Občinstvu Bajage in Instruktorjev kar ni in ni bilo dovolj. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer Foto:
Občinstvu Bajage in Instruktorjev kar ni in ni bilo dovolj. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer Foto:
Bajaga je del glasbene scene nekdanje Jugoslavije že tri desetletja. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Ladu Leskovarju je občinstvo pritegnilo s Poslednjim vlakom. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Slaviša Stojanović je nogometno žogo zamenjal za kitaro. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Slovensko-srbska rokerska naveza s Petrom Lovšinom in Bajago v glavni vlogi. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Priljubljeni srbski pevec Momčilo Bajagić, gonilna sila skupine, je v treh desetletjih glasbenega ustvarjanja prodal več kot 3 milijone nosilcev zvoka in nastopil na več kot 2.500 koncertih, tej številki pa je v petek zvečer dodal še enega – koncert ob 30. obletnici skupine v ljubljanskih Križankah.

Iz poletnega avditorija so se tako malo po 21. uri zaslišali zvoki njegove kitare, občinstvo pa se zaplesalo že pri tretji pesmi, poskočni Godine prolaze. Po prvih taktih so prepoznali uspešnico iz leta 1988 Verujem, ne verujem, iz istega leta še skladbo Gore dole, z odprtimi rokami so pričakali tudi pesem Lepa Janja, ribarjeva kči.

V družbi Lada Leskovarja ...
Velik val odobravanja pa je požel – morda nekoliko presenetljiv gost – Lado Leskovar, ki je zapel Poslednji vlak, občinstvo pa mu je glasno pritegnilo. "V čast mi je, da me je Bajaga povabil na koncert," je priznal starosta slovenske popevke, ki je dodal, da sta s srbskim glasbenikom že dolgo prijatelja in da je tudi on bil že dvakrat na njegovem koncertu.

Križanke je zagrnila tema in pustila nekaj prižganih luči le na odru za Kad hodaš, ob pesmi Život je nekad siv, nekad žut pa je Bajaga za nekaj trenutkov prepustil mikrofon občinstvu. Ta je v prvi vrsti pristal tudi, ko je napovedal, da član skupine Aleksandar Saša Lokner praznuje 50. rojstni dan, zato mu je večtisočglava množica v en glas zapela Vse najboljše za te.

Na noge sta jo dvignili tudi Muzika na struju in 220 u voltima, trenutki zanosa pa so prišli s pesmijo Plavi safir, eno njegovih največjih in najbolj znanih uspešnic, z rokami v zraku so glasno so peli že od samega začetka, dlani pa so jih zapekle pri naslednji - Ti se ljubiš (na tako dobar način).

... Slaviše Stojanovića ...
Nekaj minut pred enajsto, po dobri uri in pol koncerta je Bajaga (prvič) odšel z odra, a ob glasnih žvižgih se je že čez minuto vrnil, s prižgano cigareto, ki jo je ponudil tudi prvi vrsti.

Ko je pokazal na novega gosta na odru, nogometnega trenerja Slavišo Stojanovića, ki je sicer tudi rockkitarist in dal asociacijo na beograjski stadion Marakana, so mnogi pričakovali, da se bodo z odra razlegli zvoki navijaške Zvezda, a namesto tega sta zaigrala Tišino. Nenadoma se je iz prve vrste bliskovito pognala rjavolaska s steklenico žganja v rokah, ki jo je postavila pred pevca in nato z enako hitrostjo oder tudi zapustila. V repertoarju ni manjkala niti Tamara, ena od dveh velikih jugouspešnic s tem imenom – za drugo je poskrbel Boris Novković.

... in Perota Lovšina
Križanke pa so eksplodirale od navdušenja, ko je na oder stopil še stari rokerski maček Pero Lovšin in je prišel čas za prijatelje po svetu - Moji drugovi. Enako je bilo pri pesmi Slovenačka reč, ko je Bajaga dejal: "Zadovoljstvo nam je bilo 30 let igrati za vas," in se nato spet poslovil z odra.

Občinstvo je negodovalo in ga nazaj zahtevalo še glasneje kot prej in tudi tokrat je bil znova nazaj že čez dve minuti. Sledile so minute za balade, najprej Ruski voz, nato Od kada tebe volim, nazadnje pa še težko pričakovana Zažmuri. Potem pa popolna sprememba ritma in Samo nam je ljubav potrebna, nekaj minut čez pol dvanajsto pa se je zahvalil za pozornost in odšel.

Vztrajno občinstvo
Tokrat je množica že začela odhajati, a na stotine jih je še vedno žvižgalo in topotalo tako glasno, da ga je priklicalo nazaj, zato je tudi odhajajočim zastal korak. Bajaga jim je postregel še z Dobro jutro Džezeri in 442 do Beograda, nato pa oznanil, da je koncerta res konec in v Križankah so se prižgale luči.

Avditorij se je začel prazniti, toda njegovi najzvestejši oboževalci so sklenili, da še nimajo dovolj. Prireditveni prostor so spet napolnili žvižgi, ploskanje, topotanje in bobnanje po kovinski ograji, in čeprav praktično nihče več ni verjel, da se bo pevec še enkrat vrnil. A jubilej je le jubilej in tako je Bajaga navdušenemu občinstvu za rojstnodnevno darilo namenil še dve pesmi - Sa druge strane jastuka in Dvadeseti vek.


Nekaj utrinkov z jubilejnega koncerta skupine Bajaga & Instruktori si lahko ogledate v priloženih fotografijah!