Blok Rusinj je bil previsok za Nizozemke, ki niso bile enakopravne tekmice, tako da se je potrdilo, da je bil polfinalni dvoboj Rusija - Srbija res finale pred finalom. Foto: EPA
Blok Rusinj je bil previsok za Nizozemke, ki niso bile enakopravne tekmice, tako da se je potrdilo, da je bil polfinalni dvoboj Rusija - Srbija res finale pred finalom. Foto: EPA
Nizozemke - odbojka
Nizozemke so edini naslov evropskih prvakinj osvojile leta 1995, zdaj pa so osvojile drugo srebro, ob tem pa imajo še en bron. Foto: EPA

Branilke naslova evropskih prvakinj iz Nemčije/Švice 2013 niso imele veliko resnega dela. Gostiteljice so pred polno dvorano v Rotterdamu tekmo začele odlično. Povedle so s 3:0, ob prvem tehničnem odmoru vodile z 8:4, nato pa je sledil mrk in prvi niz je pripadel gostjam s 25:14.

Nizozemke obakrat hitro zapravile vodstvo
Rusinje so bile boljše v napadu in pri sprejemu, v 2. nizu so ves čas vodile in dobile igro s 25:20. V 3. nizu so pobudo na začetku prevzele Nizozemke, imele že prednost petih točk, toda hitro so jih zapravile, tako da je tudi tretji niz pripadel Rusinjam s 25:20.

Blesteli Košeljeva in Fetisova
Pri zmagovalkah je bila z 20 točkami najučinkovitejša Natalija Območajeva, 19 jih je dosegla Tatjana Košeljeva, s servisi se je izkazala Irina Fetisova, dosegla je tudi tri ase. Pri Nizozemski je bila z 11 točkami spet najučinkovitejša Lonneke Slöetjes.
Rusija, če ji prištejemo še vse naslove Sovjetske zveze, je že 19. postala evropski prvak med odbojkaricami, medtem ko je Nizozemska osvojila drugo srebro na EP-jih.

Srbiji bron, Sloveniji zadnje mesto
V malem finalu sta se srečali Srbija in Turčija, Srbkinje pa so z gladkih 3:0 osvojile bron evropskega prvenstva.

Na EP-ju je prvič v svoji zgodovini igrala tudi slovenska ženska reprezentanca. Slovenke so prvi veliki članski turnir po porazih proti Nizozemski, Poljski in Italiji sklenile že po skupinskem delu. Z enim osvojenim nizom proti Italijankam je Slovenija na koncu osvojila zadnje, 16., mesto.

EVROPSKO PRVENSTVO (Ž)

ROTTERDAM

FINALE:
Nizozemska - RUSIJA
0:3 (-14, -20, -20)

ZA 3. MESTO:
SRBIJA - Turčija
3:0 (19, 17, 18)

Polfinale:
NIZOZEMSKA - Turčija
3:0 (22, 18, 26)

RUSIJA - Srbija
3:1 (23, 23, -21, 22)

Rusinje znova postale evropske prvakinje
Rusinje znova postale evropske prvakinje