Irena Avbelj je bila ena najuspešnejših padalk med letoma 1992 in 2011, pri čemer je na evropskih in svetovnih prvenstvenih v klasičnih padalskih disciplinah in paraskiju, tako v civilni kot vojaški različici skupno osvojila 50 odličij posamično in moštveno. Foto: www.alesfevzer.com
Irena Avbelj je bila ena najuspešnejših padalk med letoma 1992 in 2011, pri čemer je na evropskih in svetovnih prvenstvenih v klasičnih padalskih disciplinah in paraskiju, tako v civilni kot vojaški različici skupno osvojila 50 odličij posamično in moštveno. Foto: www.alesfevzer.com
Irena Avbelj kot pripadnica Slovenske vojske
Država (MORS) se je branila, da se je hudo poškodovala na civilnem evropskem prvenstvu, pri čemer pa jo je Slovenska vojska napotila s pisnim ukazom, pri čemer je poskrbela tudi za prevoz, po skoraj usodnem padcu pa tudi za helikoptersko reševanje. Avbljeva je tako pri veliki hitrosti priletela na tla, poškodbe pa so bile hude, med drugim je prestala 18 operacij na levi nogi, desnem kolenu in hrbtu. Foto: www.alesfevzer.com

Kot poroča časopis Dnevnik, je nekdanja slovenska padalska prvakinja Irena Avbelj dobila še eno tekmo. Tokrat na sodišču, kjer se je več let bojevala z nekdanjim delodajalcem Slovensko vojsko oz. ministrstvom za obrambo in državnim odvetništvom za priznanje odškodnine, do katere je upravičena zaradi skoraj usodnega padca ob svojem 11.093. skoku s padalom na evropskem prvenstvu v Kikindi 24. avgusta 2011.

Ponujala dogovor, a ga je država zavračala
Avbljeva se je bila pripravljena z ministrstvom za obrambo (zaposlena je bila v Slovenski vojski) pogoditi za odškodnino, tako pripravljenost je izrazila celo letošnjo pomlad, ko je prvostopenjsko sodišče že odločilo v njeno korist, da bi se le končala agonija in se državno odvetništvo ne bi več pritoževalo, poroča Dnevnik.

Na sodišču je morala Avbljeva večkrat podoživeti svoj zadnji skok, sredi sodne dvorane si je morala celo nadeti prav tisto padalo, ki je takrat zatajilo. Na ministrstvu za obrambo so trmasto vztrajali pri svojem in državno odvetništvo se je pritožilo, vmes pa so tekle tudi obresti. V pretežni meri je bila pritožba neuspešna, sodba je pravnomočna, ministrstvo za obrambo mora Avbljevi izplačati 75.000 evrov odškodnine in nekaj manj kot 500 evrov mesečne rente, ob tem pa po grobi oceni še okoli 25.000 evrov obresti.

Z ukazom napotena na tekmovanje, prevoz v okviru vojske
Državno odvetništvo se je zoper sodbo prvostopenjskega delovnega in socialnega sodišča pritožilo, češ da je bila Avbljeva sama kriva za usodni padec in da je šlo za civilno, in ne vojaško tekmovanje, zato Slovenska vojska ne more biti odgovorna za posledice padca. Že prvostopenjsko sodišče je ugotovilo, da to ni res. Dokaz: ukaz nadrejenih Avbljevi, prevoz z vojaškim kombijem, reševanje ponesrečene z vojaškim helikopterjem in podobno. Višje sodišče se je v celoti strinjalo, da je šla Avbljeva na tekmovanje na podlagi vojaškega ukaza, torej "v službi domovine".

Ministrstvo za obrambo ji je obrnilo hrbet
"Oba z Ireno Avbelj sva s pravnomočno sodbo izredno zadovoljna. Nič ne de, da je bila pritožba nasprotne strani v manjšem delu uspešna. Bistvo je v tem, da sta obe sodišči pritrdili temu, da Irena ni bila sama odgovorna za padec, da mora svoj del odgovornosti nositi ministrstvo za obrambo. Veste, po nesreči je pravzaprav ostala čisto sama, ministrstvo ji je obrnilo hrbet in to je tisto, kar je najbolj bolelo. Zato smo se bili tudi ves čas pripravljeni pogoditi, da bi le končali zanjo zelo obremenjujoče pravdanje,"
je pravnomočno odločitev sodišča za Dnevnik komentiral odvetnik Irene Avbelj Primož Krapenc.