TIna je prve korake naredila na 'hribčku' v Črni, do danes pa je smučala na praktično vseh najzahtevnejših smučarskih progah na svetu. Foto: EPA
TIna je prve korake naredila na 'hribčku' v Črni, do danes pa je smučala na praktično vseh najzahtevnejših smučarskih progah na svetu. Foto: EPA
Tina Maze
Tina Maze si občasno obleče policijsko uniformo, saj je kot še nekateri drugi slovenski vrhunski športniki zaposlena v Policiji. Foto: BoBo

Iz malega zraste veliko, a še zdaleč se vsak športni poskus nadobudnih otrok ne razcveti v tako neverjetno kariero, kot jo ima najboljša smučarka na svetu Tina Maze, pred katero je na finalu svetovnega pokala v Lenzerheideju v Švici le še ena tekma

Že vrabci na strehah čivkajo, da 29-letna slovenska smučarska junakinja (2. maja bo dopolnila 30 let) prihaja iz Črne na Koroškem, kjer se seveda z največjim ponosom spominjajo odraščanja svojega "zaklada". Tina se je naučila smučati pri treh letih, nekaj let pozneje se je vpisala v Smučarski klub Črna, kjer je bil njen prvi trener Blaž Jelen. Še ne desetletne se je spominja kot zelo ambiciozne in delovne punce. "Vedno se je zelo trudila. Vedno je vztrajala, da bi imela najboljši čas. Vedno je želela več," je dejal Jelen, ki je dodal, da je med vrstniki začela izstopati pri 11 letih.

Otroci kar v šoli spremljajo tekme
Številnim mladim smučarjem in drugim v Črni je Tina vzor. V Osnovni šoli Črna na Koroškem spremljajo njene uspehe, velikokrat si v avli šole učitelji in učenci skupaj pogledajo njene nastope v televizijskih prenosih in so veseli, kadar jih Tina obišče. "Otroci so navdušeni, kadar pride na obisk. Njeni uspehi jih motivirajo," pravi ravnateljica šole Romana Košutnik.

Nič pri miru
Ko je bila še prvošolka, ji je znanje podajala učiteljica Marina Krivonog. Spominja se, da je bila pridna učenka in da se je s sošolkami in sošolci dobro razumela. Učila se je tudi igranja na klavirja in obiskovala plesne delavnice. Že takrat je zaradi treningov in tekem večkrat manjkala pri pouku, a je vedno s pridom vse nadomestila. Pozitivno je vplivala na druge. "Takrat je bila še kratkolasa. Izstopala je pri športni vzgoji, z drugimi je rada skakala gumitvist, zelo rada je tudi risala," je povedala.

Majhen kraj velikih imen
Črna na Koroškem, ki ima kot občina 3.600 prebivalcev, se ponaša s kar sedmimi krajani, ki so že sodelovali na olimpijskih igrah - to so smučarska skakalca, brata Drago in Danilo Pudgar, alpski smučarji Katjuša Pušnik, Mitja Kunc in Aleš Gorza ter smučarska tekačica Nataša Lačen.

Sedma med njimi je prav Tina Maze, za katero županja Romana Lesjak ob načrtih za ureditev olimpijskega muzeja pravi, da si verjetno ob vseh doseženih uspehih zasluži kar svoj muzej. Od leta 2011 pa je smučarka, ki se v domači kraj med sezono vrne le redko, že častna občanka Črne.

Po koncu nepozabne sezone se bo Tina predstavila tudi domačim navijačem, saj ji v ponedeljek pripravljajo prisrčen sprejem.

Tina se je pred meseci podala tudi v glasbene vode, saj je posnela pesem My Way is My Decision.