Wada, na fotografiji njen predsednik Craig Reedie, bo očitno kmalu rehabilitirala Rusado. Foto: EPA
Wada, na fotografiji njen predsednik Craig Reedie, bo očitno kmalu rehabilitirala Rusado. Foto: EPA

"Iskreno povedano, to smrdi do neba. Wada mora takoj prenehati z manipulacijami in predstaviti priporočila odbora za skladnost in vse podatke, ki jih je prejela od Rusije, s katerimi se dokazuje skladnost," je dejal Tygart.

Šef Usade se je tako odzival na petkovo sporočilo Wade, da je njena komisija za pritožbe ugotovila, da ni več podlage za suspenz ruske agencije.

Na podlagi tega bi lahko nadzorni odbor protidopinške agencije na zasedanju 20. septembra spet dovolil njeno delovanje.

Rusada suspendirana septembra 2015
Agencija s sedežem v Moskvi je zaupanje Wade izgubila septembra 2015, ko so na dan začele prihajati obtožbe o izigravanju dopinških kontrol in o sistematičnem dopingu na ravni ruske države, povezanim predvsem z olimpijskimi igrami v Sočiju. Wada je zato prepovedala delovanje Rusadi, pozneje pa je ta ukrep za seboj potegnil tudi nastop ruskih športnikov pod nevtralno olimpijsko zastavo na letošnjih igrah v Pjongčangu.

Wada je sporočila, da je ruska stran že izpolnila večino pogojev krovne zveze; med drugim so dovolili dostop do vzorcev in dokumentov v moskovskih protidopinških laboratorijih.

A s tem pojasnilom ni zadovoljen Tygart. Kot pravi, bi v tem primeru morali biti znani rezultati v več sto sumljivih ruskih primerih, ki jih je Rusada v preteklosti skrivala. "Če pa to ne drži, je bila celotna zgodba dogovorjena od začetka," pravi šef Usade, ki ocenjuje, da bi takšna odločitev "škodovala milijonom športnikom po celem svetu, ki ne goljufajo".