Andraž Šporar in Benjamin Šeško je udarna slovenska naveza (skupaj 8 golov in 5 podaj v kvalifikacijah), a manko igralnega časa v zadnjih dveh mesecih je že skrbelo slovenski strokovni štab. Foto: Ervin Čurlič
Andraž Šporar in Benjamin Šeško je udarna slovenska naveza (skupaj 8 golov in 5 podaj v kvalifikacijah), a manko igralnega časa v zadnjih dveh mesecih je že skrbelo slovenski strokovni štab. Foto: Ervin Čurlič

Panathinaikos je med prazničnim premorom dobil novega trenerja, Srba Dušana Jovanovića je nasledil Fatih Terim. Legendarni turški trener je zdaj prevzel grškega velikana, katerega člani so trije pomembni členi slovenske reprezentance. Evropski neuspeh in izgubljeno vodstvo v domačem prvenstvu sta bila preveč za vodstvo, v Sloveniji pa je strokovni štab nejevoljno spremljal tekme in statistiko, saj so Adam Gnezda Čerin, Benjamin Verbič in Andraž Šporar igrali vse manj.

Na prvi tekmi pod Terimom sta dobila priložnost s klopi le prva dva, a to je bilo dovolj, da se je Gnezda Čerin vrnil v prvo postavo za soočenje s Panetolikosom. Po polčasu brez golov je prvič pod novim trenerjem zaigral tudi Šporar in že čez pet minut je iz bližine z glavo izkoristil podajo Španca Juankarja za svoj peti ligaški gol.

Ob izteku rednega dela je Špoki po podaji srbskega reprezentanta Filipa Djuričića z natančnim diagonalnim strelom iz prve podvojil vodstvo gostiteljev. Gostje so sicer v sodnikovem dodatku postavili končni izid 2:1, Panathinaikos pa je z zmago izkoristil poraz PAOK-a na solunskem derbiju pri AEK-ju, s čimer so se zeleni vrnili na vrh grške Superlige. Že v sredo čaka slovenski trio v Atenah večni derbi z Olimpiacosom v grškem pokalu, nato pa soočenje z branilcem naslova AEK-om ter še povratni pokalni derbi.

Gola Šporarja za zmago nad Panetolikosom

Po dveh mesecih in 12 tekmah je Andraž Šporar končal strelski post in se ponudil Terimu kot prava napadalna rešitev. S 3 goli in 3 podajami v kvalifikacijah je 29-letni Ljubljančan drugi ključni napadalni igralec reprezentance. Adam Gnezda Čerin upa, da se vrača v prvo postavo, česar je dobro vajen iz Slovenije, za katero je kot edini odigral prav vse kvalifikacijske minute in postal v letu 2023 pravcati motor ekipe. Benjamin Verbič, strelec potrditvenega gola za Euro 2024, je nedeljsko tekmo izpustil zaradi nabranih kartonov, a se nadeja pri Terimu več priložnosti kot pri predhodniku.

Algoritemska ocena 8,7 je druga najboljša Šporarjeva ocena na tekmah in tekmovanjih, ki jih analizira Sofascore (oz. odkar je iz Slovana prestopil k Sportingu). Višjo oceno (9,6) je prejel le za dva gola in podajo ter igro proti Panserraikosu konec oktobra letos. Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Algoritemska ocena 8,7 je druga najboljša Šporarjeva ocena na tekmah in tekmovanjih, ki jih analizira Sofascore (oz. odkar je iz Slovana prestopil k Sportingu). Višjo oceno (9,6) je prejel le za dva gola in podajo ter igro proti Panserraikosu konec oktobra letos. Grafiko zagotavlja sofascore.com

Prvi dve in zaporedni ligaški podaji Lovrića

Drugi klub, ki prispeva več ključnih slovenskih reprezentantov, je Udinese. Steber obrambe Jaka Bijol bo zaradi poškodbe stopala za vrnitev na igrišča nared šele marca, a zato je božično-novoletni prehod sezone 2023/24 razveselil Sandija Lovrića. Napadalni vezist, ki je v kvalifikacijah igral manj od pričakovanj, a hkrati predstavljal pomembno rezervo, je po izključitvi v začetku oktobra izgubil mesto v prvi postavi Videmčanov.

A ob srditem boju za obstanek se vloge hitro menjajo in sredi decembra se je Lovrić vrnil v začetno enajsterico črno-belih, kjer je odigral zadnje štiri tekme. Tik pred novim letom je s strelom podal za gol proti Bologni (3:0), zdaj pa je v nedeljo proti Laziu (1:2) znova bil podajalec. 25-letni vezist je s prostega strela podal v gnečo pred vrati, kjer je Wallaca izenačil na 1:1. Na koncu je Udinese sicer doma izgubil z 1:2, a vseeno je bil Lovrić ena svetlih točk ekipe, ki jo na 16. mestu Serie A čaka še naporen boj za obstanek.

Lovrić s prostega strela zrežiral izenačenje

Šeško s 23, četverica zasledovalcev z 18

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

V luči prehoda iz starega v novo leto se velja na kratko ozreti na koledarsko leto 2023 in poudariti najboljše strelce med slovenskimi nogometaši, ki so v reprezentanci ali njenem širšem krogu.

Benjamin Šeško je nesporno prvi napadalec Slovenije s 23 goli za klub in reprezentanco, za njim pa si je drugo mesto razdelila četverica napadalcev z 18 doseženimi goli v letu 2023. Ostali osrednji napadalci in krilni napadalci so precej za omenjeno peterico, med vezisti v reprezentančnem kadru pa je več kot pet golov dosegel le Timi Max Elšnik, ki si je z igrami v Prvi ligi izboril mesto v udarni Kekovi postavi, na prihajajoči prijateljski tekmi z ZDA pa bo potisnjen v vlogo vodje ekipe.

Goli v 2023igralecspomladijesenireprezentanca
23Benjamin Šeško11x Salzburg7x Leipzig5x Slovenija
18Andraž Šporar7x Panathianikos8x Panathinaikos3x Slovenija
18Žan Celar8x Lugano10x Lugano-
18Žan Vipotnik12x Maribor4x Bordeaux2x Slovenija
18Aljoša Matko10x Celje8x Celje-
11Andres Vombergar5x San Lorezno6x Kalba Itihad-
10Timi Max Elšnik5x Olimpija5x Olimpija-
10Blaž Kramer2x Legia8x Legia-
8Jan Mlakar6x Hajduk1x Siena1x Slovenija
5Adam Gnezda Čerin2x Panathinaikos2x Panathinaikos1x Slovenija
5Sandi Lovrić3x Udinese1x Udinese1x Slovenija
5Nino Žugelj0x Bodø/Glimt5x Bodø/Glimt-
4Benjamin Verbić2x Panathinaikos1x Panathinaikos1x Slovenija
4Luka Zahović3x Pogon1x Pogon-