Tadej Pogačar je v zadnjem kilometru poskusil pridobiti še kakšno sekundo proti Primožu Rogliču, a se mu je ta
Tadej Pogačar je v zadnjem kilometru poskusil pridobiti še kakšno sekundo proti Primožu Rogliču, a se mu je ta "prilepil na hrbet", tako da sta v cilj prišla skupaj na 21. in 22. mestu. Vodilni Roglič je pred drugim Pogačarjem v skupnem seštevku ohranil 40 sekund naskoka. "Nikoli ni prednost dovolj velika. Četudi je 5 minut, si želiš se več. A smo zadovoljni s stanjem in izhodiščem," sporoča Roglič. Tretji skupno je Kolumbijec Rigoberto Uran (+1:34). Foto: Reuters

Kolesarji so morali v 16., razgibani alpski etapi po departmaju Isere, opraviti s petimi kategoriziranimi vzponi, od katerih pa je bil samo eden prve kategorije. In prav pod vrhom Montee de Saint-Nizier-du-Moucherotte (11,1 km s povprečnim naklonom 6,5 odstotka na 1169 m) je odločilni napad sprožil 24-letni Kämna in se odpeljal največji zmagi v karieri naproti.

Dobro razpoložena slovenska asa Pogačar in Roglič na štartu 16. etape. Tudi po koncu sta lahko zadovoljna, saj sta še korak oziroma en dan bliže vse bolj očitnemu triumfu v Parizu. A pred tem se med obema Slovencema očitno obeta še hud boj v Alpah. Foto: Reuters
Dobro razpoložena slovenska asa Pogačar in Roglič na štartu 16. etape. Tudi po koncu sta lahko zadovoljna, saj sta še korak oziroma en dan bliže vse bolj očitnemu triumfu v Parizu. A pred tem se med obema Slovencema očitno obeta še hud boj v Alpah. Foto: Reuters

Kämna pred Carapazom in Reichenbachom
Kämna je imel po 164 kilometrih v cilju v Villard de Lansu minuto in 27 sekund naskoka pred drugim Ekvadorcem Richardom Carapazom, medtem ko je bil tretji Švicar Sebastien Reichenbach. Kämna je bil del ubežne skupine 23 kolesarjev, ki je bežala večji del etape.

Kämna: Izjemen dan. Letos sem napravil velik korak naprej.
"Odlično se počutim, to je bil izjemen dan zame. Od samega začetka je bila huda borba in vedel sem, da moram do cilja priti sam. Ko sem videl Carapaza, da je malce upočasnil, sem si dejal, da je to trenutek, da pospešim. Oddahnil sem si tako sam kot tudi ekipa. Tega si nisem mogel predstavljati. Letos sem napravil velik korak naprej in res sem počaščen, da sem lahko zmagal,"
je še dejal Nemec, ki je bil že drugi v 13. etapi.

Tour: Pogačar Rogliču poskušal ukrasti nekaj sekund
Utrujeni, a zadovoljni 24-letni Nemec Lennard Kämna po največjem uspehu v karieri. Foto: Reuters
Utrujeni, a zadovoljni 24-letni Nemec Lennard Kämna po največjem uspehu v karieri. Foto: Reuters

Roglič nevtraliziral poskus napada Pogačarja
Glavnina z obema slovenskima asoma Rogličem in Pogačarjem se je mirno vozila zadaj in varčevala z močmi za kraljevo etapo v sredo. V zadnjem kilometru je z napadom poskusil Pogačar, a se mu je Roglič "prilepil na hrbet", tako da sta drug za drugim prečkala ciljno črto na 21. in 22. mestu. Oba sta za Kämno zaostala 16 minut in 48 sekund. Od preostalih Slovencev je Jan Polanc osvojil 46. mesto, Matej Mohorič je bil 58., Luka Mezgec pa 143.

Uspeh kariere za Kämna, favoriti "počivali" za sredo

Kolesarji v sredo 2304 metre visoko
V sredo kolesarje čaka kraljeva etapa, saj se bodo povzpeli na dva dvatisočaka. Najprej na Col de la Madeleine (2000 m), nato pa še v cilj na Col de la Loze (2304 m), ki je najvišja točka letošnjega Toura. Roglič se strinja, da bo etapa v sredo najtežja na letošnjem Touru.

Roglič: Pričakujem napade. Imam dobre noge in odlično ekipo.
"Jutri bo na sporedu kraljevska etapa. V zadnjih petih kilometrih je noro strmo. Lepo bo pogledati na TV vse neprestane napade, ki jih pričakujem. Imam dobre noge in odlično ekipo. Tadej je dokazal, da zna napadati. Paziti moramo na še preostale najmočnejše zasledovalce, za katere vemo, kdo so. Dali bomo vse od sebe," je pred "dnevom odločitve" nad Meribelom napovedal Roglič, ki je kot nekdanji smučarski skakalec iz Kisovca večkrat skakal v bližnjem Courchevelu.

30-letni Roglič za zdaj uspešno odbija vse napade 21-letnega Pogačarja.
30-letni Roglič za zdaj uspešno odbija vse napade 21-letnega Pogačarja. "Na Touru so ostali le težki dnevi, ampak z ekipo smo pripravljeni," pravi Roglič. Foto: Reuters

Pogačar: Videli bomo, kdo ima močne noge in kdo ne.
Pogačar je priznal, da je želel v torek ukrasti nekaj sekund. "Ampak teren za to ni bil pravšnji. Danes nisem imel ravno 'supereksplozivnih' nog. Vseeno je bilo to dobro ogrevanje za kraljevsko etapo. Menim, da smo si vsi pred začetkom dirke ogledali ta prelaz. Gre za enega najtežjih vzponov, ki sem ga kdajkoli prekolesaril. Na njem se lahko sam 'ubiješ', če napadeš prehitro. Posledično trpiš vse do ciljne črte. Sprva bom malo pogledal, kako se na vzponu počutijo drugi, potem pa bomo videli, kdo ima za ta vzpon močne noge in kdo ne," je še dodal Pogačar, ki verjame, da bo zadnji, 21,5 kilometra dolg vzpon naredil večje razlike med najboljšimi. "Upam, da še imam kaj moči v nogah," je za organizatorje Toura zaključil lastnik bele majice najboljšega mladega kolesarja.

Štart etape ob 12.30, predviden cilj pa ob 17.30
Druga alpska etapa od Grenobla do vrha prelaza Loze se bo začela v sredo ob 12.30, ob povprečni hitrosti okoli 35 km/h pa bodo favoriti v cilj prišli nekaj pred 17.30. Od 15.00 naprej prenos na TV Slovenija 2 in na MMC-ju.

107. DIRKA PO FRANCIJI                 
                                       
16. ETAPA                              
                                       
La Tour du Pin-Villard de Lans, 164 km:
  1. L. KÄMNA         NEM       4:12:52
  2. R. CARAPAZ       KOL         +1:27
  3. S. REICHENBACH   ŠVI          1:56
  4. P. SIVAKOV       RUS          2:34
  5. S. GESCHKE       NEM          2:35
  6. W. BARGUIL       FRA          2:37
  7. T. BENOOT        BEL          2:41
  8. N. ROCHE         IRS          2:47
  9. Q. PACHER        FRA          2:51
 10. J. ALAPHILIPPE   FRA          2:54
 20. M. A. LOPEZ      KOL         16:48
 21. T. POGAČAR       SLO           vsi
 22. P. ROGLIČ        SLO          isti
 27. R. URAN          KOL           čas
 46. J. POLANC        SLO         17:45
 58. M. MOHORIČ       SLO         19:32
127. E. BERNAL        KOL         27:27
143. L. MEZGEC        SLO      isti čas
Skupni vrstni red po 16. etapi:        
  1. P. ROGLIČ        SLO      70:06:47
  2. T. POGAČAR       SLO         +0:40
  3. R. URAN          KOL          1:34
  4. M. A. LOPEZ      KOL          1:45
  5. A. YATES         VB           2:03
  6. R. PORTE         AVS          2:13
  7. M. LANDA         ŠPA          2:16
  8. E. MAS           ŠPA          3:15
  9. T. DUMOULIN      NIZ          5:19
 10. N. QUINTANA      KOL          5:43
 ...                                   
 16. E. BERNAL        KOL         19:04
 50. J. POLANC        SLO       1:56:32
 84. M. MOHORIČ       SLO       3:01:56
 93. L. MEZGEC        SLO       3:17:41
Prihod zmagovalca Lennarda Kämne v cilj 16. etape Toura
Pogačarjevi poskusi napadov ob koncu 16. etape Toura