Meta Hrovat ob slovesu: "Omejevale so me neprestane bolečine"

Pred 15 meseci je takrat najboljša slovenska alpska smučarka presenetila širšo športno javnost in objavila, da se pri 24 letih poslavlja od tekmovanj in kariere vrhunske športnice. A po hudi nesreči med turnim smučanjem in okrevanjem so se pojavili pomisleki, da je bilo slovo prehitro. Poleti se je uradno premislila in napovedala vrnitev v reprezentanco, kjer so na Smučarski zvezi Slovenije vseskozi poudarjali, da so ji vrata na stežaj odprta.

A med pripravami so se vrnile kronične bolečine v hrbtu, ki so onemogočile ustrezno pripravo in tudi začetek nove sezone. Hitro po odpovedi nastopa v Söldnu so zakrožile govorice, da Meta Hrovat razmišlja o novem in dokončnem slovesu. Sprva se je upalo, da bi lahko nastopila vsaj na domačih tekmah v Kranjski Gori, a se to ni uresničilo, nato pa se je samo še pričakovala uradna objava za javnost o dokončnem slovesu.

Na Instagramu je Meta Hrovat tako ob vnovičnem koncu športne kariere zapisala:

Če ne gre, pač ne butaš z glavo skozi zid, ampak najdeš pot okoli. Kot ste mogoče opazili, tudi letos nisem štartala sezone. Ne zdi se mi pomembno razpredati o mojih odločitvah. Kogar zanima, vedno lahko vpraša (ali prebere v komentarju spodaj). Prav tako želim z vsemi svojimi izkušnjami biti na voljo naslednjim generacijam v alpskem smučanju, tem meni osebno najlepšem športu na svetu.

Ostajam Meta in ti želim, da tudi ti, ki to bereš, uživaš v tem, kar počneš, in naj te ne bo strah, če se vmes kdaj zgodi ‘življenje’!

In en velik HVALA vsem, ki kljub mojim odločitvam močno verjamete vame.

Od osamljenosti do strahu pred neznanim

V komentarjih pod osnovno objavo se je 25-letna alpska smučarka razpisala o ozadju dokončne športne upokojitve in vseh težavah, ki so jo doletele med vračanjem v reprezentanco. Od težav s prehrano do novih zdravstvenih tegob.

"Zaključek drugega poglavja moje športne poti pa je, ko sem se odločila stopiti na samostojno pot, v iskanju tistega nekaj več. Vendar ko pogledam nazaj 'nekaj več', ne pomeni vedno tudi bolje! Ta pot je bila bolj zahtevna, kot sem si kadarkoli predstavljala, večino časa sem se počutila zelo osamljeno, čeprav sem imela okoli sebe čudovito ekipo, je bilo težko, moja samozavest pa je bila iz tekme v tekmo nižja, počutila sem se nemočno, zadala sem si preveč in teža na mojem hrbtu se mi je v enem trenutku zdela prevelika, da bi jo lahko nosila.

V jeseni 2022 sem se odločila, da je moja profesionalna športna pot končana. Nekaj mesecev po uradnem koncu moje profesionalne športne poti se je v moj bit prikradel velik strah. Kljub temu, da sem začela uživati življenje na drugačen način. Končno sem lahko počela stvari, za katere prej ni bilo časa. Tako zagotovo gre nekaj dni, mesecev, a izkazalo se je, da to ne more biti realnost. Svet izven mehurčka profesionalnega športa se mi je iz dneva v dan zdel bolj in bolj strašljiv. Znašla sem v svetu, ki mi ni poznan. Iz strahu neznanega sem se vrnila k poznanemu, k občutkom, katere že poznam, k ljudem, ki jih že poznam in jim zaupam, vrnila sem se nazaj na smuči.

Na smučeh sem se počutila, kot da bi me nekaj močno stiskalo okoli prsi, počutila sem se, da ne spadam več tja. Moje telo mi je dajalo vse rdeče zastave, ki jih je premoglo. Ne spominjam se dneva, ki sem ga na smučeh preživela brez bolečin, nisem več zdržala."

Meta Hrovat se po drugem koncu kariere podaja v turizem
Usodni trenutek: poškodba na veleslalomu na finalu sezone 2022 v Lenzerheideju. Foto: EPA
Usodni trenutek: poškodba na veleslalomu na finalu sezone 2022 v Lenzerheideju. Foto: EPA

Štirikrat na stopničkah, dvakrat v Kranjski Gori

Pred prekinitvijo tekmovalne kariere je bila Meta Hrovat najboljša slovenska veleslalomistka, dolgo je spadala med najboljšo sedmerico v tej osnovni disciplini alpskega smučanja. V svetovnem pokalu je Meta Hrovat zbrala 19 uvrstitev med najboljšo deseterico, štirikrat je bila na stopničkah, dvakrat tretja v domači Kranjski Gori (2020, 2021) ter dvakrat tretja v Lenzerheideju (2018, 2021).

Zadnji tekmovalni nastop Gorenjke je bil odstop v drugi vožnji veleslaloma za svetovni pokal 6. marca v Lenzerheideju v Švici. Ob padcu je utrpela poškodbo desnega kolena, neposrečena rehabilitacija je pripeljala do premisleka in odločitve, da je predlani oktobra napovedala prvo športno upokojitev, ki je zdaj po ponesrečeni vrnitvi postala dokončna.

Pogovor po objavi novice za Val 202: Meta Hrovat: Sproti se bom učila