Edward Norton med domačini julija na Hvaru. Foto: Facebook
Edward Norton med domačini julija na Hvaru. Foto: Facebook
Na marinetraffic.com lahko sledite vsem ladjam. Foto: Screenshot
Divje zabave princa Harryja na Hvaru. Foto: Screenshot Google

Temu seznamu pripišete še kako zveneče ime, če zajamete še lansko poletje, pa dobite na njem kakega princa več (princ Harry na Hvaru), kako oskarjevko več (Angelina Jolie, Penelope Cruz) in dolgo dolgo vrsto milijarderjev več. Hrvaška naglo postaja raj za bogate in slavne, ki se večinoma zadržujejo na območju Dalmacije.

"Če še niste bili (na Hrvaškem), ste bedak!" je evforično vzkliknil slavni ameriški kuharski mojster Anthony Bourdain, ki je našo južno sosedo obiskal v sklopu snemanja svoje kulinarične oddaje Anthony Bourdain: No Reservations. 42-letni igralec Edward Norton je po obisku Hvara v knjigo obiskovalcev zapisal: "Prelep otok, prav tako je hotel eden izmed najboljših, v katerih sem bil. Postali smo prava družina in med nami vlada čudovit duh."

"Razočarana gospodinja" Teri Hatcher, ki je po Dalmaciji potovala s svojo 14-letno hčerko Emerson, pa je po ogledu otokov, zgodovinskega Trogirja, slapov Krke in kanjoningu na Cetini dahnila, da je Hrvaška kot Disneyland in da še nikdar v življenju ni bila srečnejša.

"Vohun za jahte"
In Hrvati se očitno zavedajo svojih čarov in kako mikavni so za hollywoodske petičneže in kronane glave, saj ne zamudijo nobene priložnosti, da jih ne bi usmerili v prave restavracije, Unescove naravne lepote in skrite zalivčke dalmatinskih otokov. Ravno danes pa so šli hrvaški mediji še korak dlje in po vzoru hollywoodskih "tur do domov slavnih" objavili povezavo do aplikacije, ki omogoča sledenje jahtam slavnih - če poznate ime jahte, seveda.

"Kje letuje ruski milijarder Roman Abramovič? Je Bon Jovi na Jadranu? Kje se skriva skrivnostni kitajski milijonar Jimmy Lee? Na katere otoke so se zatekli hrvaški zvezdniki?" draži svoje nad slavnimi in bogatimi navdušene bralce Jutarnji list v članku "Vohun za jahte: S klikom miške do obale, kjer se kopa Briatore". Vse odgovore na zgoraj navedena hipotetična vprašanja lahko najdete na spletni strani marinetraffic.com, osrednji spletni platformi za ves pomorski promet na svetu.
Jimmy Lee že četrto poletje zapored
Podatki se obnavljajo v realnem času, pokrivajo pa lokacije vseh ladij: potniških, pomorskih, ribiških, tankerjev, jadrnic in jaht. Ladje morajo namreč od leta 2004 dalje nositi "AIS transponder", ki pošilja podatke o njihovi lokaciji, hitrosti in smeri, da bi tako zmanjšali možnost nesreč na morju, pa tudi, da bi imela pristanišča boljši pregled nad prometom.

Ob lokaciji lahko najdemo še osnovne karakteristike ladij, dimenzije, zastavo, pod katero plujejo, v večini primerov pa tudi njihove fotografije.
Jutarnji list je s hitrim preizkusom aplikacije dognal, da je po severnem Jadranu v ponedeljek plula jahta italijanskega milijarderja in nekdanjega vodje ekipe Renaulta v Formuli 1 Flavia Briatoreja, v bližini Mljeta pa 40 milijonov dolarjev vredna jahta (pojavila se je tudi v filmu Otok s Scarlett Johannson in Ewanom McGregorjem) kitajskega tajkuna Jimmyja Leeja.
Mimogrede, skrivnostni Lee že četrto poletje letuje na hrvaški obali, slovi pa po divjih zabavah, na katerih teče alkohol v potokih, na krov pa povabi tudi cvet lokalnih lepotic.