Protestniki na shodih vihtijo pisane zastave etnične skupnosti Druzov. Foto: Reuters
Protestniki na shodih vihtijo pisane zastave etnične skupnosti Druzov. Foto: Reuters

Na glavnem trgu mesta Suvajda se je zbralo okoli 2000 protestnikov, ki so vzklikali slogan "Bašar Al Asad, nočemo te". Skupina protestnikov je raztrgala portret predsednika, ki je visel nad zgradbo kmetijskega sindikata ter zavarila vrata v zgradbo.

Protesti v provinci so se začeli pred tremi tedni, ko je sirska vlada ukinila subvencije na gorivo in s tem še povečala tegobe številnih Sircev.

Odtlej vsak konec tedna v mestu potekajo protesti, na katere pridejo tudi protestniki iz okoliških vasi. Na prejšnjem shodu so protestniki razbili kip nekdanjega predsednika Hafeza Al Asada.

V petek se je na shodu zbralo 2000 ljudi. Foto: Reuters
V petek se je na shodu zbralo 2000 ljudi. Foto: Reuters

V provinci Suvajda živi okoli 300.000 prebivalcev, več kot 90 odstotkov pa predstavljajo pripadniki manjšinske verske in etnične skupine Druzov.

Kot navaja Pew Research Center, gre za edinstveno religijo, ki združuje elemente islama, hinduizma in starogrške filozofije. Na svetu živi okoli milijon Druzov, večina v Siriji in Libanonu, pa tudi v Izraelu, Jordaniji in ZDA.

Protesti na območjih pod nadzorom Al Asada so redki

Suvajda se je med dolgoletno vojno izognila najhujšim spopadom, vendar tudi njeni prebivalci čutijo gospodarsko krizo. Gre za redke proteste na območjih Sirije pod nadzorom vlade, ki običajno grobo zatre proteste. V treh tednih protestov Druzov v Suvajdi vlada po poročanju BBC-ja še ni drastično posredovala.

Nekaj protestov je bilo tudi v sosednji pokrajini Dera, kjer so se leta 2011 začeli množični protesti proti Al Asadovi vladi, ki so sčasoma prerasli v državljansko vojno.