Ameriški vojaki se bodo vrnili domov ali pa odšli v Afganistan. Foto: EPA
Ameriški vojaki se bodo vrnili domov ali pa odšli v Afganistan. Foto: EPA
George Bush in Robert Gates
Ameriški predsednik je po posvetovanju sprejel odločitev o zmanjšanju števila vojakov v Iraku. Foto: EPA
Bush o vojakih v Iraku

Najprej se bodo jeseni umaknili iz pokrajine Anbar, nekoč središča upornikov, umaknili marinci, v naslednjih mesecih pa bo sledil umik še drugih vojakov - v začetku prihodnjega leta se bodo tako domov vrnile tudi brigade bojnih enot. Takšna je okvirna vsebina govora, ki ga bo Bush danes povedal na obrambni univerzi, je v ponedeljek sporočila Bela hiša.

Število ameriških vojakov: - Irak: 146.000
- Afganistan: 33.000

Po zdaj znanih podatkih ne marinci ne brigada ne bodo dobili zamenjave, kar pomeni, da bo v Iraku ostalo še 14 ameriških brigad. Ob hkratnem zmanjšanju števila logistikov in drugih enot se bo število ameriških enot do marca zmanjšalo na 138.000, kar pa je še vedno več kot pred januarjem 2007, ko je Bush za boj proti upornikom okrepil število ameriških enot na 160.000 vojakov.

"Bistvo je: sovražnik je v Iraku še vedno nevaren, vendar smo omejili ofenzivo, saj so iraške sile vse bolj usposobljene za vodenje in zmago v boju," je zapisano v Bushevem govoru. "Zato lahko izvajamo politiko vrnitve po uspehu, torej lahko zmanjšujemo ameriške bojne enote v Iraku, saj se razmere v tej državi izboljšujejo." K napovedi o zmanjšanju števila vojakov je največ pripomogel vojaški vrh z generalom Davidom Petrausom in obrambnim ministrom Robertom Gatesom na čelu.

Hkrati z zmanjšanjem števila vojakov v Iraku bo Bush oznanil tudi okrepitev sil v Afganistanu: tja naj bi odšlo 4.500 novih vojakov, ki se bodo pridružili 33.000 kolegom. Bataljon marincev, ki bi moral oditi v Irak, bo tako novembra odšel v Afgainistan, prav tako se bo zgodilo z brigado bojnih enot januarja. Ob tem ZDA napovedujejo drastično povečanje afganistanske vojske: namesto zdajšnjih 60.000 bo vojakov 120.000, kar je več občutno več od predvidenih 80.000.

K. T.

Bush o vojakih v Iraku