Raul je že na pripravljalnih tekmah dokazal svoje mojstrstvo. Foto: EPA
Raul je že na pripravljalnih tekmah dokazal svoje mojstrstvo. Foto: EPA
Raul Gonzalez in Fernando Hierro
Z dolgoletnim kapetanom Fernandom Hierrom sta se trikrat veselila zmage v Ligi prvakov (1998, 2000 in 2002). Leta 2000 je Raul tudi zatresel mrežo Valencie na finalu v Parizu. Dve leti pozneje je dosegel vodilni zadetek proti Bayerju iz Leverksuna v Glasgowu, Real je slavil z 2:1. Foto: EPA
Raul in Felix Magath
Felix Magath je maja 2009 že spisal pravljico v Wolfsburgu, z Raulom jo namerava še v Gelsenkirchnu. Foto: EPA
Raul Gonzalez
Že v soboto v Hamburgu želi biti v začetni enajsterici. Foto: EPA
Raul Gonzalez
S špansko izbrano vrsto nikoli ni igral v finalu velikega tekmovanja. Foto: EPA
Jose Mourinho in Jorge Valdano
Jose Mourinho si je želel zadržati Raula, Jorge Valdano pa je bil njegov prvi trener. Foto: EPA
Raul Gonzalez in Mamen Sanz
Z Mamen Sanz je poročen že enajst let. Foto: EPA

"Kakšna neverjetna pridobitev za Bundesligo. Raul Gonzalez Blanco je v Nemčiji, pol Španije je jokalo ob njegovem odhodu. Ne vem, ali se v Nemčiji zares zavedate, kakšno razsežnost ima ta prestop. Raul je bil vse desetletje pravi simbol madridskega Reala in španske reprezentance. Kmalu boste videli, da to ni navaden nogometaš," je zapisal Juan Castro, ki je vso kariero spremljal vse Raulove korake in o njegovih vragolijah poročal za Marco.

"V mojih očeh zaznamuje vse, kar je dobrega v španskem nopgometu. On je pravi bikoborec, ki se reši vseh težav in na koncu pokonča bika. Profesionalec od glave do pete z neverjetno željo po zmagi. Njega ne boste videli na razkošnih zabavah, deluje malce sramežljivo, raje bo doma z otroki," je še dodal Castro, ki je v redakciji spremljal njegovo mojstrovino proti Bayernu na prijateljskem turnirju v Gelsenkirchnu in jo pospremil z glasnim vzklikom.
Hitro jo je zagodel Atleticu
Predsednik madridskega Atletica Jesus Gil y Gil je leta 1992 naredil veliko napako, ko je zaprl mladinski pogon zaradi prevelikih stroškov. Raul je odšel k velikemu tekmecu Realu, kjer se je od kadeta prebil do zaščitnega znaka kluba in španske reprezentance. Odraščal je v delavski četrti Madrida Villaverde Alto in ni imel velikih pričakovanj. 29. oktobra 1994 je s 17 leti postal najmlajši igralec kraljevega kluba, ki je debitiral v Primieri division. Trener Jorge Valdano je hitro prepoznal pravi biser v svoji zasedbi in Raul je že na drugi tekmi zatresel mrežo Atletica.

Real mu je skupaj nakazal 64 milijonov evrov
"Ko sem očetu povedal, da bom zaigral na tekmi prve španske lige, je ravno jedel juho. Roka se mu je začela tresti, sploh ni mogel več jesti, popolnoma je bil iz sebe," se začetka kariere spominja Raul. Takrat je zaslužil le 360 evrov na mesec, zelo hitro se je vsota povišala na 1.800 evrov. A to je bilo daleč od bajnih zaslužkov, ki jih je prejemal med letoma 2000 in 2008, ko je letno v žep pospravil šest milijonov evrov. Skupaj je v Madridu zaslužil 64 milijonov evrov.

Z reprezentanco ostal praznih rok
Pri najuspešnejšem klubu sveta je imel pravljično kariero. Osvojil je šest naslovov španskega prvaka, trikrat se je veselil zmage v Ligi prvakov, dvakrat je Real osvojil tudi medcelinski pokal (zdajšnje svetovno klubsko prvenstvo). V letih 1999 in 2001 je bil najboljši strelec Primere. Na 550 ligaških tekmah je dosegel 228 zadetkov, v Ligi prvakov je bil na 126 tekmah natančen 66-krat, kar je rekord od ustanovitve v sezoni 1992/93. Za špansko izbrano vrsto je na 102 tekmah prispeval 44 golov, a ostal brez velike lovorike. Zadnjo tekmo za "furio" je odigral leta 2006.
V zadnjih dveh sezonah je bil pri Realu le še joker, a 741 odigranih tekem za kraljevi klub je absolutni rekord. Imel je srečo, saj nikoli ni bil huje poškodovan. V svoji razkošni vili si je postavil višinsko sobo, kjer je imel simulirano ozračje z 2000 metri nadmorske višine. Njegovo telo se je hitreje regeneriralo, vedno je bil kondicijsko sijajno pripravljen.

Magath ga lovil pol leta
Felix Magath
je dobro vedel, da je Raul v Madridu na izhodnih vratih. Že spomladi se je ogrel zanj in ga zvabil v rudarsko mesto za 12 milijonov bruto v dveh sezonah. Magath ga je takoj postavil v začetno postavo proti Bayernu na prijateljskem turnirju v Gelsenkirchnu. V finalu je Schalke s 3:1 premagal Bavarce, ki so igrali z rezervisti in amaterji. Raul je izenačil na 1:1 in s fenomenalnim lobom postavil končni izid. Navijači v Veltins Areni so bili v ekstazi, ekipa, polna delavcev, je dobila pravega virtuoza. Tudi na superpokalu v Augsburgu je imel Raul veliko priložnost z glavo, a je vratar Bayerna Thomas Kraft njegov strel obranil. Varovanci Luisa van Gaala so zmagali z 2:0. Ta tekma je napovedala veliko rivalstvo tudi v novi sezoni. "Ko sem bil trener Barcelone, sem se velikokrat veselil zmage nad Realom, za katerega je igral Raul. Upam, da bo tudi v Nemčiji tako," je dejal 59-letni nizozemski strateg.
Dvakrat na teden bo vadil nemščino
"Nekaj nemških besed že znam, zdaj se dvakrat na teden učim nemščino. Vedno je dobro obvladati vsaj osnovne besede, pomaga tudi na igrišču," je dejal 33-letni Španec, ki ni igral na srečanju prvega kroga nemškega pokala proti VFR Aalnu. Schalke je zmagal z 2:1, oba gola je zabil Jefferson Farfan. Modre pravi test čaka že v soboto, ko gostujejo v Hamburgu.
"Schalke se je v zadnjem desetletju izjemno razvil, velikokrat je bil že zelo blizu naslova. Veliko zanimanje Felixa Magatha me je na koncu prepričalo. Še vedno želim igrati na najvišji ravni. Bundesliga je ena najmočnejših lig na svetu," je o novem klubu govoril z izbranimi besedami.

Magath je bil precej prepričljivejši od Angležev
"Jose Mourinho je dejal, da še vedno računa name, a po 16 letih v Madridu sem potreboval spremembo. Vsa družina je bila za selitev v Nemčijo in pravilno smo se odločili. Soigralci so me izjemno sprejeli, z vsemi se odlično razumem, smo prava "klapa". Imel sem ponudbe iz Anglije, a nihče ni bil tako prepričljiv," je poudaril Raul.

Čas je za naslov, zmaga nad Borussio pa je nujna
"Vsi v Gelsenkirchnu govorijo samo o naslovu nemškega prvaka. Prepričan sem, da lahko odigramo izjemno sezono. Imamo pravega trenerja za velike dosežke. Magath je bil prvak že z Bayernom in z Wolfsburgom, ki nikoli ni veljal za velik klub. Vsi si želimo naslova, to bi bila pika na i moji karieri. Bayern je velik favorit, a lahko se jim postavimo po robu. Pomemben bo dober začetek. Prva stvar, ki sem jo slišal od soigralcev in navijačev, je bila, da moramo nujno premagati Borussio iz Dortmunda. Takih navijačev ni nikjer v Evropi. Prav presenečen sem bil prve dni tu, navijači živijo s klubom," je še dodal.

Velja za družinskega človeka
"Še nekaj tednov bo trajalo, da bom v polni pripravljenosti. Prepričan sem, da bom v polni pripravljenosti dosegel veliko zadetkov," obljublja 33-letni zvezdnik, ki vsak zadetek posveti ženi Mamen Sanz, s katero ima pet otrok. Hčer nekdanjega predsednika Lorenza Sanza je spoznal na zabavi po eni izmed številnih lovorik, stregla je pijačo v nočnem klubu Barnon. Veliko igralcev Reala jo je osvajalo, a Raul je imel tudi tu najboljšo taktiko. Poročila sta se 1. julija 1999.
Raul nikoli ne pozabi poljubiti prstana na levi roki, vsi prijatelji pravijo, da je izjemen oče. Otrokom nameni vsako prosto minuto. Prva sinova je poimenoval Jorge (10 let) in Hugo (7 let) po njegovih idolih. Jorge Valdano je bil njegov prvi trener v profesionalni karieri, zelo pa ceni tudi Huga Sancheza. V družini niso vsi privrženci Reala, sestra Maria Luisa in brat Pedro obožujeta Atletico!
Iz vile v Alarconu se je preselil v Düsseldorf. Zelo rad gre v kino, njegov najljubši igralec je Patrick Swayze, rad igra videoigre in obiskuje bikoborbe. Prisega na Armanijeva oblačila, vina ne mara, zato pa raje spije pivo ali šampanjec.

Pri Schalkeju bo imel glavno vlogo
Manuel Pellegrini
ga je posadil na klop, tudi Luis Aragones in Vicente Del Bosque nista računala nanj v izbrani vrsti. Ni si zaslužil takega slovesa, zato je potegnil pravilno potezo. V Gelsenkirchnu bo igral v eni izmed najmočnejših lig na svetu. Schalke bo igral tudi v Ligi prvakov, naslov nemškega prvaka po 52 letih pa bi bil pika na i. Veliki igralci se vedno vrnejo na velika vrata in Raul je prav gotovo eden največjih.