Albert II. in Charlene Wittstock sta zaroko oznanila julija lani, nekaj dni pozneje pa sporočila še datum poroke - 1. in 2. julij 2011. Foto: EPA
Albert II. in Charlene Wittstock sta zaroko oznanila julija lani, nekaj dni pozneje pa sporočila še datum poroke - 1. in 2. julij 2011. Foto: EPA
Monako pred poroko
Monako pred poroko krasijo zastave, obnovili so pročelja nekaterih zgradb in uredili že sicer skoraj brezhibne cvetlične grede. Foto: Reuters
Monako pred poroko
Ob največji poroki po letu 1956, ko sta se poročila knez Rainier III. in Grace Kelly, je palača odobrila le nekaj spominkov s fotografijo Charlene n Alberta. Foto: Reuters
Monako pred poroko
Ob veseli priložnosti so v Monaku izdali serijo spominskih kovancev s podobama Alberta in Charlene ter njunima inicialkama. Monaška uradna valuta je evro. Foto: Reuters
Monako pred poroko
Ena najmanjših držav na svetu, ki meri le dva kvadratna kilometra, ima okoli 36.000 državljanov, eno najvišjih pričakovanih življenjskih dob na svetu (90 let), eno najnižjih stopenj brezposelnosti, ohlapno davčno politiko in najvišji BDP na prebivalca (215.163 dolarjev). Foto: Reuters

Leta in leta so se namreč prebivalci te miniaturne kneževine ob Azurni obali bali, da bo družina Grimaldi prav zares izumrla, da bodo ostali brez vladarja, podrejeni Franciji. Čeprav je leta 2002 Monako spremenil ustavo tako, da je omogočilo nasledstvo prestola tudi Albertovi starejši sestri Caroline oz. njenima sinovoma (do takrat je veljalo, da lahko prestol nasledi le vladarjev najstarejši moški potomec, če pa bi vladar umrl brez moških potomcev, bi bila prihodnost kneževine neznanka), je v državi še vedno vladala negotovost.

Zato so si Monačani precej oddahnili že, ko se je pred leti Albert začel videvati s simpatično svetlolaso Južnoafričanko. Ko se je 53-letni monarh končno opogumil in svoje 20 let mlajše dekle zaprosil za roko, pa so bili presrečni.

Nič kiča, le skrbno izbrani krožniki in verižice
Zdaj se pospešeno pripravljajo na poroko - prenavljajo pročelja stavb v tej dva kvadratna kilometra veliki državici, trgovci pa so svoje trgovine založili z (resda redkimi) uradnimi predporočnimi spominki - v nasprotju z britansko kraljevo poroko, ko je London kar pokal od zastavic, krožnikov, skodelic, kondomov, majic in še česa s fotografijo Williama in Kate, je bilo v Monaku odobrenih le nekaj uradnih spominkov: krožniki in razglednice s podobama Alberta in Charlene, verižice z njunima prepletenima inicialkama in še nekaj drugih malenkosti. Izdali so tudi spominske kovance z njunima podobama.

Sama poroka bo sicer potekala dva dni - v petek si bosta 33-letna nekdanja plavalka in njen izbranec zaobljube najprej izrekla na civilni slovesnosti, ki bo v krogu družine v prestolni dvorani palače, v kateri rodbina Grimaldi živi že od 15. stoletja. Cerkveni obred bo en dan pozneje na dvorišču palače, njun skok v zakon pa bo spremljalo okoli 3.500 povabljenih - poleg kronanih glav iz Španije, Švedske, Danske, Velike Britanije itd. tudi zveneča imena iz sveta zabave, mode in glasbe.

Izbrancem bo kuhal Alain Ducasse
Poroko bodo prenašali tudi na velikih zaslonih v najstarejšem delu mesta, vendar bo število ljudi, ki jim bo ogled dovoljen, omejeno na 7.600. Slavje bo zaokrožil še veličasten ognjemet nad monaškim zalivom. Okoli 500 najpomembnejših gostov bo nato povabljenih še na poročni sprejem, na katerem bodo stregli hrano monaškega kuharskega mojstra Alaina Ducasseja, ki se lahko pohvali s kar 19 Michelinovimi zvezdicam in velja za enega najboljših kuharjev na svetu.

Ta seveda ni želel razkriti, kakšen jedilnik si je zamislil za tako pomembno priložnost, povedal je le, da bodo vse sestavine, razen šampanjca in južnoafriških vin, domače, saj bodo v palačo pripeljane z območja, ki je od Monaka oddaljeno največ 10 kilometrov.

Dolgo so čakali, a je bilo vredno
"Zelo dolgo smo nestrpno čakali to poroko. Malo smo bili že zaskrbljeni, vendar zdaj vidim, da je bolje čakati na pravega človeka kot pa hiteti in poročiti napačnega," je mnenje verjetno vseh 36.000 Monačanov strnila Carine Dick, ki ima prodajalno spominkov v bližini knežje palače.

Otroci Grace Kelly niso imeli sreče v ljubezni
Skrb je vsekakor utemeljena - ljubezenska zgodovina Grimaldijev je namreč (milo rečeno) pestra. Če sta imela Albertova oče in mati, knez Rainier III. in hollywoodska lepotica Grace Kelly zgleden zakon, v katerem so se jima rodili trije otroci in ki se je tragično končal leta 1980, ko je Grazia Patricia, kot so jo klicali Monačani, umrla v prometni nesreči, to vsekakor ne velja za njune potomce.

Najstarejša, Caroline, ima za seboj dve leti nesrečnega zakona s francoskim plejbojem Philippom Junotom, klasično ljubezensko zgodbo, ki jo je doživela s Stefanom Casiraghijem in ki je trajala skoraj osem let, dokler ni ta umrl v nesreči med dirkanjem z motornim čolnom, in zakon s princem Ernstom Augustom Hannovrskim, ki slovi kot izjemno vzkipljiv, razvajen in občasno nasilen človek. Caroline ima iz zakona s Casiraghijem tri otroke - Andreo, Charlotte in Pierra - ter hčer Alexandro iz zakona s princem Ernstom Augustom.

Najmlajša, Stephanie, je bila poročena s svojim telesnim stražarjem Danielom Ducruetom (še pred poroko - zakon je sicer trajal le dobro leto - sta se jima rodila dva otroka, Louis in Pauline), ima nezakonsko hči Camillo (kdo je dekličin oče, Stephanie ni želela povedati), med letoma 2003 in 2004 pa je bila kratek čas poročena še s cirkuškim akrobatom Adansom Lopezom Peresom.

Številne kratkotrajne zveze in dva nezakonska otroka
Kot omenjeno, pa je največ skrbi (vsaj do zveze s Charlene) Monačanom povzročal zagrizeni samec Albert - povezovali so ga namreč s številnimi bolj ali manj znanimi evropskimi starletami, plemkinjami, igralkami, manekenkami itd., govorilo se je tudi, da je homoseksualec, kar pa je ogorčeno zanikal, sad številnih zvez pa sta tudi dva nezakonska otroka. Jazmin Grace Grimaldi se je rodila Kalifornijki Tamari Rotolo, ki je Alberta spoznala, ko je s prijateljico potovala po Evropi in se ustavila v Monaku. Knez je dekle kot svojo priznal šele leta 2006, po preiskavi DNK-ja. Leta 2005 se je izvedelo, da ima Albert tudi nezakonskega sina, Alexandra Costeja, ki je sad zveze z nekdanjo stevardeso iz Toga Nicole Coste.

Od plavalke do princese
Charlene v nasprotju s svojim zaročencem nima biografije, polne škandalov. Rodila se je v Zimbabveju in odraščala v Južnoafriški republiki, saj se je družina zaradi njenega očeta, trgovskega potnika, pogosto selila. Njena mati je bila upokojena trenerka plavanja in je hči od malih nog spodbujala k treningom. Ti so se izplačali, saj se je Charlene uvrstila v Južnoafriško plavalno reprezentanco. Leta 2000 je spoznala (takrat še princa) Alberta, kot par pa sta se prvič v javnosti pojavila na odprtju zimskih olimpijskih iger leta 2006 v Torinu. Ko je zveza postala resnejša, je opustila plavalno kariero in se preselila v Monako, bližje Albertu.

Monačani so svetlolaso športnico že pred leti vzeli za svojo. Očarala jih je s svojo eleganco in umirjenostjo, pa tudi s tem, ker je več kot očitno "umirila" njihovega vladarja. Že s samo podobnostjo z oboževano kneginjo Grazio Patricio pa si je seveda pridobila še dodatne "točke". Prebivalci ene najmanjših (in najbogatejših) držav na svetu zato poroko pričakujejo polni novega upanja - tudi zato, ker Charlene ne skriva želje po otrocih.