Benjamin Šeško je za Leipzig nazadnje zadel konec oktobra, Andraž Šporar se je med strelce nazadnje vpisal na začetku novembra. Prva napadalca Slovenije sta v preteklem tednu kljub dvojnemu programu skupaj odigrala 42 minut (Šeško) in 28 minut (Šporar).

Iz jedra reprezentance po Stožicah med strelci le Karničnik

Po uvrstitvi Slovenije na Euro 2024 se je iz udarne Kekove enajsterice v svojih klubih med strelce oz. podajalce vpisal zgolj bočni branilec Žan Karničnik, ki je bil igralec tekme ob zmagi Celja nad Bravom. Še slabše je pri rezervnih igralcih, ki so odigrali dele tekem proti Danski in Kazahstanu: brez učinka.

Kvečjemu so se začele kopičiti zimske težave – poškodbe. Steber slovenske obrambe Jaka Bijol bo zaradi zloma stopalne kosti (čolnička) moral počivati najmanj do začetka novega leta. Konec tedna sta klubski tekmi zaradi poškodb mišic izpustila tako vezist Miha Zajc kot branilec Vanja Drkušić. Že od prej je na daljšem počitku osrednji branilec David Brekalo.

Sorodna novica Udarec za Udinese, ki je ostal brez slovenskega stebra obrambe

Kapetan Janža na tekmi proti Zahovićevemu klubu

Za dobro mero je bil na Poljskem na zadnji tekmi izključen Erik Janža. V petek v 17. krogu Ekstralige je potekal slovensko obarvani obračun Gornik Zabrze – Pogon Szczecin. Gostitelji so zmagali po zaslugi zgodnjega gola v 5. minuti, čeprav so tekmo končali z igralcem manj. V 70. minuti je domači kapetan Janža preostro odrinil Wahlqvista in prejel rumeni karton, ki pa je bil po posredovanju stranskega sodnika spremenjen v rdečega. Kmalu po izključitvi Prekmurca je pri gostih v igro vstopil Luka Zahović, pri gostiteljih pa se je po poškodbi vrnil Lukas Podolski, a izid se ni več spremenil.

Gol Žuglja na proslavi naslova prvakov

Nino Žugelj se je otresel težav s tetivo in se je vrnil v igralsko kombinatoriko norveških prvakov, ki so si priigrali tudi napredovanje v Konferenčni ligi, v soboto pa jih čaka pokalni finale. Foto: EPA
Nino Žugelj se je otresel težav s tetivo in se je vrnil v igralsko kombinatoriko norveških prvakov, ki so si priigrali tudi napredovanje v Konferenčni ligi, v soboto pa jih čaka pokalni finale. Foto: EPA

Na evropskih tekmah preteklega tedna je v Konferenčni ligi prišlo do soočenja dveh reprezentančnih rezervistov iz zadnjega sklica. Bodø/Glimt je doma z visokih 5:2 nadigral Lugano, za katerega je v 69. minuti z znižanjem na 1:3 vlil upanje Žan Celar. Deveti gol na 22 tekmah sezone za 24-letnika iz Voklega pri Kranju. A z zmago se je napredovanja v izločilne boje razveselil Nino Žugelj.

Slednjega je v nedeljo čakala šampionska proslava v Bodøju, ko je Glimt v zadnjem krogu norveškega prvenstva sklenil sezono, ki se je končala s tretjim naslovom prvaka v zadnjih štirih letih. Na severu Norveške, že v arktičnem krogu, je gostoval Sarpsborg, mladi Slovenec s številko 99 je dobil priložnost v 72. minuti in že čez tri minute je postavil končnih 2:0 za nove prvake Norveške. 23-letnik iz Dravograda je v mrežo mirno pospravil ubranjeno žogo, potem ko je po svojem desnem krilu sledil akciji strel (to namreč pomeni Glimt). Povezava do gola - TV2.

Dvojna krona na Norveškem?

Novinec v slovenski reprezentanci lahko koledarsko sezono na Norveškem sklene z dvojno krono: v soboto ga čaka finale pokala proti Moldeju, ki se bo igral na Ullevaal stadionu v Oslu. V zadnjem krogu Konferenčne lige pa Bodø/Glimt gostuje pri Club Bruggeu na tekmi, ki odloča o prvem mestu v skupini D.

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Horvat četrtič zadel na zadnjih štirih tekmah

V zadnjih tednih je med najboljšimi slovenskimi nogometaši strelsko najbolj vroč igralec, ki je v preteklih kvalifikacijah odigral najmanj minut – zgolj osem na domači tekmi s San Marinom, saj se Tomi Horvat po marcu ni več znašel med vpoklicanimi. Na zadnjih štirih tekmah Sturma je 24-letni napadalni vezist dosegel kar štiri gole in bil na vseh najboljši posameznik Gradčanov.

Sturm sicer za seboj nima najboljšega tedna: v Evropski ligi so doma kljub izraziti premoči na igrišču izgubili z Rakowim, s čimer so ogrozili nadaljevanje evropske sezone. V nedeljo je kazalo, da bodo ostali brez tekme pri novincu BW Linz, ki pa mu je uspelo odstraniti sneg, kjer je nato povzročal silne težave gostom. Horvat je po dvojni podaji in novem natančnem strelu v 48. minuti izenačil na 1:1, a nato je Sturm ostal z igralcem manj. Z remijem so črno-beli, pri katerih Jon Gorenc Stanković zaradi koronavirusne bolezni ni igral, so izgubili dragoceni dve točki, za kolikor zdaj zaostajajo za vodilnim Salzburgom.

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Tudi Vombergar še redno trese mreže

Da pritisk na zacementirano začetno enajsterico in stalno uporabljene rezerviste zlepa ne bo pojenjal, dokazuje tudi primer Andresa Vombergarja, ki je kot Horvat v kvalifikacijah zaigral zgolj proti San Marinu. Slovensko-argentinski napadalec se je dvakrat prebil do reprezentance, a nato zaradi kariernih odločitev izpadel iz reprezentančnega seznama, še opozarja nase.

Po selitvi iz San Lorenza in Argentine v Združene arabske emirate k Ittihad Kalbi je potreboval nekaj časa za prilagajanje, zdaj pa je pri petih golih in dveh podajah v 13 nastopih za nov klub, ki v ZAE ravno ne sodi med elito. V petek je proti Emiratsu izkoristil 11-m za 4:2.