Naraščanje števila nezakonitih prestopov kopne meje med Združenimi državami Amerike in Mehiko – samo v fiskalnem letu 2022/2023 je to mejo na tak način prestopilo 2,4 milijona ljudi – postaja ena vodilnih tem letošnjih predsedniških volitev v Ameriki.

Biden (na levi) in Trump (na desni) na meji z Mehiko. Foto: Reuters
Biden (na levi) in Trump (na desni) na meji z Mehiko. Foto: Reuters

Število nezakonitih prestopov ameriško-mehiške meje se je februarja letos v primerjavi z januarjem prepolovilo, a ostaja na rekordni ravni. Biden se je temi sprva izogibal, nato pa se je administracija pod pritiskom zahtev republikancev odločila ugrizniti v kislo jabolko, pripravila nov zakon, ki bi zagotovil izdatno dodatno financiranje ministrstva za domovinsko varnost v te namene, predsedniku pa omogočil v določenih okoliščinah mejo popolnoma zapreti. Republikanci so ga sprva podprli, nato pa zavrnili z razlago, da je pravzaprav že obstoječa zakonodaja dovolj. "Večina demokratov in republikancev v obeh domovih kongresa je zakon podpiralo, dokler ni nekdo prišel mimo in rekel: Ne počnite tega, to koristi zdajšnjemu predsedniku. To je pa res hudičev način sklepanja dogovorov v Ameriki, ko gre za tako resno težavo," je dejal Biden.

Medtem ko je Biden govoril v obmejnem teksaškem mestu Brownsville, je Trump v mestu Eagle Pass v spremstvu teksaškega guvernerja Gregga Abbotta občudoval ograjo iz bodeče žice in Američanom ponujal svojo razlago fenomena, ki ga imenuje invazija migrantov: "ZDA zdaj preplavlja Bidnov migrantski zločinski val. Nova oblika zlobnega nasilja nad našo državo. Migrantsko nasilje."

Biden je, nasprotno, Trumpu predlagal, naj se neha igrati s tem političnim vprašanjem in naj se mu raje pridruži – ali pa se bo Biden pridružil Trumpu – in naj kongres s podporo obeh strank sprejme novo, učinkovito zakonodajo. In tukaj je pravzaprav novost: kar republikanci skušajo doseči tradicionalno, a pod tokratnim vodstvom iracionalno, so se sistematično odločili narediti demokrati, dozdajšnji zagovorniki odprte meje. Povečati nadzor na meji in jo po potrebi tudi hermetično zapreti.

Biden in Trump na južni meji