Evropska sezona se bo za slovenske klube začela 10. in 11. julija. Foto: www.alesfevzer.com
Evropska sezona se bo za slovenske klube začela 10. in 11. julija. Foto: www.alesfevzer.com
Maribor ima za Köbenhavnom drugi najboljši koeficient med udeleženci prvega predkroga Evropske lige. Foto: www.alesfevzer.com

V Ligi prvakov je po spremembah, ki so začela veljati letos, že znanih 26 klubov skupinskega dela. Za preostalih šest mest se bo bil hud boj. Olimpija bo v tekmovanje vstopila že v prvem predkrogu, ki bo na sporedu 10./11. julija in 17./18. julija.

Zahteven tekmec že v prvem krogu
Ljubljančani bodo nenosilci, saj imajo šele 23. koeficient med 32 ekipami. Možni nasprotniki Olimpije so Ludogorec (Bolgarija), Celtic (Škotska), Apoel (Ciper), Legia (Poljska), Astana (Kazahstan), Qarabag (Azerbajdžan), Sheriff (Moldavija), Crvena zvezda (Srbija), Hapoel (Izrael), Rosenborg (Norveška), HJK (Finska), The New Saints (Wales), Videoton (Madžarska), Kukesi (Albanija), in Zrinjski (BiH).

V drugem predkrogu se bodo zmagovalcem 16 dvobojev pridružili še Dinamo Zagreb (Hrvaška), Bate Borisov (Belorusija), Midtjylland (Danska) in Cluj (Romunija). 10 zmagovalcev gre v 3. predkrog, kjer se tekmovanju pridružita Red Bull Salzburg (Avstrija) in Aek (Atene). Štiri udeležence Lige prvakov bo dal t. i. play off, v katerem bo igralo šest zmagovalcev 3. predkroga ter PSV Eindhoven (Nizozemska) in Young Boys (Švica). Za preostali dve prosti mesti se bodo potegovali klubi iz držav z najboljšimi koeficienti, ki niso bili prvaki (Basel, Ajax, Paok, Sturm, Benfica, Dinamo Kijev, Fenerbahče, Spartak Moskva, Standard Liege, Slavia Praga).

Olimpija ima tudi popravni izpit
Če Olimpija izpade v prvem predkrogu, ne pomeni, da je evropske poti konec. Poraženec se bo pridružil klubom v drugem predkrogu (26. 7./2. 8.) za Evropsko ligo. V prvem predkrogu (12./19. julij) za to tekmovanje bodo nastopili vsi trije slovenski klubi. Zaradi izvrstnega koeficienta, prisluženega v prejšnjih sezonah, bo Maribor nosilec do konca, Domžale pa le v prvem krogu. Tretji slovenski predstavnik v tem tekmovanju bo znan v sredo po finalu pokala. Če zmaga Aluminij, bodo nogometaši iz Kidričevega nastopili v prvem predkrogu kvalifikacij, sicer bo to četrti iz prvenstva Rudar. Klubi se bodo redčili še v drugem in tretjem predkrogu, udeležence skupinskega dela pa bo dal play off.

Že znani udeleženci Lige prvakov:
ŠPA: Real Madrid, Atletico Madrid, Barcelona, Valencia
NEM: Bayern, Schalke, Hoffenheim, Borussia Dortmund
ANG: Mancheter City, Manchester United, Tottenham, Liverpool
ITA: Juventus, Napoli, Roma, Inter
FRA: PSG, Monaco, Lyon
RUS: Lokomotiva Moskva, CSKA
POR: Porto
UKR: Šahtar
BEL: Club Brugge
TUR: Galatasaray
ČEŠ: Viktoria Plzen