Zgodba Ljubljanskega maratona bo čez nekaj mesecev predvajana tudi na TV Slovenija. Foto: Toni Cahunek
Zgodba Ljubljanskega maratona bo čez nekaj mesecev predvajana tudi na TV Slovenija. Foto: Toni Cahunek
Toni Cahunek
Toni Cahunek je nazadnje posnel film 50 let Hale Tivoli. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

V dvajsetih letih je Ljubljanski maraton presegel številne mejnike; začetki leta 1996 so bili skromni tako po udeležbi kot po rezultatih najboljših, a kraljevska atletska preizkušnja je v slovenski metropoli zaživela ravno pravi čas, da je postala gonilna sila tekaškega preporoda, ki smo mu priča v Sloveniji.

Nekoč je bil maraton omejen na peščico zanesenjakov, a v zadnjih desetletjih je postal najhitreje rastoča športna panoga. Število udeleženih tekačev se vztrajno povečuje in iz leta v leto bolj grozeča je skrb, da bodo ljubljanske ulice premajhne za vse navdušence, ki prihajajo iz vsega sveta.


Premiera v Ljubljani

V sredo ob 18.00 bo v Unionski dvorani v Ljubljani premierno predvajan dokumentarni film Zgodba Ljubljanskega maratona, ki je nastal ob jubileju največje športno-rekreacijske prireditve pri nas. Med govorci, ki so s svojimi pričevanji obujali zgodbe Ljubljanskega maratona, so predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, najuspešnejša slovenska maratonca Roman Kejžar in Helena Javornik, udeleženci vseh maratonov do zdaj ter številni drugi.

Kmalu tudi na TV Slovenija
Avtor dokumentarnega filma Toni Cahunek se je osredotočil na vzpon prireditve in njen pomen za tekaški preporod, ki smo mu priča v zadnjih letih. Večino materiala je bilo posnetega med jubilejnim oktobrskim maratonom, ki je na ljubljanske ulice pritegnil rekordno število tekačev in obiskovalcev - ti so videli tudi najhitrejši čas proge. Dokumentarni film bo spomladi na sporedu tudi na zaslonih TV Slovenija.

Peti film Tonija Cahunka
Gre ža peti dokumentarni film Tonija Cahunka, ki je tudi tokrat opravil vlogo scenarista, režiserja in montažerja. Nazadnje je prikazal film 50 let Hale Tivoli, o katerem je govoril tudi v podkastu Številke. Snemanje dokumentarnega filma je potekalo v drugi polovici lanskega leta - devetnajst izbranih intervjujev so posneli v štirih snemalnih dneh konec poletja, največji del snemalnega procesa pa je obsegalo snemanje med 20. Ljubljanskim maratonom oktobra 2015.