Glavno islandsko orožje je Aron Palmarsson, ki skupaj z Juretom Dolencem igra pri Barceloni. Foto: EPA
Glavno islandsko orožje je Aron Palmarsson, ki skupaj z Juretom Dolencem igra pri Barceloni. Foto: EPA

V Malmö Areni bo tekma v petek ob 16.00, v neposrednem prenosu pa si jo boste lahko ogledali na TV SLO 2 in MMC-ju. Zagotovo so slovenski rokometaši pričakovali, da jih bosta v drugem delu čakali Francija in Danska, toda oba velikana sta izpadla že po prvem delu tekmovanja, v boju za Stockholm pa jih čakajo prav tako zahtevni boji z Islandijo, Madžarsko, Portugalsko in Norveško. Izbranci Ljubomirja Vranješa imajo lepo izhodišče. V drugi del so prenesli dve točki, a slovenski tabor ostaja trdno na tleh, besedna zveza "korak za korakom" je med najbolj pogosto izrečenimi na tem prvenstvu.

Islandija je v skupinskem delu presenetila Dansko z 31:30 in zanesljivo Rusijo s 34:23, v tekmi za prvo mesto z Madžarsko pa je prikazala dva obraza. V prvem polčasu je že imela pet golov prednosti, v drugem pa se je ujela v madžarsko past in na koncu klonila za šest golov (18:24). "Islandija ima v svojih vrstah Arona Palmarssona, brez dvoma enega najboljših rokometašev na svetu, ki si skupaj z drugimi soigralci zasluži izjemno veliko spoštovanja. Nanj se moramo temeljito pripraviti, a tudi na druge njihove igralce. Alexander Pettersson, Gudjon Sigurdsson in še nekateri premorejo ogromno izkušenj, v njihovih vrstah pa so tudi številni mladi igralci, kar so Madžari znali izkoristiti. Tudi mi bomo skušali poiskati njihove slabe točke," je dejal Vranješ, ki se izjemno analitično loteva slehernega tekmeca na turnirju.

Dolenec upa, da bo Malmö znova srečen kraj za rokometaše

"Naša skupina je zelo varljiva, pred začetkom turnirja je ni nihče pričakoval. A vse te reprezentance so izločile Dansko in Francijo, kar priča o njihovi kakovosti in dobri pripravljenosti. V drugem delu bo treba igrati še na višji ravni kot v prvem. S prvimi neposrednimi tekmeci za olimpijske kvalifikacije se bomo pomerili že v petek in bilo bi zelo pomembno, da zmagamo. V tem primeru bi Islandcem ušli na štiri točke, pa še boljši bi bili v medsebojni tekmi. Če želiš doseči vrhunski izid na velikem tekmovanju, potem je najpomembnejša vsaka naslednja tekma. V našem primeru je to Islandija, šele nato bomo razmišljali o drugem tekmecu," je povedal Jure Dolenec, ob odsotnosti Vida Kavtičnika kapetan Slovenije.

Sorodna novica Hrvaška ves čas držala Avstrijo na varni razliki

Krilni igralec Darko Cingesar na zadnjih dveh tekmah ni igral zaradi poškodbe zapestja. Njegova rehabilitacija dobro poteka, čez dan ali dva pa bo popolnoma pripravljen, za dvoboj proti Islandiji bo v vsakem primeru stisnil zobe in skušal pomagati soigralcem: "Naredili bomo vse, da osvojimo dve točki proti zahtevnemu tekmecu. Islandska igra sloni na Palmarssonu. Če ga bomo zaustavili, ponovili našo obrambno predstavo iz prvega dela ter izrabili našo hitrost, potem bomo blizu novemu paru točk." Zadnjič so se Slovenci z Islandci sicer pomerili pred tremi leti na svetovnem prvenstvu v Franciji. Slovenija je slavila s 26:25.

Skupina II, Malmö, petek ob 16.00:
SLOVENIJA – ISLANDIJA

Ob 18.15:
NORVEŠKA – MADŽARSKA

Ob 20.30:
PORTUGALSKA – ŠVEDSKA

Lestvica:                              
NORVEŠKA       1  1 0 0  +6  2 točki   
MADŽARSKA      1  1 0 0  +6  2         
SLOVENIJA      1  1 0 0  +2  2         
ŠVEDSKA        1  0 0 1  -2  0         
ISLANDIJA      1  0 0 1  -6  0         
PORTUGALSKA    1  0 0 1  -6  0