Moussa Dembele je v 75. minuti zamenjal kapetana Memphisa Depaya, nato pa dvakrat zatresel mrežo Manchester Cityja. Foto: Reuters
Moussa Dembele je v 75. minuti zamenjal kapetana Memphisa Depaya, nato pa dvakrat zatresel mrežo Manchester Cityja. Foto: Reuters

Lyon, ki je v državnem prvenstvu zasedel skromno sedmo mesto, je v najmočnejšem evropskem klubskem tekmovanju senzacionalno prišel med štiri. Potem ko je v osmini finala izločil Juventus, je na zaključnem turnirju v Lizboni pripravil še eno veliko presenečenje in končal evropsko pot Manchester Cityja. Sinjemodri so pričakovano prevladovali na zelenici. Imeli so 67 odstotkov časa žogo v svojih nogah. Razmerje strelov je bilo 19:7 – v okvir 8:6 – v njihovo korist, toda vrsta Rudija Garcie je odigrala izjemno borbeno, se odlično branila in izpeljala tri imenitne protinapade.

V polfinalu tako ni ne angleških ne španskih klubov, ligi katerih veljata za najmočnejši. Sta pa zato oba polfinala v portugalski prestolnici francosko-nemška. V torek se bosta najprej za finalno vstopnico udarila PSG in Leipzig, v sredo pa Lyon čaka Bayern. Bavarci in Les Gones so se v polfinalu Lige prvakov pomerili pred desetimi leti, ko so Münchenčani napredovali s skupnim izidom 4:0.

Maxwel Cornet je bil znova med strelci na tekmi proti Cityju. Foto: Reuters
Maxwel Cornet je bil znova med strelci na tekmi proti Cityju. Foto: Reuters

Medtem ko je Lyon začel z enako postavo kot na povratni tekmi v Torinu, je Pep Guardiola nekoliko presenetil, ko je v osrčje obrambe ob Aymericu Laportu postavil mladega Erica Garcio. Že v tretji minuti je bilo sicer vroče v francoskem kazenskem prostoru, ko je Raheem Sterling po prodoru iskal Gabriela Jesusa, še pravočasno pa je posredoval Fernando Marcal. V deseti minuti je branilec Lyona z razdalje preizkusil Edersona Moraesa, ki pa ni imel težav.

V 24. minuti je Lyon presenetljivo povedel. Marcal je poslal dolgo žogo za hrbet Cityjevi obrambi, s katero je zaposlil Karla Tokoja Ekambija, ki je stekel proti Edersonu, a je pravočasno posredoval Eric Garcia in žogo izbil. Vendarle pa je prišla do Maxwela Corneta, ki je videl, da je brazilski čuvaj mreže prišel preveč iz vrat, in žogo poslal v mrežo. Na tretji tekmi proti Cityju je tako nogometaš iz Slonokoščene obale dosegel že četrti gol.

V nadaljevanju polčasa je imel Anthony Lopes kar precej dela. V 30. minuti je sprva nekoliko nespretno posredoval po predložku Joaa Cancela, a še pravočasno popravil napako pred Ilkayem Gündoganom. Tik pred koncem prvega dela je Sterling znova izvrstno preigraval, našel Rodrija, ki pa je iz zelo ugodnega položaja slabo sprožil in žoga je bila lahek plen Lopesa. V sodnikovem dodatku pa je zadetek Sterlingu po mojstrski podaji Kevina De Bruyneja preprečil Cornet.

Takole je Kevin De Bruyne izenačil po lepi akciji Raheema Sterlinga. Foto: Reuters
Takole je Kevin De Bruyne izenačil po lepi akciji Raheema Sterlinga. Foto: Reuters

City je v drugem delu pričakovano silovito pritisnil. De Bruyne je v 60 in 64. minuti z 28 oziroma z 22 metrov izvedel prosti strel, vendar je bil najprej na mestu Lopes, v drugo pa je Belgijec meril prek vrat. Toda v 69. minuti so varovanci Guardiole le našli pot v mrežo. Riyad Mahrez, ki je poživil igro sinjemodrih, je z odlično podajo na levi strani zaposlil Sterlinga, ki je opravil z Jasonom Denayerjem, nato pa lepo našel De Bruyneja, ki je utekel v kazenski prostor in s približno 13 metrov matiral Lopesa.

Štiri minute pozneje je mimo Lea Duboisa prišel Gabriel Jesus, toda poskus Brazilca je Lopes zaustavil. V času največje premoči Cityja pa je Lyon v 79. minuti znova povedel. Slabo podajo Laporta je prestregel Houssem Aouar, ki je poslal žogo v globino. Ekambi je bil v prepovedanem položaju, zato se ni vključil v napad, za hrbet nasprotnikovi obrambi pa je prišel Dembele, ki je le štiri minute predtem vstopil v igro. Laporte je ob francoskem napadalcu padel, a je sodniška piščalka ostala nema, Dembele pa se je znašel iz oči v oči z Edersenom in mu žogo med nogama poslal v mrežo.

86. minuta je tekla, ko je Gabriel Jesus po preigravanju po desni strani kazenskega prostora med tremi nasprotnimi igralci žogo podal pred vrata, kjer se je povsem sam znašel Sterling. Vrata so bila prazna, toda angleški reprezentant je s približno štirih metrov žogo poslal prek gola in postal tragični junak obračuna. Kazen je sledila že v naslednji minuti, ko je Jeff Reine-Adelaide takoj po prihodu na zelenico žogo popeljal v napad. Z roba kazenskega prostora je streljal Aouar, Ederson pa je nespretno posredoval in odbito žogo je za njegov hrbet pospravil Dembele. V nadaljevanju sta do nevarnih strelov prišla še De Bruyne in Kyle Walker, a se izid ni več spremenil.

Dembele se je prvič med strelce vpisal že štiri minute po prihodu v igro. Foto: Reuters
Dembele se je prvič med strelce vpisal že štiri minute po prihodu v igro. Foto: Reuters

Četrtfinale:
Manchester City – LYON 1:3 (0:1)
De Bruyne 69.; Cornet 24., Dembele 79., 87.

Manchester City: Ederson, Walker, Eric Garcia, Laporte, Joao Cancelo, Fernandinho (56./Mahrez), Rodri (84./David Silva), Gündogan, De Bruyne, Sterling, Gabriel Jesus.

Lyon: Lopes, Denayer, Marcelo, Marcal, Bruno Guimaraes (70.Thiago Mendes), Caqueret, Aouar, Dubois (74./Tete), Cornet, Depay (75./Dembele), Ekambi (87./Reine-Adelaide).

Sodnik: Danny Makkelie (Nizozemska)


Barcelona – BAYERN 2:8 (1:4)
Alaba 7./ag, Suarez 57.; Müller 4., 31., Perišič 22., Gnabry 27., Kimmich 63., Lewandowski 82., Coutinho 85., 89.

Atalanta – PARIS SG 1:2 (1:0)
Pašalić 27.; Marquinhos 90., Choupo-Moting 93.

RB LEIPZIG - Atletico Madrid 2:1 (0:0)
Dani Olmo 50., Adams 88.; Joao Felix 71./11-m


Polfinale, torek ob 21.00, Luz:
RB LEIPZIG – PARIS SG

Sreda ob 21.00, Alvalade:
LYON – BAYERN

FINALE, 23. 8. ob 21.00 na stadionu Luz.