Slovenska ženska nogometna reprezentanca je poleti z odprtim pismom opozorila na težave in razlike. Dosegle se menjavo selektorja, zdaj pa tudi izenačitev pogojev za igranje v reprezentanci. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenska ženska nogometna reprezentanca je poleti z odprtim pismom opozorila na težave in razlike. Dosegle se menjavo selektorja, zdaj pa tudi izenačitev pogojev za igranje v reprezentanci. Foto: www.alesfevzer.com

Med decembrskim reprezentančnim zborom v okviru tekmovanja v Ligi narodov je bil nov dogovor o nastopanju za reprezentanco Slovenije, po katerem imajo nogometašice enake pogoje kot nogometaši, ki so si nedavno priigrali uvrstitev na evropsko prvenstvo.

Ob boku severnjakov in ZDA

Z izenačitvijo pogojev nastopanja za člansko reprezentanco med nogometašicami in nogometaši je Slovenija stopila ob bok nogometno bolj razvitm državam, kot so Norveška, Švedska, Danska, Nizozemska, ZDA in druge, ki so v preteklih letih že dosegle tovrsten dogovor.

Skozi nekajletni proces je reprezentantkam strokovno podporo nudil Sindikat profesionalnih igralcev nogometa Slovenije (Spins), ki so ga v ključnem obdobju pogajanj članice ženske nogometne reprezentance enotno pooblastile za zastopanje pri pogovorih, pogajanjih oziroma podobnih dejanjih in sklepanjih vseh pravnih poslov med pooblastiteljem in Nogometno zvezo Slovenije.

Prepričane smo, da bo izenačitev pogojev nastopanja za reprezentanco pozitivno koristilo razvoju te ekipe in ekip, ki ji bodo sledile. Enaka obravnava žensk in moških bi morala biti v današnji družbi samoumevna.

Lara Prašnikar

Enako plačilo, enaki pogoji

Reprezentantke so vedno znova poudarjale diskriminatorne razlike pri pogojih nastopanja v primerjavi z moško reprezentanco, med katerimi so najizraziteje kazale nezadovoljstvo s pogoji za treninge in priprave, z neprimerno opremo in prizorišči tekem, z neurejeno prehrano, s strokovnim vodstvom in za to raven nastopanja neprimernimi oblikami prevoza na tekme. Zdaj vsa ta področja zajema in skladno z zahtevami reprezentantk ureja nov dogovor.

V dogovoru so urejene podrobnosti, kot so potovanja na zbore in tekme, zavarovanja ter tudi denarna nadomestila, ki si prav tako izenačena z nadomestili za nogometaše. Na papirju je dogovor ženske reprezentance celo ugodnejši, saj jim v primeru uvrstitve na EP ali SP pripada višji odstotek nagrade, kot so je deležni moški reprezentanti.

Pogoj za razvoj ženske reprezentance

Sindikat Spins si bo skupaj s slovenskimi nogometašicami še naprej aktivno prizadeval, da se pogoji nastopanja in splošna obravnava ženskega nogometa v Sloveniji nenehno izboljšujejo ter sledijo svetovnim smernicam nogometa. Prav tako pa bo zavzetost in volja nogometašic, da ustvarjajo ter spodbujajo razvoj ženskega nogometa, še naprej navdih za spremembe in rast.

"Prepričane smo, da bo izenačitev pogojev nastopanja za reprezentanco pozitivno koristilo razvoju te ekipe in ekip, ki ji bodo sledile. Enaka obravnava žensk in moških bi morala biti v današnji družbi samoumevna," je zaključila Lara Prašnikar, prva napadalka Slovenije in igralka Eintracht Frankfurta.