji prvič na Bledu branil Žan Us, ki je bil sprva najboljši posameznik pri gostiteljih. Vratar Olimpije je nekajkrat preprečil gol Belorusov, a v 14. minuti je bil nemočen ob strelu razpoložene beloruske št. 12 s slovitim priimkom. Vjačeslav Gretcki je z leve strani matiral pokritega Usa za zasluženo vodstvo Belorusije.

Zajc dvakrat izničil zaostanek
Pri Slovencih sta bila na drugi strani najbolj razpoložena napadalca Rok Tičar in Žiga Jeglič, katerih streli pa so v soboto ostali nenatančni. A prav prva napadalca reprezentance sta v 34. minuti zrežirala izenačenje, ko je po dolgem pritisku pred golom z bejzbolskim udarcem v zraku zadel Miha Zajc, tokrat tretji napadalec prvega napada.

Beloruska zveza je na slovenski EIHC-turnir poslala kar podružnično moštvo Dinama Minska, v katerem je najbolj izstopal 22-letni Vjačeslav Gretcki. Foto: Reuters
Beloruska zveza je na slovenski EIHC-turnir poslala kar podružnično moštvo Dinama Minska, v katerem je najbolj izstopal 22-letni Vjačeslav Gretcki. Foto: Reuters

Risi so silovito pritisnili, oblegali vrata Aleksandra Borodulje, zatresli vratnico, a po napaki Mihe Logarja je v protinapad pobegnil Anton Mohorov, ki je soloakcijo uspešno zaključil za drugo belorusko vodstvo. V zadnji tretjini je Slovenija izenačila v 48. minuti, ko je med krogoma sprožil Zajc, ki ga je predtem našel Gregor Koblar. Po nizu izključitev je sledil podaljšek, v katerem je Tičar ob igralcu manj zapravil veliko priložnost, na drugi strani pa je Gretcki že s četrtim golom na turnirju odločil zmagovalca.

Soočenje s četrtim klubom Belorusije
Standardni tretji član napada JTS Robert Sabolič je v skladu z dogovorom s KHL-klubom Torpedom že odpotoval v Rusijo. Prav tako zadnje tekme ne igra Žiga Pance. Na drugi strani ni stala prava reprezentanca, temveč kar podružnično moštvo KHL-ligaša Dinama Minska. Belorusija B je dejansko klub Dinamo Molodečno, ki igra v beloruskem državnem prvenstvu, kjer v osemčlanski ligi zaseda 4. mesto.

Za konec poraz risov z Belorusi

TURNIR EVROPSKEGA IZZIVA

BLED, tretji krog:

SLOVENIJA - BELORUSIJA 2:3 (0:1, 1:1, 1:0) - v podaljšku
Zajc 34., 48.; Gretcki 14., 64., Mohorov 39.

ITALIJA - MADŽARSKA
1:0 (0:0, 0:0, 0:0) - v podaljšku
Pietronino 63.

Drugi krog:

SLOVENIJA - ITALIJA
2:1 (1:0, 0:0, 1:1)
500; Jeglič 12., Rodman 45.; Pietroniro 58.

BELORUSIJA - MADŽARSKA
3:5 (1:0, 1:2, 1:3)
Voronov 8., Gretcki 33., 44.; Terbocs 23., Becze 35., Kiss 46., Nemeth 49., Laday 52.

Prvi krog:

SLOVENIJA - MADŽARSKA
4:1 (1:0, 1:1, 2:0)
500; Sabolič 17., Rodman 27., Jeglič 54., Pance 60.; Miskolczi 24.

ITALIJA - BELORUSIJA
3:2 (0:0, 3:1, 0:1)
Miglioranzi 33., Miceli 34., Bardaro 38.; Grecki 39., Pečur 60.

Jesenice z novim kanadskim vratarjem

Zaradi težje poškodbe gležnja Clarka Saundersa so morale Jesenice poiskati novega prvega vratarja, saj mora Kanadčan počivati najmanj dva meseca. Rešitev za železarje je Matt Climie, ki je sredi januarja prekinil pogodbo s Sheffield Steelersi. Sezono je 35-letnik sicer začel pri Innsbrucku v Eblu, lani pa je v tej ligi na eni tekmi branil tudi za Bolzano. Gre za veterana severnoameriških lig, z univerzo Bemidji je bil celo dvakrat zapored prvak študentskega prvenstva NCAA, v Ligi NHL pa je zbral pet nastopov.