Luka Dončić je srečanje končal z dvojnim dvojčkom – 31 točk in 10 skokov. Foto: Fiba
Luka Dončić je srečanje končal z dvojnim dvojčkom – 31 točk in 10 skokov. Foto: Fiba

36-letni Ljubljančan, ki se je za ta cikel kvalifikacij vrnil v izbrano vrsto, je večkrat dejal, da bosta to njegovi zadnji tekmi, je pa res, da ga soigralci ves čas prepričujejo, naj z njimi nastopi tudi na septembrskem EuroBasketu, kjer bodo branili naslov. V Stockholmu je bil z 20 točkami drugi strelec Slovenije za znova odličnim Lukom Dončićem, ki je blestel z 31 točkami, ob tem pa je ujel tudi deset odbitih žog.

Po veliki zmagi nad Hrvaško evropski prvaki na Švedskem niso pokazali zanje značilne hitre igre. Zasluge gredo tudi dobri švedski obrambi, ki je povzročala olimpijskim polfinalistom kar nekaj težav. Švedi so bili boljši v skoku (38:35). Bolje so tudi izkoristili 14 izgubljenih žog Slovencev, kot so oni prav toliko njihovih. Razmerje v točkah po izgubljenih žogah je bilo 19:11, gostitelji pa so v protinapadih dali kar 13 točk več od tekmecev. Pri evropskih prvakih so bili razpoloženi nosilci igre, manjkal pa je učinek igralcev s klopi, ki so skupaj dosegli vsega deset točk.

Goran Dragić je verjetno zadnjič igral za slovensko reprezentanco. Foto: Fiba
Goran Dragić je verjetno zadnjič igral za slovensko reprezentanco. Foto: Fiba

Slovenija napreduje s štirimi zmagami in dvema porazoma

Potem ko so si na začetku zadnje četrtine Slovenci priigrali 12 točk naskoka, pa so gostitelji, ki so se z nepopustljivostjo izkazali že na prvem obračunu v Kopru, s serijo 10:0 ujeli priključek, celo povedli, toda v končnici so bili v napadu, predvsem pa v obrambi uspešnejši varovanci Aleksandra Sekulića. Pomembno trojko je prispeval Zoran Dragić, ki je na koncu tudi dobro odigral v obrambi.

Markkanen potopil Hrvaško

Presenetljivo so zadnje mesto v skupini C zasedli Hrvati, ki so na Reki klonili pred Finsko (79:81). Susijengi so slavili po preobratu v zaključku obračuna, junak pa je bil Lauri Markkanen, ki je zadel trojko za zmago štiri sekunde pred koncem. Na drugi strani je bil izza črte nenatančen Bojan Bogdanović, nato pa je imel dva prosta meta za podaljšek še Ivica Zubac, potem ko je v skoku prav Markkanen nad njim napravil osebno napako, a je center Clippersov obakrat zgrešil.

Drugi del kvalifikacij se bo začel že avgusta še pred evropskim prvenstvom. Foto: Fiba
Drugi del kvalifikacij se bo začel že avgusta še pred evropskim prvenstvom. Foto: Fiba

Zmaga je zelo pomembna, saj se v drugi del prenašajo vse točke. Slovenija tako napreduje s štirimi zmagami in dvema porazoma. Slovenija je zasedla drugo mesto v skupini C. Naprej gresta tudi Finska, ki je prva z le enim porazom, in Švedska. V drugem delu se bodo te tri reprezentance pomerile z Nemčijo, ki je napredovala s petimi zmagami in enim porazom, Izraelom, ki je šel naprej s polovičnim izkupičkom, in Estonijo, ki se je z dvema zmagama in štirimi porazi v drugi del prebila zaradi boljšega medsebojnega rezultata s Poljsko

Švedska hitro zaustavila uvodni nalet Slovenije

Slovenija je odlično začela dvoboj. Takoj sta bila izza črte uspešna Goran Dragić in Dončić, ko je bil superzvezdnik Dallasa še drugič prek roke natančen za tri, pa je na začetku šeste minute prvič povedla z dvomestno razliko (5:15). Po razigranem začetku je v drugi polovici četrtine Švedska znižala zaostanek, ki je po desetih minutah znašal pet točk (17:22). Dončić je že v prvi četrtini vpisal 12 točk.

Gostitelji so nadaljevali v dobrem ritmu, Slovenija pa je imela veliko težav v obrambi in po petih zaporednih točkah Pelleja Larssona, ki je najprej atraktivno zabil, potem pa zadel še trojko, so se v 14. minuti približali le na točko. Po minuti odmora Sekulića so Švedi zapravili nekaj priložnosti za vodstvo, v 17. minuti pa jim je vendarle uspelo. Po ukradeni žogi in uspešnem protinapadu Melwina Pantzarja so prvič na tekmi povedli. Dončić je sicer zadel trojko 31 sekund pred koncem polčasa, nato je Slovenija že ubranila švedski napad, toda Luka je nepozorno podal, žogo je prestregel Viktor Gaddefors in pred sireno zabil za 41:41.

Na +12 Slovenije Švedska odgovorila s serijo 10:0

Tekmo si je ogledal legendarni košarkar Dallasa in nemške reprezentance Dirk Nowitzki, ki je poročen s Švedinjo Jessico Olsson. Foto: Fiba
Tekmo si je ogledal legendarni košarkar Dallasa in nemške reprezentance Dirk Nowitzki, ki je poročen s Švedinjo Jessico Olsson. Foto: Fiba

Evropski prvaki so dobro vstopili v drugi del, toda Švedska je držala korak. Sicer Sloveniji ni uspelo razviti značilne igre, vseeno pa je bila dovolj učinkovita, da je držala manjšo pobudo in po zaporednih trojkah Zorana Dragića in Eda Murića ter zabijanju Dončića povedla za sedem. Švedi so se z meti z razdalje znova povsem približali, na krilih Luke in s trojko Gregorja Glasa pa so gostje pred zadnjimi desetimi minutami povedli za devet (61:70).

Po dveh minutah zadnje četrtine je Aleksej Nikolić zadel trojko za +12. Sledila je švedska minuta odmora, po kateri so skandinavski košarkarji zaigrali kot prerojeni. Znova odlični Lude Hakanson je z natančnim metom izza črte začel serijo 10:0. Švedski niz in več kot triminutni strelski mrk Slovenije je prekinil Dončić, toda gostitelji so po lepi akciji Hakansona in zabijanju Simona Birganderja štiri minute pred koncem izenačili na 75. Po izgubljeni žogi Gorana Dragića je Dončić blokiral polaganje Pantzarja v protinapadu, toda sodniki so dosodili osebno napako, švedski košarkar pa je gostitelje z natančnima prostima metoma popeljal v vodstvo. Odgovoril je Zoran Dragić s trojko.

Slovenija je po dvakrat premagala Švedsko in Hrvaško, dvakrat pa klonila pred Finsko. Foto: Fiba
Slovenija je po dvakrat premagala Švedsko in Hrvaško, dvakrat pa klonila pred Finsko. Foto: Fiba

V zadnji dve minuti je Slovenija vstopila s prednostjo točke. Znova je bil s črte prostih metov dvakrat uspešen Pantzar, Goran Dragić pa je v zadnji sekundi položil za +1 pred zadnjo minuto. Tako Švedska kot Slovenija sta naslednja napada zapravili. 17 sekund pred koncem je Hakanson metal trojko, toda uspešno je švedskega ostrostrelca oviral Zoran Dragić. Dončić je nato slabo podal, tako da je do meta izza črte prišel Larsson, ki pa je bil nenatančen. Zmago je s prostima metoma potrdil Goran Dragić.

Dončić in Dragić zrežirala pomembno zmago v Stockholmu

"Švedski gledalci so pripravili izjemno vzdušje, ki je njihovo reprezentanco ponesla in ji dala dodatno motivacijo za trdo igro. Tako je tudi izničila našo začetno prednost in ostala do konca v igri. V zaključku smo vendarle pokazali svoje izkušnje in znanja ter dosegli pomembno zmago za nadaljevanje kvalifikacij. Tekme, ki jih moraš dobiti, so običajno najtežje, zato moramo biti zadovoljni in nadaljevati po začrtani poti," je po tekmi povedal Goran Dragić.

Selektor Sekulić je dodal: "Na Švedsko smo prišli po dve točki. Izpolnili smo cilj, četudi nismo prikazali svoje najboljše igre. Zavedali smo se, da tekma ne bo lahka, saj ima Švedska čvrsto ekipo, ki igra nepopustljivo do zadnjih sekund. Čeprav smo si na začetku tekme priigrali dvomestno prednost, smo nato precej popustili in dovolili tekmecu, da je diktiral igro. Na koncu smo pokazali, da imamo dovolj kakovostnih igralcev, ki imajo izkušnje in modrost, da so tekmo uspešno pripeljali do konca."


Skupina C, 6. krog:
ŠVEDSKA – SLOVENIJA
81:84 (17:22, 24:19, 20:29, 20:14)
8100; Hakanson 24 (7/8 iz igre), Birgander 15, Andersson in Pantzar po 9, Larsson in Borg po 7, Gaddefors 5, Rush 3, Markusson 2; Dončić 31 (10/20 iz igre) in 10 skokov, G. Dragić 20 (6/13 iz igre), Z. Dragić in Tobey po 8, Murić in Nikolić po 7, Glas 3.

HRVAŠKA – FINSKA
79:81 (17:21, 17:22, 27:17, 18:21)
Bogdanović in Zubac po 21, Hezonja 13; Markkanen 19, Salin 14, Madsen 10.