Vita Lukan je postala mladinska svetovna prvakinja v težavnostnem plezanju. Foto: Eddie Fowke – IFSC
Vita Lukan je postala mladinska svetovna prvakinja v težavnostnem plezanju. Foto: Eddie Fowke – IFSC

V Moskvi je zadonela tudi slovenska himna! 17-letna Vita Lukan (ŠPO PD Radovljica) si je z brezhibno predstavo priplezala naslov mladinske svetovne prvakinje v težavnostnem plezanju. "Res sem vesela, da se je vse poklopilo in mi je uspelo stopiti na najvišjo stopničko. Finalne smeri sem se lotila dokaj premišljeno, se v glavi pripravila, da grem v smer napadalno, si odpočijem, kjer bo treba, in poskusim priti na vrh. Sicer sem padla z vrha, a sem zadovoljna z nastopom, ki je eden boljših, kar sem jih prikazala v Moskvi."

Mlada Radovljičanka je letos med mladinkami že postala mladinska evropska podprvakinja, v Moskvi pa je poleg zmage v težavnosti osvojila še tretje mesto v balvanih, kar je odlična popotnica za mladinske olimpijske igre, ki jo čakajo oktobra. Še prej bomo za Lukanovo - pa tudi za preostalo slovensko reprezentanco z branilko naslova Janjo Garnbret na čelu - septembra stiskali pesti na svetovnem prvenstvu v Innsbrucku.

Na drugo in tretje mesto sta se uvrstili Francozinji Nolwenn Arc in Nina Arthaud. Druga slovenska finalistka Urška Repušič (ŠPO APD Kozjak) je bila peta.

Luka Potočar je v kadetski konkurenci postal svetovni podprvak v težavnosti in se tako pridružil mladinki Urški Repušič in kadetinji Lučki Rakovec, ki sta srebro osvojili v balvanskem plezanju. Slovenska mladinska reprezentanca se tako domov vrača s skupno petimi medaljami.