127 Reberšak o avstrijsko-nemški prevladi v smučarskih skokih

"Tako za Avstrijce kot za Nemce se mi zdi, da je v letošnji zimi zanje verjetno edini cilj novoletna turneja," je dejal radijski komentator in športni urednik na Valu 202 in poudaril, da so smučarji skakalci iz Avstrije in Nemčije vse podredili svojemu osrednjemu cilju.

Navsezadnje mineva že 21 let, odkar je Nemčijo z osvojitvijo turneje štirih skakalnic razveselil Sven Hannawald, kar je res že dolga suša za skakalno velesilo. Hkrati je minilo tudi osem let, odkar je zlatega orla v Bischofshofnu dvignil Avstrijec – Stefan Kraft, ki je sanjsko začel zimo 2023/24.

Po prvi tretjini sezone in pred začetkom 72. novoletne turneje štirih skakalnic sta voditelje MMC-jevega športnega podkasta Slavko Jerič in Toni Gruden v goste povabila novinarskega strokovnjaka za smučarske skoke.

Do te zime je Pius Paschke imel v svetovnem pokalu najbojši posamični izid  dvakrat 5. mesto iz decembra 2020. Zdaj je dosegel prvo zmago kariere in je tretji v skupnem seštevku. Foto: AP
Do te zime je Pius Paschke imel v svetovnem pokalu najbojši posamični izid dvakrat 5. mesto iz decembra 2020. Zdaj je dosegel prvo zmago kariere in je tretji v skupnem seštevku. Foto: AP

Sprememb Nemcev in Avstrijcev niso presenetile

Na prvih osmih tekmah so Avstrijci in Nemci preostalim prepustili le tri od 24 uvrstitev na zmagovalne stopničke. Kraft je zmagal že petkrat, dvakrat je bil najboljši Karl Geiger in enkrat nemški veteran Pius Paschke.

"Nemci in Avstrijci so bili zares pripravljeni na spremembe. Navsezadnje so bili protagonisti vsega tega trenda z merami, kjer so šli do podrobnosti, zaradi česar pa je zmešnjava tako velika. Na Televiziji Slovenija v oddaji Zima je zakon je vse to zelo dobro razložil Jelko Gros. Kontrolorji niso dorasli ekipam. Tekma za najboljše materiale in meritve je šla tako daleč, da se mi kar malce smilijo. Tudi Sandro Pertile, direktor moškega svetovnega pokala, je potarnal, da ne morejo nič narediti. V soboto je bil Lovro Kos izključen na podlagi podobe iz videoposnetka," je Boštjan Reberšak opisal nemoč vodilnih v FIS-u, da bi omejili tehnološki preboj, ki je uspel nemško govorečim orlom.

Vabljeni k poslušanju
Zima je zakon: Jelko Gros o tehnološkem boju v skokih

Skoki zares postali kot formula ena: dres in čevlji kot bolid in motor

"Skakalci še vedno uporabljajo besedo: sem dobil dobre ali pa slabe mere, se pravi, ali je v tistem trenutku res ujel pravi položaj. To so takšne nianse. Meni je žal zaradi tega, ker sam šport pri tem izgublja transparentnost," o tehnološkem razvoju in boju razmišlja Reberšak. "Trenutno seveda Stefan Kraft tudi skače vrhunsko. Lahko samo pozdravimo njegove skoke in uživamo. Ampak šport izgublja transparentnost, ker na koncu ne dobimo najboljšega smučarskega skakalca. Je zelo podobno kot pri formuli ena ali pa kje drugje, kjer mora biti vse okoli tebe vrhunsko. Tipičen primer – pustimo zdaj Slovenijo, ki je, recimo, že vso sezono povsem blizu – je Poljska. Oni so se zakalkulirali samo z enim poskusom prenove čevlja in je šlo celo poletje."

Od 24 mest na stopničkah prepustili zgolj tri

Glede na odstopanje na prvih osmih tekmah (od 31) v tej zimi bi bil Stefan Kraft tudi ob enaki opremi verjetno še vedno najboljši skakalec. A najbrž bi se bolj premešala preostala deseterica. Na osmih tekmah so nemško govoreči orli prepustili zgolj tri mesta na stopničkah, na katera so se povzpeli Japonec Rjoju Kobajaši (prva tekma v Klingenthalu), Švicar Gregor Deschwanden (druga tekma v Klingenthalu) in Norvežan Marius Lindvik (prva tekma v Engelbergu).

Slovenci imajo razdeljena 4. mesto, 5. in 6. mesto ter so v pokalu narodov tretji, a z ogromnim točkovnim zaostankom za vodilnima reprezentancama. Čez božič se bodo vsi znova zapodili v laboratorije, tudi vetrovnike, in skušali nadomestiti tehnološki zaostanek.

Stefan Kraft je zdaj pri 35 zmagah v svetovnem pokalu in na poti h tretjemu  velikemu kristalnemu globusu, zdaj pa si želi predvsem drugega zlatega orla, ki ga je doslej edinkrat osvojil v novem letu 2015. Foto: EPA
Stefan Kraft je zdaj pri 35 zmagah v svetovnem pokalu in na poti h tretjemu velikemu kristalnemu globusu, zdaj pa si želi predvsem drugega zlatega orla, ki ga je doslej edinkrat osvojil v novem letu 2015. Foto: EPA

Paschke prvi nemški adut za novoletno turnejo

Novoletna turneja je očitno glavni cilj tako za Avstrijce kot Nemce, medtem ko Slovenci in Norvežani razmišljajo tudi o svetovnem prvenstvu v poletih, ki bo konec januarja na Kulmu. "Mogoče gre tudi za tempiranje forme," dodaja Reberšak.

Ob Stefanu Kraftu, ki je nesporni prvi favorit prihajajoče 72. turneje štirih skakalnic, imajo velike upe Nemci, pri katerih pa ob dveh uveljavljenih imenih novinarji zdaj raje stavijo na tretjega. "Mislim, da je Pius Paschke prvi nemški favorit. Nemci čakajo že 21 let na zlatega orla, vse od Hannawalda. Moje osebno prepričanje je, da se bom lahko na koncu zmotil, da Wellinger in Geiger tega ne moreta doseči, ker se jima čisto vedno podre. Pius Paschke je veteran, ki zelo hladnokrvno izkorišča svoje priložnosti in je letos naredil odličen preboj, zelo lepo skače in se mi zdi, da je psihološko precej, precej manj obremenjen kot druga dva."

Prisluhnite: Od Pogija prek orlov do smučark skakalk

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora z Boštjanom, v katerem je govor še o naslednjih temah:
− spomin na lanski 18. december;
− o Pogačarju in startnini na Giru;
− slovenski orli najraje letijo;
− koliko stopničk bodo Slovenci osvojili pozimi;
− Norvežani v Engelbergu že prehiteli Slovence;
− krajše zagozde voda na nemški mlin;
− zakaj Avstrijke in Nemke ne dominirajo;
− vpliv zmanjšanja kvote s 6 na 5 na slovensko ekipo;
− Robert Hrgota in kolobarjenje po domačem SP-ju;
− fenomen Nike Prevc: ali je bila zmaga klik;
− Fis pri skakalkah dobil širši in raznobarven vrh;
− zanimivost o številki 127 in HS 127.

Riddle: ID: EXfNwyzw