Državna policijska agencija Sipa ju zaslišuje tudi danes, nato ju bodo predali tožilstvu. Po poročanju medijev so ju prijeli zaradi prisluškovanja politikom.

Aretirali so ju na podlagi naloga tožilstva BiH-a, ki vodi preiskavo. Glavni državni tožilec Milanko Kajganić je sporočil samo, da ju sumijo zlorabe položaja v zvezi z drugimi kaznivimi dejanji po kazenskem zakoniku. Mehmedagić pa je ob tem osumljen tudi ponarejanja dokumentov in pranja denarja, poročajo mediji v regiji.

Debevec je predsednik sodišča BiH-a od leta 2016. Januarja letos je bil izbran za drugi mandat. Po poročanju sarajevskega portala Klix.ba so ga prijeli v restavraciji, kjer je bil s sedanjim direktorjem agencije OSA Almirjem Džuvom.

Mehmedagića, ki velja za tesnega sodelavca in zaupnika predsednika največje bošnjaške Stranke demokratske akcije (SDA) Bakirja Izetbegovića, je februarja letos zamenjala vlada, oblikovana po lanskih volitvah, v kateri SDA ne sodeluje.

Proti njemu so ZDA zaradi korupcije kmalu zatem uvedle finančne sankcije, nato pa so mu pred dnevi še prepovedale vstop v ZDA zaradi sodelovanja s kriminalnimi mrežami in zlorabe položaja z namenom bogatenja.

Že kot direktorja agencije OSA so ga preiskovali zaradi zlorabe položaja in poneverjanja diplome, a je bil na sodišču oproščen. Zaradi komunikacij z njim v času, ko so ga preiskovali, pa so proti Debevcu uvedli disciplinski postopek, a brez kazenskih ukrepov.

Debevcu pa je pristojna disciplinska komisija lani izrekla javni opomin zaradi neprimernih stikov z osebami, proti katerim je potekal postopek pred sodiščem BiH-a.