Helikopter Euforja se je ponesrečil v gorah Bosne in Hercegovine. Foto: EPA
Helikopter Euforja se je ponesrečil v gorah Bosne in Hercegovine. Foto: EPA

Helikopter BO-105 je strmoglavil v gorovju osrednje Bosne in Hercegovine blizu mesta Kotor Varoš, na težko dostopnem goratem in gozdnem območju. Na krovu helikopterja, ki je prevažal osebje, sta bila dva španska pilota in dva nemška častnika, nesrečo pa so potrdili tudi na španskem obrambnem ministrstvu.

Kaj je bil vzrok nesreče, ki ji je bil priča drugi helikopter, še ni jasno, policija pa je že začela preiskavo.

Eufor, 2.000-članska misija Evropske unije, je misijo v Bosni in Hercegovini od Nata prevzel leta 2005, pristojen pa je za vojaške naloge, določene v mirovnem dogovoru, ki je končal vojno med letoma 1992 in 1995.

Do podobne nesreče je prišlo septembra leta 1997, ko je v helikopterski nesreči v osrednji Bosni in Hercegovini umrlo 12 članov posadke, med njimi tudi diplomati Združenih narodov.

Solana izrekel sožalje
Sožalje ob strmoglavljenju helikopterja je svojcem žrtev že izrekel visoki predstavnik Evropske unije za skupno zunanjo in varnostno politiko Javier Solana. Solana je dejal, da je "šokiran in užaloščen", sožalje pa je izrekel tudi španskemu premierju Joseju Luisu Rodriguezu Zapateru ter nemški kanclerki Angeli Merkel.

B. T.