V St. Moritzu je bilo v soboto na smukaški tekmi (Ilka Štuhec je bila 14.) sončno vreme, nato pa so Alpe zajele padavine. Foto: EPA
V St. Moritzu je bilo v soboto na smukaški tekmi (Ilka Štuhec je bila 14.) sončno vreme, nato pa so Alpe zajele padavine. Foto: EPA
Sorodna novica Odermatt ostaja veleslalomski vladar, Verdu presenečenje dneva

V Val d'Iserju bi moral biti drugi od trinajstih moških slalomov letošnje sezone. Proga Bellevarde je v soboto gostila uvodni veleslalom sezone (zmagal je Marco Odermatt, Žan Kranjec je bil sedmi), pri čemer je popoldne začelo močno snežiti, pozneje tudi deževati, ponoči pa spet snežiti. Tudi vetrovno je bilo. Po vseh padavinah teren ni bil več v dobrem stanju, zato je bila odpoved slaloma še najbolj smiselna.

"Zaradi trenutnih razmer na progi po dežju in sneženju čez noč ter zaradi zagotavljanja varnosti in enakih tekmovalnih pogojev za vse, se je tekmovalna žirija odločila odpovedati slalom," je sporočila Mednarodna smučarska zveza. Nastopiti bi morala tudi dva Slovenca, Štefan Hadalin in Tijan Marovt, oba z visokima startnima številkama.

Naslednja postaja so Dolomiti, že v četrtek bo v Val Gardeni smuk, v petek superveleslalom in v soboto na progi Saslong še en smuk. Karavana se bo nato preselila v bližnjo Alta Badio, kjer bosta v nedeljo in ponedeljek dva veleslaloma. Prenosi bodo na TV Slovenija 2.

V St. Moritzu zapadlo do 40 cm snega, težave tudi v Val d'Iserju

Tudi današnji ženski superveleslalom v St. Moritzu je doletela ista usoda. V tem švicarskem zimskošportnem središču je ponoči snežilo (v zgornjem delu je zapadlo 40 cm snega), organizatorji pa so sprva začetek tekme prestavili, nato pa sporočili, da izvedba tekme ni mogoča. Prihodnji konec tedna bodo ženske v Val d'Iserju, čakata jih smuk (sobota) in superveleslalom (nedelja).

S tem se nadaljuje tradicija odpovedovanja tekem, ki je prizadela predvsem smučarje, saj je v tej sezoni vreme preprečilo izvedbo veleslaloma v Söldnu, obeh smukov v Zermattu in treh tekem v hitrih disciplinah v Beaver Creeku. Današnja odpoved je torej že sedma. Od predvidenih devetih moških tekem so izpeljali le slalom v Gurglu in včerajšnji veleslalom v Val d'Iserju.